Lijepa Maša rekla zbogom tenisu: Oproštaj petostruke grend slem šampionke

Nekadašnja najbolja svjetska teniserka patila je u posljednje vrijeme od hronične povrede ramena, zbog čega je pala na 373. mjesto WTA liste.
14189 pregleda 8 komentar(a)
Kraj sa 32 godine: Marija Šarapova
Kraj sa 32 godine: Marija Šarapova
Ažurirano: 26.02.2020. 15:32h

Petostruka grend slem šampionka Marija Šarapova objavila je kraj karijere.

Nekadašnja najbolja svjetska teniserka patila je u posljednje vrijeme od hronične povrede ramena, zbog čega je pala na 373. mjesto WTA liste.

Odlučila je da kaže - zbogom tenisu, u 33. godini.

„Kako da ostavite iza sebe jedini život koji ste ikada poznavali? Kako da se udaljite od terena na kojem ste trenirali još od malih nogu, kako da kažete zbog igre koju volite - onoj koja vam je donijela neizrecive suze i neizrecive radosti, sportu u kojem ste pronašli porodicu, zajedno sa fanovima koji su vas pratili i dali sve za tu igru više od 28 godina", napisala je Šarapova u emotivnoj ispovijesti.

"Ja sam nova u ovome, zato mi oprostite. Tenise - opraštam se!"

Marija Šarapova
Marija Šarapova(Foto: Lee Jin-man)

Gotovo deceniju i po plijenila je gracioznom pojavom i teniskim umijećem.

Rođena je 19. aprila 1987. u tada sovjetskom gradu Njaganu, ali se je imala samo tri godine kada se sa roditeljima preselila južno, u Soči, gdje je upoznala tenisku lopticu.

Sa šest godina je u Moskvi pohađala tenisku kliniku Martine Navratilove.

Vidio se talenat, ali njeni roditelji nisu imali toliko novca - zato su se odlučili na radikalan potez, selidbu u Ameriku, na Floridu, 1994. godine.

Tamo je Maša imala priliku da trenira sa najboljima, uči od najboljih, kao što su bili Monika Seleš i Andre Agasi.

Sve se potom dešavalo munjevitom brzinom - još nije bila ni punoljetna kada je 2004. godine šokirala Serenu Vilijams u finalu Vimbldona i osvojila prvi grend slem trofej.

Marija Šarapova
Šarapova sa peharom Vimbldona 2004.(Foto: ANJA NIEDRINGHAUS)

Godinu kasnije, 22. avgusta 2005, kada je imala 18 godina, postala prva Ruskinja koja je dohvatila čelnu poziciju WTA liste.

Po jednom je osvojila sva četiri grend slema, a Rolan Garos dva puta - upravo je na pariskoj šljaci 2014. podigla svoj posljednji veliki trofej.

Mrlju na njenu karijeru bacila je dvogodišnja suspenzija, 2016, kada je na Australijan openu bila pozitivna na meldonium - supstancu koja nekoliko mjeseci ranije stavljena na listu zabranjenih.

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko kazao je tada da je Maša kolateralna žrtva političkih trzavica između Amerike i Rusije.

Maria Sharapova
Šarapova na pres konferenciji otkriva da je suspendovana zbog dopinga(Foto: Damian Dovarganes)

Suspenzija je potom sa 24 smanjena na 15 mjeseci, Šarapova se vratila u oktobru 2017, ali nikada više nije igrala na istom nivou, iako je 2018. stigla do četvrtfinala Rolan Garosa i vratila se među prvih 25 teniserki na svijetu.

U 2019. je, međutim, doživjela novi pad, prouzrokovan povredom, ali je na turniru u Šenženu odigrala svoj 800. meč u karijeri.

Zvanično, posljednji je odigrala nedavno na Australijan openu, gdje je učestovala sa specijalnom pozivnicom - u prvoj rundi je, u dva seta, poražena od Hrvatice Done Vekić.

Posljednji meč: Šarapova i Dona Vekić
Posljednji meč: Šarapova i Dona Vekić(Foto: Lee Jin-man)

Pala je na 369. poziciju, najnižu na WTA listi od avgusta 2002, a nemoćna da se izbori sa povredom, odlučila je da kaže zbogom.

Svojim dostignućima tokom karijere stekla je status teniske legende.

Bonus video: