Generacija koja obećava

Za sve ove godine je iz juniorske reprezentacije Crne Gore izašlo malo, premalo igrača koji su spremni da prihvate odgovornost i u seniorskom vaterpolu, i to je ono što svima u VPSCG treba da bude vodilja i kada je u pitanju ova generacija
101 pregleda 14 komentar(a)
Juniorska vaterpolo reprezentacija, Foto: Savo Prelević
Juniorska vaterpolo reprezentacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.09.2016. 11:08h

Crnogorski juniori su prije dvije noći završili nastup na Svjetskom prvenstvu koji bi gledajući iz dva ugla morao da dobije visoku ocjenu.

Osvojena je medalja (srebrna), to je i bio cilj, ali je za naš vaterpolo mnogo važniji onaj dugoročni plan, za početak pogled ka Tokiju 2020. godine - juniori su ako ništa drugo najavili da Crna Gora ima budućnost u ovom sportu.

Za sve ove godine je iz juniorske reprezentacije Crne Gore izašlo malo, premalo igrača koji su spremni da prihvate odgovornost i u seniorskom vaterpolu, i to je ono što svima u VPSCG treba da bude vodilja i kada je u pitanju ova generacija.

U pitanju su Darko Brguljan, Filip Klikovac, Uroš Čučković, te Aleksa Ukropina (debitovao u Kazanju prošle godine kod Ranka Perovića), koji ovog ljeta nije ni bio na pripremama sa A timom za Olimpijske igre.

Zbog svega toga, sa generacijom koja je osvojila srebro u Podgorici bi trebalo biti i oprezniji. Oprezniji u ocjenama, što u crnogorskom vaterpolu često nije bio slučaj...

Činjenica je da nijedan junior na ovom SP nije postao igrač za velika djela, takve najave bi bile pogrešne, ali su makar neki od ovih momaka pokazali da mora da se na njih obrati pažnja u bliskoj budućnosti.

„Ova srebrna medalja je dobar rezultat. Ekipa je napravila iskorak u odnosu na neka ranija takmičenja i to se vidjelo ovog ljeta - prvo na Mediteranskom kupu, a sada i na Svjetskom prvenstvu. Dakle, bio je prisutan kontinuitet. Odigrali smo dobar turnir, bez ijedne lake utakmice, a možda se to i osjetilo na kraju”, rekao je selektor Veljko Uskoković.

Hrvatska je u subotu na bazenu SC „Morača” jednostavno bila bolja, utisak je da je znala i kako da igra na kartu rasterećnosti, ali i da kazni sve ono što joj je Crna Gora poklonila. A poklonila još je mnogo pred oba gola.

„Pokušali smo sve da maksimalno rasteretimo ekipu pred finale. Ali, bilo je nekoliko banalnih grešaka i one ne bi smjele da se dešavaju. Mislim da su one rezultat atmosfere na bazenu i pritiska kojem smo možda malo podlegli”, dodao je Uskoković.

Suze momaka nakon poraza od Hrvatske u finalu govore sve, igrači su ovu titulu željeli više od svega, ali nekad bolni porazi mogu da budu na duže staze i korisniji, koliko god to sada surovo zvučalo...

„Tvrdim da smo individualno najjača ekipa i to će vrijeme pokazati. Ostaje nam da radimo, da zaslužimo poziv u seniorsku reprezentaciju i donosimo nove uspjehe”, kazao je Ukropina, kapiten ekipe koja je donijela prvu svjetsku medalju crnogorskim mlađim kategorijama.

Radović: Bićemo još bolji

Jedan od igrača koji je ostavio posebno dobar utisak na SP je Đuro Radović, ljevoruki napadač Jadrana.

„Bili smo fokusirani na finale, ali jednostavno su Hrvati bili bolji. Poslije meča su nas savladale emocije, ali smo brzo postali svjesni da nije mala stvar biti drugi na svijetu”, kaže Radović.

Crna Gora odavno ima problem da pronađe ljevorukog igrača, sada ih u ovoj generaciji ima čak dvojicu - Radovića i Aleksu Ukropinu.

„Mislim da smo Ukropina i ja na nezgodnoj strani odigrali dobar turnir. Podržavamo jedan drugog kad nam ne ide, a mislim da smo pokazali potencijal i da ćemo ga pokazati i na predstojećem EP u Holandiji”, ističe Radović i dodaje: „Zadovoljan sam partijama i rezultatom koji smo postigli”.

Radović je pomenuo i nova pravila.

„Trenirali smo cijelo ljeto po ovim pravilima, tako da sada sam se i navikao. Ali, za seniorsku konkurenciju ne bih ništa mijenjao. Ima mnogo opasnih šutera, a sa malom loptom mislim da je golmanima nemoguće braniti”, kaže Radović.

Bonus video: