Gojković: Zapelo je u radu sa mlađim igračima

Na kraju ne možemo reći da je 5. mjesto neuspjeh. Imali smo tešku utakmicu u četvrtfinalu, ali nismo igrali dobro od početka turnira, pogotovo mečeve u grupnoj fazi, pa zaključno sa duelom protiv Hrvatske", rekao je Gojković
99 pregleda 11 komentar(a)
Vladimir Gojković, Foto: Savo Prelević
Vladimir Gojković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.08.2015. 20:46h

Peto mjesto Crne Gore na Svjetskom prvenstvu nije neuspjeh, ali je vrijeme da se u našem vaterpolu svi zapitaju šta dalje - poručio je trener Jadrana Vladimir Gojković.

Gostujući na TV Vijesti, nekadašnji reprezentativac je pogotovo kao loše apostrofirao izdanje „ajkula” u grupi, koje je i usmjerilo turnir.

"Na kraju ne možemo reći da je 5. mjesto neuspjeh. Imali smo tešku utakmicu u četvrtfinalu, ali nismo igrali dobro od početka turnira, pogotovo mečeve u grupnoj fazi, pa zaključno sa duelom protiv Hrvatske. Zbog slabije igre u grupi nismo osvojili 2. mjesto, koje bi nas odvelo na Grke u četvrtfinalu, a to je sigurno bio lakši protivnik nego Hrvati", rekao je Gojković.

"Nismo loše otvorili utakmicu protiv Hrvatske, prva četvrtina je bila naša najbolja na prvenstvu. Ali, nismo pogodili u napadima s igračem više, oni jesu. Zatim smo pali, ušli smo brzo u probleme sa ličnim greškama... A lične greške na polovini protivnika su nam došle glave", ističe Gojković.

Pored veoma skromne igre, Crna Gora je u Kazanju pokazala da joj je nedostajao i timski duh. To se vidjelo u izjavama Aleksandra Ivovića i Draška Brguljana.

"Sve to govori da vjerovatno neke stvari ne funkcionišu kako bi trebalo već duže vrijeme. Izjave su možda bile ishitrene. Poznajem dobro Ivovića, znam da uvijek daje 100 odsto u bazenu. Ponijele su ga emocije u tom trenutku, ali gdje ima dima ima i vatre... Neke stvari ne funkcionišu i vjerovatno je mislio na igrače koji nemaju pristup kakav bi trebalo da ima pravi reprezentativac. Mi, nažalost, nemamo veliku bazu, nemamo veliki broj mladih igrača koji su sposobni da preuzmu te uloge u nacionalnom timu i sada su se otvorila pitanja koja su možda mogla da se pokrenu i ranije. Tu mislim i na izjavu da Predrag Jokić radi najviše. I ja ga znam kao velikog profesionalca, ali niko nikom ne može da brani da radi najviše".

I izjave selektora Ranka Perovića („moja je najveća greška što igrače nisam ubijedio da mogu više” i „stariji igrači moraju više da vjeruju mlađima”) takođe je uzburkala javnost.

"Selektor Perović sigurno radi najbolje što može i ima komunikaciju sa igračima. A mislim da mladi prije svega treba da se dokažu da bi im stariji vjerovali. Ali, nisam bio dio ekipe i nije zahvalno to komentarisati".

Osnovni problem je svakako u bazi, koja je u našem vaterpolu mala.

"Od Malage do sada nismo izbacili neki broj novih igrača, kod ostalih reprezentacija je sasvim drugačije. Nisam za radikalne promjene, ali mislim da imamo igrača i talenata koje treba dovesti do pravog nivoa. Zapelo je u radu s igračima od 15 ili 16 godina. Rad prije seniorske reprezentacije nije ispraćen na pravi način, to nije slučaj kao što se recimo radilo sa nama 2000, 2001, 2002. godine, kada smo se priključivali prvom timu. Taj sistem iz bivše države je možda trebalo prekopirati, jer imamo primjer reprezentacije Srbije do 20 godina ovog ljeta. Počeli su pripreme za Evropsko prvenstvo 1. juna, a mi za isto takmičenje 5. avgusta", kaže Gojković.

Najvažniji je plasman na Olimpijske igre

Prvi naredni cilj naših vaterpolista mora da bude plasman na Olimpijske igre. U ovom trenutku se ne može reći da li su i koliko blizu da ga ostvare.

"Imamo kvalitet za Olimpijske igre i to je glavni cilj. Mislim da ćemo se plasirati i sve treba da se podredi tome. Italija još nije obezbijedila OI, vjerovatno će biti domaćin kvalifikacija i sigurno da zadatak treba shvatiti ozbiljno", rekao je Gojković.

Favorit na Svjetskom prvenstvu je na kraju i osvojio zlato - Srbija je dokazala da je najbolja.

"U finalu se vidjelo da je Srbija najjača selekcija. Nije objektivno ni razlika u finalu trebalo da bude tolika, ali Srbija je teško savladiva kada igra najbolje. Ostali nisu toliko bolji od nas. Hrvatska, Mađarska, Italija, Grčka..., protiv svih imamo kvalitet da igramo i da se nadigravamo. Možda nismo u situaciji kao prije nekoliko godina kada smo se računali među favorite, ali mislim da su u pitanju nijanse", zaključio je Gojković.

Bonus video: