Mnogo toga zavisi od ove utakmice

"Ajkule" protiv Španije (18.45) jure prvo mjesto u grupi i samim tim lakši put do polufinala
0 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Beta/AP
Nikola Janović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.01.2016. 10:48h

Utakmica sa Španijom podvučena je kao ključna za naše vaterpoliste na Evropskom prvenstvu još od onog dana kada je žrijeb u Beogradu dodijelio za rivale „crvenu furiju”, Holandiju i Slovačku u grupi A.

Sjutrašnji meč (18.45) svakako nije presudan na EP, ali će makar djelimično ponuditi odgovor na pitanje kakav je put „ajkula” do medalje, jer bi u slučaju pobjede naša reprezentacija imala lakši raspored do polufinala. Tamo bi je gotovo sigurno čekala Srbija..., ako se ne desi čudo pa "delfini" ne budu prvi u grupi B.

Nakon trijumfa nad Holanđanima (13:6) naši vatrepolisti su imali dan pauze i valjda dobro analizirali narednog rivala, koji je, makar se tako uglas poručuje, opasniji nego prethodnih godina na velikim takmičenjima kada je Crna Gora uglavnom pobjeđivala vicešampiona svijeta iz 2009. godine.

"Protiv Holandije smo imali pravi pristup. Oni nisu naš nivo, i to smo rekli prije utakmice, ali prva pobjeda uliva sigurnost za dalje. Što se tiče Španaca, oni su u rangu Italije, Mađarske i Hrvatske... Izuzetna su reprezentacija koja na ovom takmičenju ima i kvalitet više. Kao i uvijek kada igramo sa njima, očekujem tešku utakmicu. I mi i oni hoćemo to prvo mjesto u grupi koje bi nam olakšalo dalji nastavak takmičenja. Imamo snage za trijumf, a i dosta smo puta u duelima sa njima izlazili kao pobjednici", rekao je kapiten Nikola Janović.

Dva rivala su se posljednji put sastala u oktobru prošle godine u Svjetskoj ligi na debiju Vladimira Gojkovića na klupi. Crna Gora tada nije imala problema u Igalu, ali je ostalo u vazduhu da su oba tima u tom susretu i pomalo krila karte spremajući se za beogradski duel.

"Rekao bih da taj meč nije bio realna slika. Sada očekujem pravu mušku utakmicu i nadam se našoj pobjedi", istakao je Janović.

Miloš Šćepanović takođe poziva na oprez.

"Odlična su ekipa - imaju Molinu, Espanjola, Maljaraća, novog igrača Ećenikea, golmana Pinedu, koji nije bio tu, a koji je po meni najbolji španski golman već nekoliko godina... Ozbiljna su reprezentacija koju veoma respektujemo. Tu je i mladi selektor Gabrijel Ernandes koji je bio veliki igrač. Španci igraju u odbrani na ivici isključenja i biće izuzetno naporno. Radi se o pravoj plivačkoj ekipi i čak i kada budemo imali napad s igračem više prijetiće nam iz kontranapada. Nakon svega ovoga što sam rekao, možemo da pričamo o njihovom individualnom kvalitetu, šutu koji dolazi do izražaja u određenim situacijama. Prije svega, igraju kao ekipa, i to je njihov najveći kvalitet. Mogu svakog da pobijede, ali vjerujemo da možemo da izađemo kao pobjednici", navodi iskusni čuvar mreže i dodaje:

"Što se tiče nas golmana, utakmica sa Holandijom nije bila zahtjevna, ali ekipa jeste dala maksimum. To dovoljno govori koliko su ostali igrači bili dovoljno angažovani u odbrani", kaže Šćepanović.

Potencira se i sjajan ambijent u Areni.

"Ovo u Beogradu je novi ambijent za vaterpolo i ja sam jako motivisan i željan da se dokažem. Kao da mi je 20 godina, a praktično sam pred krajem karijere... To je ono što je posebno na ovom Evropskom šampionatu. Za svakog pravog sportistu svako novo takmičenje je veliki izazov", zaključio je Šćepanović.

Bonus video: