Jedva čekam početak Svjetskog prvenstva

Ne postoji trema, možda samo pozitivna. Uzbuđen sam što ću biti dio reprezentacije na Svjetskom prvenstvu - kaže 22-godišnji sidraš
76 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Murišić, Foto: Savo Prelević
Nikola Murišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2015. 09:34h

Više iznuđeno nego što je to u ovom trenutku bilo planirano, vaterpolo reprezentacija je podmladila sastav pred Svjetsko prvenstvo u Kazanju koje startuje u ponedjeljak.

Mjesto među 13 igrača izborio je 16-godišnji Aleksa Ukropina, drugi golman (iza Miloša Šćepanovića) biće Dejan Lazović, a uz Filipa Klikovca na poziciji centra zaigraće Nikola Murišić.

Njih trojica su debitanti na velikim takmičenjima u kapici „ajkula” po izboru selektora Ranka Perovića. Murišić, bivši sidraš Budve i Primorca, a od ovog ljeta član rumunske Steaue, kao 22-godišnjak iza sebe ima mnogo seniorskih sezona, ali sada kreće u potpuno novu avanturu.

"Ne postoji trema pred veliko takmičenje, možda samo pozitivna. Uzbuđen sam što ću biti dio reprezentacije na velikom takmičenju i jedva čekam da počne Svjetsko prvenstvo. Mi mlađi, a na ovom turniru nas ima dosta, pokušaćemo da pomognemo starijima i iskusnijima, potrudićemo se da im olakšamo posao", kaže Murišić.

Početak je veoma važan

Prvi meč na SP Crna Gora igra u ponedjeljak protiv Srbije. Kao i uvijek, start velikog takmičenja može da bude smjernica za nastavak turnira, ali i ne mora. Koliko god da bi trijumf nad Srbima na otvaranju značio i rezultatski i motivaciono, u taboru reprezentacije su prethodnih dana uglas poručivali da je mnogo bitnija utakmica sa Australijom u 2. kolu (u grupi je još i Japan).

"Što bolje uđemo u prvenstvo i steknemo sigurnost, to će biti lakše u nastavku. Zato, prva utakmica je svakako bitna, ali nije i presudna. Potrebno je da idemo korak po korak, šta god da se uradi protiv Srbije označiće samo početak Svjetskog prvenstva i toga smo svi svjesni", istakao je Murišić, koji je za „ajkule” debitovao u januaru prošle godine u duelu sa Njemcima u Svjetskoj ligi.

Favoriti Srbija, Hrvatska i Mađarska

Krug favorita na velikim takmičenjima je već godinama isti. Na svjetskim prvenstvima uvijek treba obratiti pažnju i na opasne Australijance i Sjedinjene Američke Države („jenkiji” su već obezbijedili plasman na Olimpijske igre), sada je tu i Brazil sa Ratkom Rudićem koji se priprema za Rio de Žaneiro 2016.

"Ima dosta ekipa koje pretenduju na medalju, makar šest ili sedam. Ipak, jasno je ko su najbolji timovi i od koga se očekuje najviše. Ko su favoriti? U prvom redu Srbija, Hrvatska i Mađarska, onda slijede Italijani, mi... Biće interesantno, jedva čekamo da turnir počne i da vidimo gdje smo u odnosu na ove reprezentacije. Tačno je da smo oslabljeni i podmlađeni, ali smatram da imamo čemu da se nadamo u Kazanju", zaključio je Murišić.

Bonus video: