Velika dvojka ili nova generacija?

ATP kup i 55. sudar Đokovića i Nadala otvorili su tenisku sezonu, a slijedi Australijan open - nastavlja li se dominacija dvojice najboljih, ili će neko od mlađih tenisera prvi put osvojiti grend slem?
8623 pregleda 3 komentar(a)
Prvi favorit u Melburnu: Novak Đoković, Foto: AP
Prvi favorit u Melburnu: Novak Đoković, Foto: AP

Teniska sezona zvanično je počela premijernim izdanjem ATP kupa u tri australijska grada i 55. okršajem Đokovića i Nadala - kao fantastična najava šta ljubitelje “bijelog sporta” očekuje u narednih 11 mjeseci.

A prvi veliki turnir je već iza ugla - Australijan open, jedan od četiri grend slema, počinje u ponedjeljak 20. januara i mogao bi da pruži prvi odgovor na pitanje koje odskora lebdi u vazduhu: Da li će neko od nove generacije tenisera konačno osvojiti veliku titulu, ili će se nastaviti dominacija “velike trojke”. Zapravo, “velike dvojke”, jer su Đoković i Nadal osvojili po dva grend slema u 2019. godini, dok je Federer tačno dvije godine bez najveće titule, upravo od Melburna 2018.

Oni odavno prijete

Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Dominik Tim, možda i Aleksander Zverev, pa i nestašni Nik Kirjos... svi stoje u redu - no, koliko će još morati da čekaju? Đoković (32 godine) i Nadal (33) opet su prvi favoriti, barem na prva dva velika turnira - Melburn je odavno Novakovo “carstvo”, gdje je slavio sedam puta, dok Rafa na Rolan Garosu (nestvarnih 12 titula) protivncima daje malo šansi.

ATP
ATP tur: Raspored za 2020.

- Mislim da je ove godine Australijan open prilično otvoren, baš kao i bilo koji od drugih grend-slem turnira - kazao je Novak Đoković.

- Nema jasnog favorita. Tu su očigledno pored mene Nadal, zbog iskustva i pozicije na listi, ali i Rodžer Federer. Međutim, imate i Medvedeva, Cicipasa i Tima, koji igraju odličan tenis i koji su već pokazali zrelost na najvećoj sceni. U stanju su da izazovu najbolje igrače na svijetu i, naravno, pobijede ih. Svi pričaju o tome kako će igrač nove generacije osvojiti grend slem - i zaista se čini da su sve bliži tome. Nadam se da to neće biti slučaj ove sezone, ali vidjećemo - ocjena je Đokovića.

Drugačiji uslovi u Melburnu

Novak je kraj Melburna, no da bi stigao do osme titule, moraće da se prilagodi na nešto drugačije (teže) uslove nego minulih sezona.

Organizatori se, naime, već tokom kvalifikacija za glavni žrijeb suočavaju sa najvećim problemima od osnivanja turnira 1905. godine. Požari koji su u Australiji “progutali” čak šest miliona hektara ugrožavaju i samo održavanje turnira. Branilac titule na Ozi openu, Đoković, koji je i predsjednik savjeta igrača ATP, nije čak ni siguran da će se turnir održati u predviđenom terminu.

- Moramo da budemo spremni i razmotrimo čak i varijantu odlaganja grend slema u Melburnu. To će, naravno, biti posljednja varijanta, ali ako bi igranje bilo kobno po zdravlje igrača onda se mora razmotriti i taj scenario. Poznato je da igrači i u Kini se susrijeću sa problemom lošeg kvaliteta vazduha, ali ovo sada u Australiji je nešto drugo. Nikada prije tako nešto nisam osjetio - kazao je Đoković.

Organizatori razmatraju varijante, pominje se više mečeva u zatvorenim terenima, a tu su i pomagala - respiratori sa čistim vazduhom za oporavak igrača. To, međutim, nije pomoglo Slovenki Dalili Jakupović koja je izgubila meč kvalifikacija iako je dominirala u prvom setu, jer je zbog problema sa disanjem gubila svijest. Sličan je problem imao u kavlifkacijama i Bernard Tomić, domaći igrač, a nerijetko su kvalifikacije prekidane na nekoliko sati zbog nemogućih uslova i nedozvoljeno visokih parametara štetnih čestica u vazduhu.

Osaka, Barti, Serena...

Upravo se Kirjos od “lošeg” dječaka pretvorio u heroja, pošto je prvi pokrenuo akciju pomoći, ruska tensierka Marija Šarapova se odmah odazvala sa 25.000 dolara, koliko je na njen poziv uplatio i Đoković, Rafa i Rodžer su donirali 250 hiljada dolara, ali ipak...

- Top igrači Rodžer i Rafa ignorišu potrebu da se odloži ovaj turnir. Egoistično, na krajevima karijera, razmišljaju samo o rekordnom nasljeđu a ne o sportu. Ne trude se da utiču da naš sport bude bolji, dok se sa druge strane mi kvalifikanti borimo za vazduh - kritikovao je Kanađanin Bernard Šnur dvojicu najtrofejnijih tenisera.

U ženskom dijelu trofej brani Japanka Naomi Osaka, koja Melburn dočekuje u sjajnoj formi. Konkurencija će joj biti prva kosturašica i domaća igračica Ešli Barti, ali i Serena Vilijams, koja je osvojila u Australiji već jedan turnir ove sezone (Oklend), prvi nakon porođaja.

Bonus video: