U Nikšiću počela sa radom škola plivanja i vaterpola

Škola će raditi tri puta sedmično, ponedjeljkom, srijedom i petkom, a po potrebi i subotom, u terminima od 11– 12h i od 17–18 časova, a mjesečna cijena je 20 eura.
113 pregleda 0 komentar(a)
Škola plivanja Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Škola plivanja Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.11.2016. 14:10h

U nikšićkom Sportskom centru danas otvorena je škola plivanja i vaterpola, u organizaciji pomenute ustanove i Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore (VPSCG).

Direktor VPSCG Petar Porobić kazao je da je Savez obezbjedio kvalitetnog trenera, Vida Lompara, koji je dugo godina bio trener mlađe i seniorske reprezentacije i koji i sada vodi mlađu nacionalnu selekciju.

“Očekujemo pomoć i svih onih trenera koji su do sada bili aktivni kako bi okupili djecu i formirali jedan broj trenera iz Nikšića i na taj način stvorili uslove da za pet-šest mjeseci formiramo prvu takmičarsku kategoriju što bi sigurno doprinijelo da sa ovim projektom koji se radi u Podgorici napravimo jedan iskorak i proširimo bazu vaterpola i plivanja, što bi nam u ovom trenutku bilo značajno”, kazao je Porobić.

Nikšić je, prema njegovim riječima, veliki grad koji ima sve uslove za razvoj vaterpola i plivanja, a vjeruje i da će finale Kupa seniorskih ekipa koje se u nikšićkom Sportskom centru igra 16. i 17. decembra motivisati djecu da počnu da se bave pomenutim sportovima. Izrazio je nadu da će bazen privući i djevojčice, jer je Crna Gora od svih vaterpolo i plivačkih zemalja jedina koja nema žensku vaterpolo selekciju.

“Ne možemo se pohvaliti da smo i plivanjem napravili neki iskorak. To je posljedica ili mentaliteta ili naše neorganizovanosti. Nadam se da ćemo uspjeti da promovišemo i zainteresujemo djevojčice da se bave plivanjem”, kazao je Porobić.

Vido Lompar, koji će koordinirati školom, kazao je da im je cilj da se veterpolo baza sa primorja proširi i na ostale gradove.

“Svo svoje znanje i iskustvo ću pokušati da prenesem na ovu djecu koja su najvažnija u cijeloj priči. Prije svega njihovo razvijanje, zdravlje i sigurnost. Lijepo je vidjeti bazen pun djece”, kazao je Lompar.

Direktor Sportskog centra Predrag Ivanović kazao je da je prijavljeno oko 80 dječaka i djevojčica 2004. godište i mlađih, mada je dogovoreno da pruže mogućnost i djeci koja su 2002. i 2003. godište.

“Vrlo brzo ćemo u malom bazenu početi obuku neplivača. Nadamo se da ćemo do Nove godine uspjeti da sa ljudima iz Saveza iznjegujemo dvije selekcije koje će kasnije biti registrovane za plivački klub. Na proljeće i početkom ljeta očekujemo da će takmičarski pogon od 10-12 godina nastupiti na prvenstvu Crne Gore za mlađe kategorije”, kazao je Ivanović.

Njihov naredni potez, kako je kazao, biće da omoguće djeci iz prigradskog i seoskog područja mogućnost korišćenja bazena.

“Razmišljamo na koji način da obezbjedimo prevoz kako bi i ta djeca imala mogućnost da dođu i razvijaju talenat. Već imamo najavu posjete škola sa Vraćanovića i Petrovića”, kazao je Ivanović.

Škola će raditi tri puta sedmično, ponedjeljkom, srijedom i petkom, a po potrebi i subotom, u terminima od 11– 12h i od 17–18 časova, a mjesečna cijena je 20 eura.

Prema riječima Ivanovića i Opština jednim dijelom participira u cijenu karte.

Bonus video: