Nismo favoriti kao nekad, ali smo jaki

4 komentar(a)
Vlado Gojkovic, Foto: Filip Roganović
Vlado Gojkovic, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.09.2015. 22:22h

Tačno 30 dana nakon što se doznalo da će biti nasljednik Ranka Perovića, Vladimir Gojković je promovisan u selektora vaterpolo reprezentacije Crne Gore.

Nekada najbolji crnogorski igrač, koji se na Olimpijskim igrama u Londonu oprostio od vaterpola, kao svoj prvi i najveći cilj je postavio plasman na novu najveću svjetsku smotru sportista.

Rio de Žaneiro 2016. je prvi san, a drugi je olimpijska medalja, koja mu je kao igraču dva puta volšebno izmakla u kapici sa grbom Crne Gore.

“Izuzetno sam počastvovan, ovo je najveća funkcija u mom zvanju - selektor svoje zemlje, za koju si igrao, a koja je uvijek u vrhu evropskog i svjetskog vaterpola. Cilj i obaveza je da probamo da skupimo sve najbolje što imamo i da obezbijedimo plasman na Olimpijske igre. Prvi period mog angažovanja će biti posvećen isključivo tome. Prva šansa za odlazak u Rio je Evropsko prvenstvo u Beogradu. Tu ćemo tražiti rezultat, jer sam siguran da imamo ekipu koja, iako dosta dugo traje, može da izgura još ovu godinu. Da se to i ne desi, imali bismo drugu šansu kroz kvalifikacije. Pokušaćemo da skupimo najbolje igrace i da tražimo rezultat”, rekao je 34-godišnji Novljanin.

Gojković je potpisao ugovor do narednog ljeta. Predsjednik VPSCG Srđan Kovačević je napomenuo da će, ako izbori plasman u Rio, dobiti novi četvorogodišnji mandat. U narednom olimpijskom ciklusu, Crnu Goru čeka smjena generacija, jer su mnogim „ajkulama” godine najveći neprijatelj...

“Cilj koji smo zacrtali je stvaranje nove ekipe. U ovom trenutku nismo dovoljno „bogati” mladim igracima, nismo vidjeli da je neko od njih zaprijetio starijima da im ozbiljno konkuriše za mjesto. Moramo da polako pripremamo igrače da na pojedinim pozicijama uradimo smjenu generacija”

Gojković, koji će ostati i trener Jadrana, na klupi „ajkula” će debitovati 20. oktobra na startu Svjetske lige. Prvo veliko takmičenje ga očekuje od 10. do 23. januara, kada se u Beogradu igra Evropsko prvenstvo. Ali, to će biti samo usputna stanica ka OI. Na pitanje da li će u Riju pokušati da uradi ono što nije kao igrač sa Crnom Gorom - da osvoji medalju, Gojković je odgovorio:

“Svakome ko se bavi sportom je cilj da ostvari maksimum. Vjerujem da imamo kvalitet da idemo do same završnice. Nismo favoriti kao što smo bili prije četiri-pet godina, ali možemo da igramo sa svima. Odlazak na OI ćemo tražiti vec u Beogradu, što znaci da moramo da budemo bar u polufinalu”, zaključio je olimpijski vicešampion u kapici Srbije i Crne Gore u Atini 2004.

Mala je šansa da Zloković ponovo zaigra

Perović nije pozivao dva centra iz Herceg Novog - Borisa Zlokovića i Nikolu Vukčevića. Veliko je pitanje da li će Zloković moći da pomogne nekadašnjem saigraču.

“Sa Borisom se gledam svakog dana, jer imamo takve privatne relacije. Odrasli smo zajedno, ali bi neozbiljno bilo da smo pričali o tome prije nego što je ovo bilo zvanično. Što se njega lično tiče, njegova želja je nesporna, ali su u ovom momentu šanse jako male. Ne igra za klub, probao je prije neki dan da lagano trenira, ali ima veliki problem sa ramenom. Nije siguran da bi se ni nakon operacije vratio i kako sada stvari stoje, veoma su male šanse da nam pomogne. To je prvi hendikep na koji smo naišli”, rekao je Gojkovic.

Kakva je situacija sa Vukčevićem?

“U narednih sedam dana cu obaviti razgovore sa svim igracima koji su kandidati za reprezentaciju”.

Kovačević: Sve je podređeno plasmanu na Olimpijske igre

Predsjednik VPSCG Srđan Kovačević je rekao da je prvi i jedini cilj plasman na OI.

“Glavni zadatak VPSCG u narednom periodu je plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Svi kapaciteti Saveza, stručnjaci i igrači su podređeni tom cilju. Vjerujemo da će Vlado Gojković sa novom energijom uspjeti da nam pomogne da zajedno dodemo do cilja. Neće biti nimalo lako, ali vjerujemo da možemo. To nikako ne znači da na Evropskom prvenstvu u Beogradu nećemo pokušati da napravimo rezultat i već na njemu obezbijedimo plasman na Olimpijske igre”, rekao je Kovačević, koji je najavio promjene u radu sa mlađim kategorijama i napomenuo da će u taj proces biti uključen i Vladimir Gojković.

Bonus video: