Gojković: U mislima nam je Evropsko prvenstvo

"Nemamo previše dana do Evropskog prvenstva, to što budemo imali nadam se da ćemo iskoristiti na pravi način", rekao je selektor "ajkula"
4 komentar(a)
Vaterpolo reprezentacija, Foto: Wpolo.me
Vaterpolo reprezentacija, Foto: Wpolo.me
Ažurirano: 19.10.2015. 12:59h

Vaterpolo reprezentacija je na neki način na novom početku, iako je ekipa praktično ista, sa malo promjena u odnosu na ljetošnje Svjetsko prvenstvo u Kazanju.

Sjutrašnji meč protiv Španije u Svjetskoj ligi obilježiće debi na klupi selektora Vladimira Gojkovića, ali i povratak centra Nikole Vukčevića, koji je posljednje veliko takmičenje odigrao na Svjetskom prvenstvu 2011. još dok je selektor bio Petar Porobić. U nacionalnom timu nije bio još od ljeta 2012. i priprema za Olimpijske igre u Londonu.

Duel sa "crvenom furijom" nije mogao da protekne bez problema, jer je Gojković već od prvog treninga znao da za utakmicu neće biti Mlađana Janovića (povreda šake), kao i da je nastup Darka Brguljana pod znakom pitanja zbog bolova u ramenu.

"U ovom momentu smo okupili najjači mogući sastav, svi su se odazvali pozivu. Sa te strane smo zadovoljni, ali imamo nekih kadrovskih problema. Zbog povrede Mlađan sigurno neće igrati, a na dan meča ćemo znati kakva je situacija sa Darkom, iako su šanse male. Ostali kandidati su zdravi. Cilje je da pobjedom startujemo u Svjetskoj ligi. Kao što znate, igra se na bazenu od 25 metara, ali sa šest igrača. To dovodi do malog broja izmjena. Sve ovo je u cilju priprema za Evropsko prvenstvo, odnosno plasmana na Olimpijske igre", rekao je Gojković na pres-konferenciji.

Bez Mlađana i vjerovatno Darka, sigurno će se smanjiti rješenja u napadu, ali "ajkule" su i pored toga favoriti da Svjetsku ligu otvore pobjedom protiv ekipe koja će biti rival u grupi na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

"Ja se prvi put nalazim u ovoj ulozi. Nemamo previše dana do Evropskog prvenstva, to što budemo imali nadam se da ćemo iskoristiti na pravi način. Što se tiče mladih igrača, uvijek će neko biti pozvan od njih, i moraju da iskoriste priliku. Možda će se pojedinima ukazati šansa i ranije nego što su očekivali zbog povreda pojedinih igrača. Na njima je da pokažu da možemo na njih ozbiljno da računamo. Pored ovih igrača koji su pozvani za meč sa Španijom, tu su još Antonio Petrović, Saša Mišić, Aleksa Ukropina, Jovan Sarić, Stefan Pješivac i Zdravko Radić na koje računamo i koji će biti u konkurenciji za EP".

Utakmica u Igalu počinje u 18 časova, a sjutra je na programu i drugi duel u našoj grupi - Srbija u Beogradu dočekuje Francusku.

"Srbija je favorit iz razloga što je spojila tri titule - Svjetsku ligu, Svjetsko prvenstvo i Evropski šampionat. Međutim, ranije smo pokazali da možemo da igramo sa njima. Najviše problema su imali baš protiv nas. Sada je važna Španija, onda slijedi Francuska, a kad dođe Srbija pokušaćemo da se okupimo u najjačem sastavu", zaključio je Gojković.

Janović: Gojković će nam vratiti samopouzdanje

Kapiten Nikola Janović je istakao da utakmicom sa Španijom polako počinje uigravanje za Evropsko prvenstvo.

"Moram da naglasim da je atmosfera odlična. Krećemo u taj ciklus Olimpijskih igara koji će siguran sam biti na zadovoljavajućem nivou. Mi godinama igramo zajedno, i sa Gojkovćem smo igrali. Sve velike rezultate smo zajedno napravili i godinama se poznajemo. Potrebno je da probudimo onu energiju koju smo imali. Da nam se vrati samopouzdanje, što Vlado može da uradi kao trener. Mislim da će on da utiče na nas na najbolji mogući način. Mi smo reprezentacija koja je jako iskusna, koja ne treba da ima nikakav alibi. Moramo otvoreno da kažemo da imamo velike ambicije na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama", istakao je Janović.

Porobić se, dakle, vratio u stručni štab i asistiraće Gojkoviću.

"Prioritet je plasman na OI, a prvi korak ka tome je Evropsko prvenstvo. U ovom momentu dosta ekipa konkuriše za mjesta koje vode u Rio. Što se tiče Gojkovića, svaki trener je ponosan kada vidi da igrač kojeg je trenirao postane selektor. Moram priznati da se Vlado hrabro prihvatio ovog zadatka. No, mi moramo da budemo svjesni činjenice da naš kompletan sastav igra van Crne Gore. Time je posao selektoru i stručnom štabu jako otežan. Svi naši rivali su odavno počeli sa treninzima. Zato ova Svjetska liga ima taj cilj da se okupimo", naglasio je Porobić.

Bonus video: