Vjerujem da ću podići pehar

Ljevak, visok, skladno građen, staložen u igri, iako još nema ni 17 godina - i već je standardni član seniorske reprezentacije
343 pregleda 5 komentar(a)
Aleksa Ukropina, Foto: Privatna arhiva
Aleksa Ukropina, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.06.2015. 20:44h

Crna Gora odavno nije imala takvog vaterpolo bisera kao što je Aleksa Ukropina. On nije "isforsirani" talenat kao pokriće za potrebnu smjenu generacija u nacionalnoj selekciji, on je zaista mladić koji mnogo obećava.

Ljevak, visok, skladno građen, staložen u igri, iako još nema ni 17 godina - i već je standardni član seniorske reprezentacije.

Nakon što je sa generacijom razočarao na Evropskim igrama u Bakuu, Ukropina se sprema da se priključi najboljem timu na pripremama za Svjetsko prvenstvo.

"Mislim da ima mjesta za mene u timu koji će igrati na šampionatu svijeta, da budem posljednji igrač u rotaciji", kaže Ukropina.

"Idem na pripreme sa željom da dam sve od sebe i da se nametnem selektoru. Nadam se da ću uspjeti i da ću ispuniti prvu veliku želju".

Mladi Novljanin ima dobar staž među "ajkulama" - bio je standardni član tima koji je igrao kvalifikacije za Svjetsku ligu ove sezone. Svjestan je, međutim, da pravo dokazivanje tek predstoji.

"Pripreme za te utakmice su bile kratke i fizički ne toliko zahtjevne. Sada me čeka paklen rad. Jasno je da sam fizički u zaostatku u odnosu na starije i iskusnije momke, ali pokušaću da ih pratim i da iskoristim neke kvalitete, kao što su brzina, pa i mladost i velika želja za dokazivanjem", ističe Ukropina.

Veoma je, kaže, važno što su ga iskusni igrači, prekaljeni vaterpolo ratnici, od starta primili kao da je dio tima...

"Imao sam tremu od njih, ali sve su to sjajni momci, koji me ne izdvajaju, već su me prihvatili kao jednog od njih. Spremni su da mi daju savjete, da me istrpe i zaista mi je čast što sam među njima", ističe najmlađi reprezentativac.

Jedna od njegovih karakteristika, koje ga i promovišu u veliku nadu crnogorskog vaterpola, jeste i njegova smirenost u bazenu, rutina u igri, što je neobično za igrača njegovih godina.

"Takav sam i po prirodi, uvijek sam staložen, ne gubim glavu tako lako, trudim se da uvijek donosim odluke za koje mislim da su prave", kaže Ukropina.

Takav mentalitet mogao bi da mu pomogne da iznese teret koji ga čeka u budućnosti - on je "projektovan" kao lider novog talasa crnogorskog vaterpola, koji bi trebalo da nastavi tamo gdje je stala generacija koja polako dostiže zenit.

"Sada ne osjećam nikakav pritisak takve vrste, jer sam najmlađi u reprezentaciji. Na meni je da učim uz takve asove. Ali, znam da će doći vrijeme smjene generacija, i ako budem lider mislim da ću znati da se nosim sa tim", nagovijestio je Ukropina.

Crnogorski vaterpolisti imaju tri medalje sa velikih takmičenja - zlato i srebro sa evropskih, i srebro sa Svjetskog prvenstva.

Jedini pehar podigao je Veljko Uskoković 2008. godine u Malagi. Može li Ukropina uraditi isto jednog dana...

"Mislim da mogu. Imamo dosta talentovanih igrača i siguran sam da će Crna Gora još dugo biti vaterpolo velesila", optimista je Uskokovićev nasljednik.

Gojković - i idol i trener

Ukropina kaže da ima sreću što ga trenira Vlado Gojković, naš proslavljeni reprezentativac, svojevremeno jedan od najboljih igrača na svijetu.

"Vlado mi je bio idol kada sam počinjao. Uvijek mi se sviđao njegov stil, kako organizuje igru, asistira. Sada me trenira i najzaslužniji je za moj napredak. Veoma je zahtjevan, ali ko radi sa njim postaje bolji igrač, nebitno da li je mlađi ili stariji", priča Ukropina.

Bonus video: