"Ajkule" u grupi sa Španijom, Holandijom i Slovačkom

Na EP će se prvi put naći 16 reprezentacija
5 komentar(a)
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Wpolo.me
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Wpolo.me
Ažurirano: 04.10.2015. 11:50h

Crnogorski vaterpolisti će na Evropskom prvenstvu u Beogradu, koje se održava od 10. do 23. januara 2016. godine, igrati u grupi A sa Španijom, Holandijom i Slovačkom, odlučeno je na današnjem žrijebu.

"Ajkule" su dobile grupu po mjeri, jer su iz drugog šešira izbjegle Hrvatsku ili Grčku prije nego su saznale da će im protivnik biti Španci (četvrto ime iz tog šešira je Rumunija).

Evropsko prvenstvo će se igrati sa 16 reprezentacija, pa je i sistem takmičenja drugačiji nego do sada.

Tako će se u osminu finala plasirati sve ekipe iz grupne faze, a naš nacionalni tim ukršta sa grupom B, što znači da bi ako bude prvi u grupi za plasman u četvrtfinale igrao sa najslabijom ekipom između Srbije, Hrvatske, Francuske i Malte.

Ni do četvrtfinala nije dugačak put, a i u tom duelu bi naši vaterpolisti bili favoriti. Ako ne bude iznenađenja i sastav Vladimira Gojkovića dođe u osam najboljih rival za polufinale bi se tražio u okršaju drugoplasirane ekipe iz grupe C i trećeplasirane iz D. Italija, Rumunija, Njemačka i Gruzija će se takmičiti u grupi C, a u D su Mađarska, Grčka, Rusija i Turska.

"Iz drugog šešira je Španija, koja je uz Hrvatsku i Grčku najjači rival, iz trećeg smo dobili Holandiju i iz četvrtog Slovačku. Slovaci su možda bili i najjači tim u tom dijelu žrijeba. Najjači protivnik je svakako Španija i ako sve bude išlo po planu s njom ćemo se boriti za prvo mjesto u grupi. Zavisi sve od ukrštanja kasnije, ali naše ambicije su velike - želimo da preko Evropskog prvenstva obezbijedimo olimpijsku vizu, a ako dođemo do šanse da se borimo za to, onda smo samim tim i u krugu za medalju. Idemo redom, ne možemo reći da smo apsolutni favoriti u grupi, tu je ozbiljna ekipa Španije, ali mislim da imamo sve kvalitete da budemo prvi u grupi", rekao je Gojković.

Prvi meč na prventsvu Crna Gora će igrati protiv Holandije, najvažniji duel u grupi sa Špancima je u drugom kolu, a posljednji rival u grupi je Slovačka.

Takmičenje u glavnom gradu Srbije će se održati u "Kombank areni", a nastup u Beogradu biće peti na kontinentalnom takmičenju za crnogorske vaterpoliste u istoriji.

Na prethodna četiri je osvojila dvije medalje - 2008. godine je postala prvak Evrope u Malagi, a 2012. je u Ajndhovenu bila srebrna nakon poraza od Srbije u finalu.

U Zagrebu 2010. je eliminisana u četvrtfinalu (i tada je bolja bila Srbija), a prošle godine je bila četvrta u Budimpešti nakon što je u utakmici za bronzu poražena od Italije. Srbija je dvostuki uzastopni šampion Evrope...

Obavljen je i žrijeb za ženski turnir.

U grupi A će se naći Portugal, Rusija, Holandija, Mađarska, Turska i Grčka, a u B Hrvatska, Srbija, Italija, Francuska, Njemačka i Španija.

Bonus video: