Dankini olimpijski snovi: Vjerujem da ću igrati u Tokiju

Kada gledam iz ovog ugla, čini mi se da je bilo lakše stići do norme za Rio 2016. nego što će sada biti za Tokio, ali vjerujem da ću uspjeti - kaže Danka Kovinić za sajt COK-a
1886 pregleda 1 komentar(a)
Danka Kovinić tokom nastupa u Riju 2016., Foto: KEVIN LAMARQUE
Danka Kovinić tokom nastupa u Riju 2016., Foto: KEVIN LAMARQUE

Najbolja crnogorska teniserka Danka Kovinić vratila se prošle godine u prvih 100 na WTA listi, a da bi na ljeto izborila nastup na Olimpijskim igrama, mora još da napreduje.

Vizu za Tokiju osiguraće teniserke koje 8. juna budu rangirane do 56. mjesta, mada je izvjesno da će lista biti proširena, ponajviše zbog toga što je maksimalan broj takmičara po jednoj zemlji na olimpijskom turniru četiri.

- Konačno je krenula forma na bolje. Prošle godine sam se vratila u prvih 100, nakon lošeg perioda. Bilo je dosta prepreka, ali sam se izborila i našla igru koja je donosila pobjede i napredak - kazala je Danka Kovinić za sajt Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Nova sezona počela je povredom i sa dva poraza, doduše u teškim mečevima - u glavnom žrijebu Australijan opena Danka je u 1. kolu eliminisana od Belgijanke Eliz Mertens, dok je prije tri dana u meksičkom Akapulku izgubila od iskusne Ukrajinke Katarine Bondarenko.

Slijedi američka turneja - Indijen Vels, pa Majami...

- Ova sezona nije baš počela kako sam planirala, imala sam povredu tetive kvadricepsa i to je znatno usporilo moj pripremni proces. Odigrala sam Australijan opet i opet sam morala da pauziram. Sada sam polako krenula od Akapulka, slijede Indijan Velsa i Majami gdje se nadam da će forma biti dobra i da ću uzeti dovoljan broj poena kako bih obezbijedila glavni žrijeb Rolan Garosa i normu za Tokio - kazala je 25-godišnja Novljanka, koja je trenutno 97. na WTA listi.

Danka Kovinić
Danka Kovinić

Eventualni nastup u Japanu ne bi bilo Dankino prvo učešće na Olimpijskim igrama.

Nosi, kako kaže, prelijepe uspomene iz Rio de Žaneira 2016.

"Zastava Crne Gore je pored mog imena i na Olimpijskim igrama i na svakom drugom turniru. Ipak, na olimpijskom turniru su emocije mnogo jače. Najveća razlika u odnosu na ostale velike turnire je u tome što su tu i drugi naši sportisti, što se osjećam kao dio velikog tima i što maksimalno podržavamo jedni druge", istakla je Danka.

Danka na "Marakani" 2016.
Danka na "Marakani" 2016.

Period prije Olimpijade u Riju 2016, kada se borila za odlazak u Brazil, je nešto iz čega crnogorska teniserka crpi motivaciju i optimizam.

"Kada se mislima vratim u 2016, rekla bih da je jedna od najljepših u mojoj karijeri. Definitivno su Igre u Riju obilježile taj period. Iz ovog ugla kada gledam čini mi se da je bilo lakše stići do norme tada, nego što će to biti za Tokio, ali vjerujem da ću uspjeti. Najveća motivacija je bila to što sam znala da odlaskom u Rio pišem istoriju za crnogorski sport, kao prva predstavnica naše zemlje u tenisu. Na to sam veoma ponosna”, dodala je Danka.

Pamti punu “Marakanu” u Riju: Osjećaj koji se jednom doživi

Danka Kovinić nije imala sreće na žrijebu za Olimpijske igra u Riju, u prvom kolu je igrala sa Portorikankom Monikom Puig, osvajačicom zlatne medalje, ali ima jake uspomene iz Brazila.

Na pitanje koja je najjača, odgovorila je:

"Definitivno da je to bilo otvaranje Igara, to ću vječno pamtiti. Taj osjećaj nestrpljenja, a pomalo i straha, dok sam čekala u tunelu da nas prozovu. Onda se čulo „Montenegro“, i naša delegacija je izašla pred punu „Marakanu“, taj osjećaj je nevjerovatan", prisjetila se Danka Kovinić u razgovoru za COK.

Bonus video: