Kao da je Srbija morala da osvoji

161 pregleda 338 komentar(a)
Mlađan Janović, Foto: Filip Roganović
Mlađan Janović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.01.2016. 22:39h

Prije dvije noći je spuštena zavjesa na Evropsko prvenstvo u Beogradu koje je Crnu Goru opet promovisalo u vaterpolo silu - to je realno i bila od prvog dana postojanja, ali je nerijetko za sve ove godine znala i da izgubi sjaj...

Sjaj koji je sada vraćen, jer je u Kombank areni konačno sve leglo kako treba. Put do finala je bio nikad teži, a uz malo sreće zlato je trebalo da sija na grudima Nikole Janovića i družine.

Da je bilo sreće i korektnog suđenja, koje je bez dileme bilo na strani svih rivala od četvrtfinala do kraja - i protiv Italije i protiv Mađarske i protiv Srbije..

"Definitivno je ovo veliki rezultat, pogotovo ako uzmemo u obzir šta se sve dešavalo u Beogradu, da smo u tri posljednja meča na turniru zaista naišli na veliki otpor sudija. Tako je kako je, to je nešto sa čim moramo da se nosimo, a sve je počelo u četvrtfinalu i u utakmici sa Italijom. Italijani su od prvog trenutka imali podršku arbitara, što je i donekle razumljivo ako se zna koliko su moćni u svijetu vaterpola. Nemam dilemu da smo protiv njih imali najgore suđenje možda i od kada postoji crnogorska reprezentacija", rekao je Mlađan Janović i nastavio priču o četvrtfinalnom duelu:

"U tom meču smo, međutim, bili jači od svega. Imali smo veliki broj isključenja i zaista je bilo sramotno da se na Evropskom prvenstvu u meču koji je ključan i za plasman na Olimpijske igre tako forsira jedna ekipa. Taj rumunski arbitar (Aleksandresku) sudio je sve i svašta u korist Italije...".

A Mađarska?

"Slično je bilo i protiv Mađara, ali samo do jednog trenutka. Kada su sudije vidjele da im ništa ne pomaže promijenili su kriterijum i postalo je lakše za igru".

Neizbježna tema je finale.

"Srbija je jednostavno morala da bude šampion. Kako prolazi vrijeme to nam je svima jasnije. Igralo se u Beogradu, pred rekordnim brojem gledalaca..., moralo je da se opravda uloženo u organizaciju takmičenja u ovoj nemaštini. Pitam se šta bi bilo da Srbija nije postala prvak Evrope. To kao da nije smjelo da se desi", ističe Janović.

Krivica je, ipak, svaljena na sudijski par Stavridis-Margeta, ne na starog-novog evropskog vladara.

"Da ne bude zabune - Srbija je vrhunska ekipa i žalosno je što se ovako završilo, jer ti momci zaslužuju sve najbolje. Sve medalje i rezultati govore za njih. Većina nas smo odlični prijatelji s igračima Srbije i čestitali smo im, ali to ne mijenja činjenicu da je ovo finale moglo drugačije da se završi da je suđenje bilo kako treba da bude", kaže mlađi od braće Janović.

O Srbiji zaista govore rezultati, nije izgubila posljednjih 30 utakmica na velikim takmičenjima - osvajala je titule na EP u Budimpešti 2014, prošle godine u SP u Kazanju i sada opet EP.

"Oni su godinama dominantni, to govore zlatne medalje, ali u mečevima protiv nas baš to i ne dokazuju. Uvijek je tijesno kada se sastanemo u nokaut fazi, a sjetite se da smo ih pobijedili u četvrtfinalu SP u Barseloni i eliminisali iz borbe za medalju".

Na redu su Olimpijske igre, za većinu „ajkula” to će biti posljednje veliko takmičenje.

"Ove Olimpijske igre bi trebalo da budu kruna karijere za nas. Veoma je dobro što smo sada, bez tih kvalifikacija, došli do vize za Rio de Žaneiro, a siguran sam da i tamo imamo šta da pokažemo. Bilo bi fenomenalno da se ova generacija oprosti zlatnom medaljom, ali rano je za tu priču", zaključio je Janović.

Smiješna mi je konstatacija da su ćutali još od Malage

Većina naših vaterpolista je nakon finala protiv Srbije je bez dlake na jeziku pričala o suđenju.

To je izazvalo reakciju asa Srbije Andrije Prlainovića koji je u razgovoru sa crnogorskim medijima rekao da je kada je suđenje u pitanju "Srbija ćutala još od Malage".

"Pročitao sam tu izjavu i pravo da kažem, smiješna mi je. Nije mi nimalo jasna. Poslije svega odgovor na loše suđenje je da smo mi zahvaljujući arbitrima postali prvaci Evrope u Malagi, i to daleke 2008. godine. To je odgovor na ono što je vidio svako ko je gledao meč? I to izgovori momak koji tada baš i nije mnogo igrao... Što to do sada nije rekao jedan Aleksandar Šapić ili možda Dejan Savić, koji je tada još bio igrač, a sada je selektor. U neku ruku, tim odgovorom je priznato sramno suđenje u finalu ovog EP, a svi znaju kakav smo mi turnir imali u Malagi i da smo bili debitanti. A njima je pred predivnim ambijentom i više od 16 hiljada navijača trebalo da im sudije "pruže ruku", rekao je Janović.

Stavridis je sudio kako Margeta kaže

Grčki sudija Jorgos Stavridis je odlučio da ne prizna gol Aleksandra Radovića u finalu kod rezultata 6:6, dok je Slovenac Boris Margeta odmah pokazao na centar.

Konfuzija koja je nastala zbog te odluke koštala je Crnu Goru, koja je u kontranapadu primila gol. Sudije su krive, ali...

"Svi smo mi "skočili" na Stavridisa, a u suštini je on samo pratio suđenje koje je vodio Margeta od početka utakmice. I to mu nije prvi put, svi znaju ko je on i šta je radio u prošlosti", rekao je Janović, a onda se prisjetio Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

"Konkretno, na OI nije priznao čist gol Španiji protiv Hrvatske i to je Špance koštalo poraza. A znamo i kako se tada završilo - otjeran je sa Olimpijskih igara. A kasnije je opet došao na red da sudi finala poput ovog u Beogradu. Sramno...", ističe Mlađan.

Bonus video: