Malaga je posebna, žalim za Pekingom i Londonom

" Vidio sam da sam potrošen i fizički i emotivno. Već sam bio u problemu da odradim trening, a kada to vrhunski sportista osjeti onda je trenutak da se povuče. Ono što sam želio, to sam i uspio - da zajedno sa saigračima, stručnim štabom, i ljudima iz saveza dođemo do cilja i medalje na EP"
172 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Boris Pejović
Nikola Janović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.01.2016. 16:35h

Nikola Janović je danas zvanično završio karijeru, nakon što se obratio medijima i prvi put javno objasnio zašto je riješio da u sred sezone ode u penziju.

Za mnoge je odluka iznenađujuća, pogotovo jer je Janović i na EP u Beogradu bio pravi lider ove ekipe, ali sada već bivši kapiten crnogorske reprezentacije podvlači da nije preko noći riješio da se oprosti.

"Još tokom priprema za EP sam vidio da to nije to, da jednostavno nemam mnogo toga da ponudim. Bilo mi je sve teže da odradim i trening, da ne pričam o utakmici na velikom takmičenju. Vidio sam da sam potrošen i fizički i emotivno. Već sam bio u problemu da odradim trening, a kada to vrhunski sportista osjeti onda je trenutak da se povuče. Ono što sam želio, to sam i uspio - da zajedno sa saigračima, stručnim štabom, i ljudima iz saveza dođemo do cilja i medalje na EP", rekao je Janović.

Reprezentacija se tako našla u velikom problemu nekoliko mjeseci prije Olimpijskih igara, jer bez Janovića i sa njim definitivno nije ista. Izgubila je glavnu snagu...

"Dao sam sve od sebe, posljednji atom snage. Osjetite da više ne možete. Reprezentacija je sada u dobrim rukama, na pravom kolosjeku i odlazim spokojan. Ali, uvijek ću biti tu. Deset godina igram za ovu reprezentaciju, osam godina sam praktično kapiten i uvijek ću se osjećati tako. Kao dio ove reprezentacije, biću uvijek uz nju... Ima još dosta posla da se uradi, ovi momci i dalje zaslužuju veliku podršku. To su sjajni momci, sjajni igrači, sjajni borci...", naglasio je Nikola i veliku zahvalnost uputio navijačima.

"Još jednom veliko hvala svim našim navijačima koji su ovih godina bili uz nas. Oni su najbolji navijači na svijetu, ne zbog brojnosti, već zato što su bili uz nas uvijek, i kada smo slavili uspjehe i kada smo imali loše rezultate. Njihovo srce kucalo je u mojim grudima kad god smo igrali i borili se za ovu zemlju. Siguran sam da će i dalje nastaviti tako da navijaju. Znam i da je preko društvenih mreža pokrenuta peticija za moj povratak, ali molim navijače da razumiju moju odluku. Da osjećam da mogu igrao bih još 10 godina za nacionalni tim. Siguran sam da vaterpolo reprezentacija ima perspektivu. Želim da zahvalim i svim mojim trenerima koji su svaki na svoj način doprinijeli da stasam kao igrač".

Koji momenat posebno pamtite u karijeri?

"Osvajao sam medalje sa Jugoslavijom, sa Srbijom i Crnom Gorom, nezavisnom Crnom Gorom, ali momenat koji je na mene ostavio najveći utisak je zlatna medalja nakon referenduma sa EP u Malagi 2008. godine. To je donijelo neku homogenost, ne samo sportsku, već i vjeru da taj hendikep gabarita koji kao država imamo, u sportu može da se prevaziđe. Vidjeli smo kako mali može da pobijedi velikoga. To je medalja koja je udahnula vjeru svima, svim našim sportistima, cijelom narodu. Uz uvažavanje svih naših sportista, mislim da je vaterpolo reprezentacija tome najviše doprinijela. Osvojili smo četiri medalje, svaka ima svoju težinu, svaka je ostavila dubok trag, ali ovu bih izdvojio posebno".

A za čim žališ?

"Uvijek ima momenata za kojim žalite. Kao sportista, ma koliko god osvojili medalja, smatrate da ste mogli još više. To je i draž vrhunskog sporta, da uvijek želite da budete bolji. Ostaje žal za propuštenom šansom na OI u Pekingu i Londonu za osvajanje medalje. Ali, kada sve saberem, malo je toga za čim žalim, a mnogo više toga zbog čega sam ponosan".

Da li su dešavanja na EP u Beogradu, a kritikovali ste i suđenje, ubrzala odluku da se oprostite?

"Znamo svi šta se dešavalo u finalu i na to je stavljena tačka. To nije jedina nepravda u karijeri koja je mene zadesila, ili nas. Medalja za mene ima simboličan značaj. Bitna je suština, a to je da smo se vratili u svjetski vrh, da smo pokazali kroz posljednje tri utakmice da smo bili ubjedljivo najbolja reprezentacija na turniru. Ovo je bila odluka koju sam ja donio bez obzira na rezultat na EP", zaključio je Janović.

Ostaću u sportu, to je sigurno

Janović nije precizno mogao da odgovori na pitanje u kojoj funkciji će pomoći vaterpolo sportu ubuduće.

"Nemam neki specijalan plan. Želim da se odmorim, imam problem da više i skočim u bazen. Nakon svega ću vidjeti i razmisliti šta dalje. Najlogičnije je da ostanem i dalje u sportu. Nemam strah od bilo kakvog angažmana. Sa nekim svojim igračkim autoritetom mogu da pomognem crnogorskom sportu. Mislim da ima dosta stvari koje mogu da se urade", istakao je 35-godišnji Janović i zahvalio Jadran Carinama na korektnosti i tome što je klub shvatio njegovu situaciju.

Porobić: Neće biti lako stvoriti igrača ovakog kalibra

Nikolin prvi trener u karijeri bio je Petar Porobić, sadašnji direktor VPSCG i savjetnik stručnog štaba Vladimira Gojkovića.

"Dosta smo borbi zajedno vodili, od one za titulu svjetskog prvaka do porođajnih muka oko stvaranja našeg saveza, stvaranje reprezentacije. Željeli smo da igra još, makar taj period do Olimpijskih igara, ali ga u potpunosti razumijemo, shvatamo njegovu odluku. To je njegovo lično opredjeljenje, iako smo svi željeli da je promijeni. Nikola je uvijek davao maksimum da motiviše igrače, da ih pokrene... Preko noći nije lako stvoriti igrača kalibra Nikole Janovića. Nadam se da smo svi spremni, motivisani i željni da na tom planu radimo, i da stvorimo preduslove, da ova ekipa što prije sačuva svoj kvalitet kako za Rio tako i za ono poslije Rija", rekao je Porobić.

Predsjednik Vaterpolo i plivačkgo saveza Srđan Kovačević je priznao da je bio zatečen odlukom Nikole Janovića da sada završi karijeru.

"Iskreno, sve je bilo nekako iznenada, ali razumijemo da se Nikola umorio, da je osvojio što se moglo osvojiti. Žao nam je što još jednom nije smogao snage da bude u bazenu makar do Olimpijskih igara. Znate koliko je Nikola napravio za crnogorsku reprezentaciju, i ja mu se javno zahvaljujem", istakao je Kovačević.

Bonus video: