Novljani bez straha na favorita

0 komentar(a)
Vaterpolo klub Jadran, Foto: Facebook/VK Jadran
Vaterpolo klub Jadran, Foto: Facebook/VK Jadran
Ažurirano: 03.10.2015. 09:14h

Do plasmana u Ligu šampiona vaterpolistima Jadran Carina je ostao samo još korak, ali je on realno ogroman i težak za ispuniti.

Na putu do elite Novljanima stoji Breša, italijanski vicešampion i tim koji ove sezone ima ambicije da ide makar do fajnl-siksa Lige šampiona.

Sastavu iz Lombardije, dakle, apsolutno pripada uloga favorita, a prvi meč (večeras u 19 časova na otvorenom bazenu na Škveru) pokazaće kolike su šanse crnogorskog šampiona da se domogne elite prvi put još od sezone 2011/12.

Jadran je dosadašnjim igrama u dvije kvalifikacione runde (pobijedio u pet od šest mečeva) zaslužio da se nađe u plej-ofu, ali nije imao sreću da mu umjesto Breše sada protivnik za prolaz bude Hanover ili Marsej. Ta dva tima su realno manje jaki od Italijana...

"Nismo imali sreće u žrijebu, to je činjenica, iako niko ne garantuje ni da bismo prošli Marsej ili Hanover. Ali, sa njima bi šanse sigurno bile veće. Protivnik je Breša, ozbiljan klub, koji ima nekoliko reprezentativaca Italije, Španca, Srbina... Svakako da je favorit, dok smo mi mlad tim, veliki broj igrača nije stekao dovoljno iskustva ni u regionalnom takmičenju, a ne boreći se za plasman u Ligu šampiona", ističe najiskusniji prvotimac Jadrana Nikola Janović.

Šanse, međutim, postoje. Breša nije nepobjediva.

"Bio bih zadovoljan i sa pobjedom od jednog gola razlike, pa da u revanšu odlučujemo o plasmanu. Nije isto kada branite i jurite rezultat u gostima, ali se ne zanosimo. Bila bi velika stvar kada bismo savladali Brešu makar jednom, pa i ne moramo da prođemo u elitu. Liga šampiona jeste izazov za našu ekipu, ali ne znam i koliko je realan", dodao je Janović.

U slučaju eliminacije Jadran bi nastavio takmičenje u Evrokupu.

"To je takmičenje za nas. Ima mnogo ekipa približnog kvaliteta i tu bismo mogli i da idemo do kraja. Ipak, sada je na redu Breša, spremni smo za ovaj meč i pokušaćemo da nametnemo svoj ritam", rekao je Janović.

Jadran ima budućnost, nadam se da će se podići i ostali

Jadran je bez dileme najveća snaga crnogorskog klupskog vaterpola.

Malo ko postavlja dilemu da li će Novljani odbraniti duplu krunu u našem šampionatu, a istovremeno klub sa Škvera ozbiljno radi i sa mladim igračima koji sve više dobijaju šansu u seniorskom timu.

"Stanje u našem vaterpolu nije baš sjajno, ali u Jadranu se radi ozbiljnije. Naravno da to može i bolje i svi težimo ka tome. Ipak, u Jadranu stasavaju neki novi klinci, imaju potencijal da jednog dana budu nosioci igre i u klubu i u reprezentaciji. Klub ima budućnost, nadam se da će se podići i ostali klubovi, da će se napraviti zatvoreni bazeni u Podgorici i Nikšiću prije svega, i da će u narednom periodu koristi imati i reprezentacija", zaključio je Nikola Janović.

Bonus video: