U lov na "kengure" i 2. mjesto u grupi

Utakmica sa "kengurima" je od posebnog značaja, jer od njenog epiloga zavisi i na koga će Crna Gora ići u četvrtfinalu, s obzirom na to da se vjeruje da je put do te faze otvoren
61 pregleda 3 komentar(a)
Miloš Šćepanović, Foto: Kazan2015
Miloš Šćepanović, Foto: Kazan2015
Ažurirano: 29.07.2015. 06:17h

Poraz od Srbije, po mnogima očekivan zbog evidentne razlike u kvalitetu, za crnogorske vaterpoliste je već prošlost, jer je važnije ono što slijedi - današnji duel sa Australijom (12.30 časova), okršaj koji će gotovo sigurno dati odgovor na pitanje koja će od ove dvije ekipe sa 2. mjesta otići u osminu finala.

Zato je utakmica sa „kengurima” posebno značajna, jer od njenog epiloga zavisi i na koga će Crna Gora ići u četvrtfinalu, s obzirom na to da se vjeruje da je put do te faze otvoren.

Ako "ajkule" budu druge u grupi, rival u četvrtfinalu će im biti prvoplasirani tim iz grupe B u kojoj su Grčka, Italija, SAD i Rusija.

U slučaju da na kraju budu trećeplasirani, izabranici Ranka Perovića će za protivnika na putu do polufinala imati Hrvatsku, koja je već viđen pobjednik grupe A u kojoj su još Kanada, Brazil i Kina. Prije toga, mora da se odradi i osmina fnala, ali će rival biti lak - Južna Afrika, Argentina ili Kazahstan.

To je, ukratko, kostur šampionata u Kazanju, koji će stručni štab detaljnije analizirati tek kada se završi meč sa Australijancima.

Perović: Kvalitetniji smo od Australije

"Kvalitetnija smo ekipa od Australije", poručio je selektor Perović.

Potrebno je, ipak, tu snagu pokazati u bazenu protiv jedne od plivački dominantnijih ekipa današnjice.

"Australija je veoma nezgodna, fizički veoma jaka, njeni igrači plivaju izvanredno. To je tim koji svima može da napravi probleme. Neke greške iz duela sa Srbijom ne smijemo da ponovimo, a i drugačije će biti igrati sa Australijancima, jer se mnogo više kreću, a nemaju tako dominantne centre", rekao je Perović.

Igru "kengura", prije svega kada je taktika u pitanju, bitno je unaprijedio hrvatski trener i proslavljeni igrač Elvis Fatović. Svi su složni - Australija može da natjera protivnika da pati ako joj se to dozvoli.

"Često uplivavaju i tu moramo da budemo oprezni kako ne bismo zaradili veliki broj isključenja, jer su u napadu s igračem više jako dobri. Nema dileme da možemo da igramo sa njima, bolji smo, ali to moramo i da dokažemo", navodi Perović.

Nije tragedija izgubiti od Srbije

Crnogorski vaterpolisti nisu impresionirali igrom na otvaranju, a sve nedostatke u oba pravca ekipa kalibra Srbije je znala kako da kazni.

"Sigurno da smo mogli i bolje da odigramo, nismo smjeli da primimo neke jeftine golove. Međutim, prva je utakmica, igrali smo sa jakim protivnikom, koji je pokazao veliki kvalitet. Ne bih pravio tragediju oko meča sa Srbijom. Treba što prije da zaboravimo taj duel, da ispravimo greške i da protiv Australije odigramo bolje. To je meč za 2. mjesto, dakle mnogo znači", dodao je Perović.

Aleksandar Ivović je poželio da Crna Gora još jednom do kraja šampionata zaigra protiv Srbije, znajući da je žrijeb takav da je to moguće tek u eventualnom finalu ili meču za 3. mjesto.

"Nedopustivo je da primimo tri ili četiri gola iz kontranapada kao protiv Srbije. Izgubili smo nekoliko lopti na polovini terena, odakle su oni pravili kontre. Što prije treba da zaboravimo taj meč i da se okrenemo duelu sa Australijom. Volio bih da se opet sastanemo sa Srbijom, ali prije finala to nije moguće. Nisu nepobjedivi ako bi svaki od nas odigrao najbolju utakmicu na šampionatu. Sa njima moramo da igramo na mali broj golova", rekao je bek "ajkula" i analizirao Australijance:

"Teško je igrati protiv njih, još od Olimpijskih igara u Pekingu pamtimo kakve smo utakmice imali sa njima. Moramo da budemo bolji nego protiv Srbije da bismo pobijedili. Australijanci nemaju centra, tako da dosta improvizuju u napadu, baš kao i mi", zaključio je Ivović.

Darko Brguljan: Biće to meč na gol razlike

I Darko Brguljan ima respekt prema Australiji, bez obzira na to što je svima jasno da ova reprezentacija ne pripada svjetskom kremu.

"Biće to meč na gol razlike. Australija nema napadače kao Srbija, pa da neke naše propuste u odbrani lako kazni. Idemo na pobjedu, mnogo bi nam značila, jer bismo se ukrštali sa grupom B. Tamo je trenutno Grčka prva, to je možda ekipa koju smo i priželjkivali u četvrtfinalu", rekao je Brguljan.

As italijanskog Kanotijerija je potom prokomentarisao i duel sa Srbijom.

"Pominje se da je to bila jako loša utakmica, da smo bili loši i u napadu i u odbrani. Igrali smo protiv odlične ekipe. Imali smo i dobrih segmenata. Iskreno, nisam toliko nezadovoljan kao što se stvorila slika u javnosti. Treba da nastavimo da igramo maksimalno, nismo obećavali nešto veliko pred početak šampionata", dodao je Brguljan.

Fatović hvali Crnu Goru

Selektor Australije Elvis Fatović cijeni kvalitete crnogorske reprezentacije.

"Utakmica sa Crnom Gorom je za nas veliki izazov, jer je u pitanju veoma moćan tim, sa nekoliko igrača koji su među najboljima na planeti. Jasno je da su Crnogorci favoriti, a mi moramo da se dokažemo u odbrani, što neće biti lako. Treba da budemo strpljivi i da iskoristimo svaku šansu koja nam se ukaže za dobar rezultat", kazao je Fatović.

Bonus video: