Vaterpolo će uvijek biti fudbal u vodi

"Ne znam da li imam moć, ali znam da 20 godina radim od devet ujutro do ponoći, svaki dan. Ja sam sam radnik ovog sporta i ništa više. Moj posao je takav da moram da imam mišljenje o tome šta je bilo dobro, a šta nije", kaže Lonci
83 pregleda 7 komentar(a)
Đani Lonci, Foto: Aleksandar Radović
Đani Lonci, Foto: Aleksandar Radović
Ažurirano: 04.09.2016. 09:44h

Đanija Loncija, 78-godišnjeg Italijana, predsjednika Tehničke komisije FINA, već dvije decenije prati reputacija najmoćnijeg čovjeka svjetskog vaterpola.

Koliko su se samo puta na velikim takmičenjima čule priče o "italijanskom vaterpolo lobiju" i Loncijevom uticaju na događanja u bazenu, a posebno oko njega.

Svjestan toga, na pitanje da li je zaista toliko moćan i uticajan, odgovara mirno:

"Ne znam da li imam moć, ali znam da 20 godina radim od devet ujutro do ponoći, svaki dan. Ja sam samo radnik ovog sporta i ništa više. Moj posao je takav da moram da imam mišljenje o tome šta je bilo dobro, a šta nije, i šta treba da se uradi da bi bilo bolje. I ja taj posao obavljam od kad ustanem do kada ne zaspim", kaže Lonci, naglašavajući:

"Na ovom šampionatu nisam gledao jednu utakmicu italijanske reprezentacije. Nisam bio na bazenu na polufinalu sa Crnom Gorom i ne znam šta se događalo, niti sam razgovarao sa sudijama".

Loncijev posao nije samo da analizira suđenje, već da se brine o kompletnoj organizaciji velikih takmičenja. Zbog toga je, odmah nakon Olimpijskih igara i doputovao u Podgoricu, na Svjetsko juniorsko prvenstvo. Nosi lijepe utiske.

"Lokacija je odlična, kompleks je vrlo funkcionalan. Treninzi i utakmice su na jednom mjestu, što je često veliki problem. Nemamo primjedbi, a imamo obavezu da čestitamo crnogorskoj federaciji, našim prijateljima koji su radili nekoliko mjeseci da bismo dobili takmičenje kakvo smo željeli", ističe Lonci.

SP za juniore mogao bi da bude test da li je Crna Gora spremna za organizaciju i većih takmičenja...

"Razgovarali smo sa predsjednikom Crne Gore i gradonačelnikom Podgorice. Dobili smo obećanja da Crna Gora želi da organizuje takmičenja najvećeg nivoa. Ja zaista ne znam da li je to samo politička priča, ali vjerujem da postoji interesovanje za tako nešto. Znam da postoje planovi da se bazen u Podgorici pretvori u zatvoreni, što bi bilo dobro, jer imamo dosta aktivnosti tokom cijele godine. Imamo i lijepe uspomene iz Svjetske lige 2009, i sada već dva zajednička iskustva u organizaciji velikih takmičenja možemo da iskoristimo za ubuduće. Bilo bi lijepo vratiti se ovdje", kazao je Lonci.

SP za juniore ostaće upamćeno i po tome što je odigrano po novim, eksperimentalnim pravilima - u manjem bazenu, sa manjim brojem igrača i loptom manjih dimenzija.

Da li je to i budućnost vaterpola?

"Ovo je samo test, a tek nam predstoje razgovori sa ljudima iz svijeta vaterpola. Ne mijenjamo pravila, već našu politiku. Potrebno je da kreiramo nešto pristupačno i atraktivno za mladiće i djevojke, dječake i djevojčice koji tek počinju da se bave vaterpolom, a ima ih dosta. Međutim, ne smijemo da zaboravimo da je naš sport rođen kao fudbal u vodi i nećemo dozvoliti da postane, recimo, vodeni rukomet. Moramo zadržati i zadržaćemo srž našeg sporta", naglasio je Lonci.

Emocije navijača su polazna osnova za budućnost sporta

Kakva je budućnost vaterpola, po novim ili starim pravilima...

"Prije dvije godine na EP u Budimpešti smo imali između šest i osam hiljada gledalaca na utakmicama, a ne vjerujem da je to slučaj u svim kolektvnim sportovima. Zatim na na EP u Beogradu, odigrana je utakmica pred 18.647 gledalaca sa plaćenim ulaznicama, a bilo ih je preko 20 hiljada na tribinama. To je imidž koji želimo da istaknemo i zadržimo. Sada u Podgorici, na manjem takmičenju, bilo je toliko ljudi na tribinama, mnogo entuzijazma i emocija. Upravo te emocije moraju da budu polazna osnova sa dodatni razvoj našeg sporta. Mislim da idemo u dobrom pravcu, i zbog toga što su na SP za juniore učestvovale selekcije sa svih kontinenata. Ne igra se vaterpolo samo u Evropi, kao što mnogi misle", rekao je Lonci.

Imate tradiciju, Porobića, volite vaterpolo...

Crna Gora je najmanja zemlja, članica svjetske vaterpolo elite. Lonci ne vidi neko čudo u tome.

"Nemojte nikad da zanemarite da ste bili dio Jugoslavije, velike zemlje, sa velikom vaterpolo tradicijom. Nemojte da zaboravite da imate i ljude kakav je Petar Porobić, koji je prošao mnogo toga i zna mnogo toga o ovoj igri, i koji vam je donio evropsko zlato. Dakle, imate tradiciju, ljude, vjerujete u ovaj sport i volite ga. Ne znam da li je vaterpolo najpopularniji, ali je u srcima svih stanovnika Crne Gore, to je jasno. Radite ozbiljno, a sjajno je što imate priliku da nastavite, jer imate i dobre mlade igrače. Ima problema, finansijskih najviše, ali mlada ste država, vrijeme je pred vama i samo nastavite ovim tempom", rekao je Lonci.

Bonus video: