POČINJE SP U KAZANJU

Klasik na startu - ajkule napadaju delfine

Prvi protivnik u Kazanju definitivno ne može da bude teži
34 komentar(a)
Aleksandar Ivović i Filip Filipović, Foto: FoNet/EPA
Aleksandar Ivović i Filip Filipović, Foto: FoNet/EPA
Ažurirano: 27.07.2015. 09:44h

Svjetsko prvenstvo u Kazanju se po mnogo čemu različuje od prethodnih velikih takmičenja, barem kada je crnogorska reprezentacija u pitanju.

Razlikuje se po tome što očekivanja od „ajkula” nikada nisu bila ovako umjerena, i ovu situaciju je moguće uporediti jedino sa onom iz 2011, kada je naš nacionalni tim, tada na čelu sa Petrom Porobićem, u Šangaju na SP bio realno u drugoj kategoriji favorita, desetkovan povredama nekoliko ključnih igrača.

Sada je, dakle, situacija slična, iako Crna Gora pred start turnira i večerašnji meč sa Srbijom (19.10 časova) zna da posjeduje kvalitet koji bi, uz dozu sreće, na kraju mogao da bude garant za veliki rezultat.

Perović: Prepotentno bi bilo prijetiti Srbiji

A prvi protivnik u Kazanju definitivno ne može da bude teži. Svjestan je toga i selektor Ranko Perović.

"Svakako je Srbija favorit, bilo bi malo prepotentno prijetiti takvoj ekipi. Po meni, radi se o najboljoj ekipi na svijetu u ovom trenutku, a mi ćemo naravno učiniti sve da dobijemu utakmicu.  Srbija je kvalitet potvrdila i u Svjetskoj ligi, a nismo igrali sa njom u Nišu, iako sam se nadao da hoćemo, tako da u ovom trenutku ne znam kolike su naše stvarne vrijednosti u odnosu na nju", rekao je Perović.

"Ajkule", međutim, znaju da imaju šansu protiv bilo koje selekcije na svijetu.

"Moramo da budemo skoncentrisani, fanatično borbeni i agresivni, pa da probamo da pobijedimo u ovom duelu. Prva je utakmica na prvenstvu i vjerovatno niko ne pronalazi pravi ritam na startu, pa možda bude i neki faktor iznenađenja", ističe Perović.

Prvi meč nakon brodoloma u Budimpešti

Crna Gora i Srbija će se sastati tek drugi put na svjetskim prvenstvima (u prvom je bila uspješnija Crna Gora, u četvrtfinalu u Barseloni), ali i prvi nakon što su „delfini” slavili u polufinalu EP u Budimpešti, iako je Crna Gora imala četiri gola prednosti.

"Taj meč u Budimpešti su odlučile neke individualne greške. Moramo biti svjesni da Srbija ima snagu, da može da preokrene, a i ove godine je u finalu Svjetske lige nešto slično napravila protiv Hrvatske. U principu, kada joj ne ide timska igra, onda može do izražaja da dođe veliki individualni kvalitet. Jer, Filip Filipović je praktično nezaustavljiv ako ima svoj dan, Dušan Mandić je sve bolji, jaki su na centru... Nije lako sve to zaustaviti. Uvijek s njima igramo teške i neizvjesne utakmice, nadam se da će se jednom okrenuti u našu korist. Ponavljam, oni su favoriti i u ovom trenutku, mi sa ovim sastavom možemo da odigramo dobro, ali ostaje pitanje koliko će to biti dovoljno", dodaje Perović.

"Delfini" nikad slabiji na bekovskoj poziciji

Ako Srbija i ima manu na ovom takmičenju, to je na bekovskoj poziciji, gdje nedostaje suspendovani Nikola Rađen. To je i jedina promjena u sastavu Dejana Savića u odnosu na Budimpeštu.

Mjesto Rađena zauzeo je mladi Nikola Jakšić.

"Odsustvo Rađena je sigurno hendikep za njih, na beku nisu jaki kao što su nekada bili. Uradićemo sve da to iskoristimo, vidjećemo da li ćemo uspjeti", poručio je Perović.

Raspored - danas

Srbija - Crna Gora 19.10

Japan - Australija 20.30

Srijeda

Australija - Crna Gora 12.30

Srbija - Japan 16.30

Petak

Srbija - Australija 11.10

Crna Gora - Japan 12.30

Preporučujemo za Vas