Nastavak dominacije ili najava novog teniskog vala: Đokovićev najteži test u Melburnu

U finalu Australijan opena, u 9.30 sati po našem vremenu, drugi nosilac Novak Đoković igra protiv petog kosturaša, Dominika Tima
11990 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2020. 01:34h

Da li će Novak Đoković odbraniti trofej, osmi put pokoriti Melburn i vratiti se na lidersko mjesto ATP rejtinga, ili će Austrijanac Dominik Tim osvojiti prvi grend slem u karijeri?

Hoće li se nastaviti treća najveća dominacija na nekom grend slemu u istoriji tenisa (Nadal je 12 osvojio Rolan Garos, Federer osam puta slavio na Vibldonu), ili će teniski svijet nakon duže vremena zapljusnuti novi val, makar to bila samo najava?

Dva pitanja, dva rivala, jedan pobjednik, jedan odgovor - sve će biti poznato danas nakon finala Australijan opena u Melburnu.

Meč za najveći trofej na startu sezone u “Rod Lejver areni” počinje u 9.30 sati po srednjeevropskom vremenu.

Tim protiv Đokovića: Duel izazivača i vladara Melburna
Tim protiv Đokovića(Foto: Graphic news)

Đoković (32 godine) na Ozi openu igra osmi put u finalu, a nikada prije nije pogriješio. Slavio je u prethodnih sedam i rekorder je po broju naslova u Melburnu.

Sa druge strane mreže biće sve bolji 26-godišnji austrijski teniser, koji je saradnjom sa Čileancem Nikolasom Masuom, od “šljakaša” postao igrač jednako opasan na tvrdoj podlozi.

"Na planu samopouzdanja jako je uticala moja popbjeda na Indijen Velsu prošle godine. Mada, tamo je podloga sa sličnim odskokom kao na šljaci. Potom sam odlično odigrao masterse u sali, a na završnom u Londonu sam došao do finala i stekao sam iskustvo i uvjerenost i na ovoj podlozi. Pomislio sam, ako mogu do finala Mastersa, zašto ne bih igrao i finale grend slema na tvrdoj podlozi", objasnio je Tim sjajne nastupe u Melburnu.

Njegovi najveći dosadašnji uspjesi bila su dva finala Rolan Garosa, i oba puita je ustuknuo pred Kraljem šljake, Rafaelom Nadalom.

"Đoković je Kralj Australije, i moraću da dam maksimum kao bih mu parirao. Tačno je da sam ga dobio u četiri od pet posljednjih mečeva, ali Đoković tradicionalno najbolje igra ovdje. Ipak ću pogledati snimke mojih pobjeda nad njim iz Pariza i Londona i podsjetiti se šta je potrebno da uradim. Biću spreman, jer ti problemi sa želucem tokom trećeg seta polufinala sa Zverevim, bili su samo nepripremljenost na negativan rezultat. U tom momentu sam bio u zaostatku", dodao je Tim.

Dominic Thiem
Dobio četiri, od posljednjih pet duela sa Đokovićem: Dominik Tim(Foto: Lee Jin-man)

U međusobnim duelima vodi Đoković 6:4, a na strani srpskog tenisera je iskustvo i neuporedivo manje vremena provedenog na terenu. Čak pet sati je Đoković igrao manje u prethodnih šest mečeva, uz dan više odmora pred finale. U tri dosadašnja grend-slem duela, Tim vodi sa 2:1, ali sva tri puta su igrali na šljaci Rolan Garosa.

"Đoković je nevjerovatan igrač, a njegova igra je idealna za ovu podlogu. Rijetko griješi, popravio je servis, savšeno se kreće i strpljiv je do maksimuma. Zbog te mirnoće i zaslužuje naziv favorita. Njegov rekord je pokazatelj koliko on ovdje dobro igra. Iako mislim da će mu biti teško protiv Tima, ipak je Đoković taj koji gazduje na ovoj podlozi", naglasio je Rod Lejver, teniska ikona po kojoj i glavni teren nosi ime na Ozi openu.

Ukoliko trijumfuje i osmi put, Đoković će postati tek treći teniser sa najmanje osam trofeja na jednom grend slemu. Švajcarac Rodžer Federer ima osam Vimbldona, a Nadal čak 12 titula na Rolan Garosu.

Đoković bi stigao i do 17. grend slem trofeja, pa bi za rekorderom Federerom zaostajao tri, a Nadalom dva.

Novak Djokovic
Vodi 6:4 protiv Tima: Novak Đoković(Foto: Lee Jin-man)

Đoković se nije oglašavao od polufinalne pobjede nad Federerom, kada je naglasio da je Tim jedan od najboljih igrača na svijetu. Pokazao je to Austrijanac i u pobjedi na posljednejm grend slem susretu u polufinalu Rolan Garosa, kada je slavio nakon četiri sata i 20 minuta igre 3.2.

Danas je, ipak, stigla jedna njegova izjava, a posvećena je navijačima - njegovi protivnici obično imaju veću podršku sa tribina u ovakvim mečevima.

Za Federera, koji je globalna sportska ikona, obično navija 80 odsto publike, slično je i kada igra sa Nadalom, a kako će biti protiv Dominika Tima?

“Kada igram protiv Federera i Nadala, to je druga priča. Ipak, oni su to što jesu, šampioni, jednostavno uživaju veliku podršku i simpatije ljudi širom svijeta. Kad igram s nekim drugim, to je drugačije. Ne znam, vidjećemo, ne mogu da predvidim da li će publika navijati za mene ili ne. Nezavisno od toga, ja znam šta mi je činiti na terenu“, rekao je Đoković.

Bonus video: