Prihvatio sam posao koji je mač sa dvije oštrice

"Godinama smo u vrhu svjetskog vaterpola i tu planiramo da ostanemo. Neće biti lako, ali nemam dilemu da nam je tu mjesto", rekao je Gojković
93 pregleda 8 komentar(a)
Vladimir Gojković, Foto: Filip Roganović
Vladimir Gojković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.01.2016. 09:56h

Vladimir Gojković je u septembru postao selektor crnogorskih vaterpolista - bilo je onih koji su u startu vrtjeli glavom ističući da mu je rano da preuzme takvu obavezu, isticali su se i oni koji su se složili da je prirodno da sada dobije šansu...

Ali, dominantno je mišljenje stručnjaka da je Gojković trenerskim poslom počeo da se bavi mnogo prije te 2012. godine kada je završio igračku karijeru i preuzeo Jadran, te da je pravi čovjek na pravom mjestu u pravom trenutku.

Godine i godine rada s vrhunskim trenerima, Vladova želja da bude produžena ruka svakom od njih u bazenu i liderska sposobnost, nadomjestili su iskustvo koje mu je falilo, pa je bivši kapiten Novljana za kratko vrijeme prešao put od početnika u trenerskom poslu do jedinog kandidata Vaterpolo saveza da preuzme nacionalni tim.

"Nisam se dvoumio kada sam dobio poziv da preuzmem reprezentaciju. Radio sam sa mnogo mladih igrača kroz Jadran za sve ove godine, napravio zaokret, da ne kažem revoluciju, i tako nešto imamo u planu i kada je u pitanju reprezentacija. A rizik? Svakako da sam svjestan da je ovaj posao mač sa dvije oštrice, jer je komplikovan momenat za crnogorski reprezentativni vaterpolo, ali vjerujem i u momke koje vodim i u sebe", rekao je Gojković na početku razgovora za novogodišnji broj "Vijesti".

Jesu li mač sa dvije oštrice i očekivanja samih članova reprezentacije koja ponekad nisu u skladu s mogućnostima?

"Očekivanja su malo veća nego što je realno, ali to je slika koju sami stvaramo. Godinama smo u vrhu svjetskog vaterpola i tu planiramo da ostanemo. Neće biti lako, ali nemam dilemu da nam je tu mjesto", ističe Gojković, koji ljetos nakon Svjetskog prvenstva u Kazanju na klupi naslijedio Ranka Perovića.

Već 10. januara "ajkule" čeka start EP. Koliko može Crna Gora na turniru u Beogradu?

"Ima sedam podjednako jakih ekipa. Izdvojio bih jedino Srbiju, koja je prvi favorit. Svako svakog može da pobijedi ili eliminiše iz borbe za medalju. Na nama je da ispunimo planirano, sve će se rješavati u tom četvrtfinalnom meču koji je najteži na velikim takmičenjima. Želimo medalju, samim tim i plasman na Olimpijske igre, kojima je apsolutno sve podređeno".

Postoji li strah da Crna Gora neće otići na OI?

"I prethodnih godina smo tek na posljednjem koraku, kroz kvalifikacije, dolazili do vize za OI. Nikada nije lako izboriti plasman. U podsvijesti svima nama je da može da se desi da ne odemo u Brazil i oprez postoji. Naravno, vjerujemo da ćemo biti tamo, to je aspolutni cilj u ovom trenutku, a eventualni neodlazak ne bi bio dobar. Bio bi veliki neuspjeh".

Imate li u planu neko novo ime iz mlađih generacija za Brazil 2016. godine?

"Ne bih imena pominjao, svi momci koji su nedavno bili na širem spisku reprezentacije, uz još trojicu ili četvoricu koji su bili odsutni, zaslužuju da budu tu gdje jesu. Imaće narednog ljeta dva mjeseca priprema da se dokažu i sve je na njima".

Ne biste se libili da im date šansu na OI?

"Naravno da ne. Imamo igrače koji će odigrati još jedno ili dva velika takmičenja i mislimo na budućnost. Volio bih da na OI imamo nekog od mlađih snaga, to bi nam svima koristilo, a najviše samom igraču. Do sada sam davao šansu mladima, to će se nastaviti. Želimo da kroz stvaranje novih asova dolazimo do rezultata".

Porobić me je stvorio, a mnogo sam naučio i od Manojlovića

Vladimir Gojković iza sebe ima bogatu igračku karijeru, trofejan je i kao trener, a kao najzaslužnije za svoj sportski razvoj podvukao je dvojicu stručnjaka - Petra Porobića i Nenada Manojlovića.

"Porobić me je stvorio, došao je u Jadran kada sam imao 17 godina i od tada je počeo veliki uspon našeg kluba. Izbacio je u prvi plan našu generaciju koja je kasnije ostvarila velike rezultate, a ja sam sve vrijeme od njega upijao, jer sam vidio sebe kao trenera jednog dana. Kasnije sam kroz reprezentaciju mnogo naučio i od Nenada Manojlovića, on je bio veliki radnik. Definitivno su mi oni najviše pomogli. Pomenuo bih i Ivicu Tucaka, sada selektora Hrvatske, s kojim sam imao fantastičnu saradnju u Jadranu, sada je tu i Dejan Savić, moj veliki prijatelj i saigrač iz reprezentacije. Uvijek je korisno čuti dobar savjet od kolega, a trenerski posao je takav da je svaki dan usavršavanje, učite dok god se bavite njime", ističe selektor Crne Gore.

Nije lako uskladiti klub i reprezentaciju

Pored selektorske funkcije, Gojković je i trener u Jadranu. Čini se da posebno u 2016. ima težak zadatak da uskladi i jedno i drugo, jer će s nacionalnim timom učestvovati na Evropskom prvenstvu, vjerovatno i na Olimpijskim igrama.

Tu su i nastupi u Svjetskoj ligi, možda i kvalifikacije za OI sa „ajkulama“, sve u jeku klupske sezone u kojoj Novljani učestvuju na svim frontovima, od domaćeg, regionalnog, do evropskog.

"Olimpijska godina je posebna, jer se onda EP igra zimi. Objektivno, teško je, pogotovo ljeti kada će više da trpi klub, a mi u Jadranu smo navikli da ranije počnemo pripreme, da se igrači drže jednog programa. Moramo da pravimo mlade igrače za reprezentaciju, to radimo u Jadranu, a sada je neophodno da povežemo i klub i nacionalni tim, da crnogorski vaterpolo ima korist", rekao je Gojković.

Bonus video: