Vičević: Borba za medalju je u našim genima

3 komentar(a)
Vičević, Foto: Cok.me
Vičević, Foto: Cok.me
Ažurirano: 12.06.2015. 13:51h

Kao i na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu, vaterpolisti su i na prvim Evropskim igrama, crnogorski kandidati za medalju.

U Bakuu će, doduše, nastupiti juniorske selekcije – njih 16, a mlade ajkule su, i po kvalitetu i po reputaciji, u samom vrhu...

"Želimo medalju, mada ne znam koliko je realno da sa svakog turnira mlađih selekcija donosimo odličja. Međutim, u DNK crnogorskog vaterpola „urezane“ su medalje i borba za njih, tako da uvijek i sa svakom selekcijom idemo na najveći plasman", ističe selektor Mirko Vičević.

Aktuelna juniorska selekcija (igrači rođeni 1998. godine i mlađi) ima dvojicu igrača koji se ubrajaju u najveće, ne samo crnogorske, već i evropske talente – Aleksu Ukropinu i Nikolasa Saveljića. Njih dvojica su već u seniorskom timu Crne Gore, treniraju sa asovima, igraju protiv njih...

"Mnogo mi je pomogao period sa A timom. To je dragocjeno iskustvo, ali i dobra prilika da napredujem. Mislim da sam bolji nego što sam bio ranije, baš zahvaljujući treninzima sa našim najboljim igračima. Znam da se od mene i Nikolasa očekuje da predvodimo ekipu i mi smo svjesni odgovornosti, ali je kolektiv naša snaga. Dugo smo zajedno, dobro se poznajemo, odlično se slažemo, atmosfera je prava i to je veliki adut ove selekcije", ističe Ukropina.

Prethodna generacija okitila se evropskim zlatom, prije dvije godine na Malti. Zbog toga je obaveza još i veća

"Dobro smo se spremali, mjesec i po smo na pripremama, imamo velike ambicije i želje u Bakuu. Prethodna generacija osvojila je evropsko zlato, želimo da odbranimo titulu", ističe Saveljić.

Konkurencija je opasna. Crna Gora je u teškoj grupi, sa Grčkom i Hrvatskom, te autsajderom Turskom. Na startu, sjutra od 17.30 sati po našem vremenu, rival je Grčka...

"Nije dobro što odmah igramo derbi, ali takav je raspored. Grci su jaki, najavljuju zlato, i to s pravom, jer imaju osmoricu koji igraju važnu ulogu u seniorskim ekipama. Izuzetno su talentovani. Imamo, međutim, rješenje za njih, dobili smo ih nedavno u Mađarskoj u kontrolnom meču, mada oni, po mom mišljenju, tu utakmicu nisu igrali najbolje što mogu", kaže selektor Vičević.

Cilj je pobjeda, ali i prvo mjesto u grupi, koje donosi direktan plasman u polufinale...

"Želimo da budemo prvi u grupi i zbog polufinala, ali i da bismo dobili jedan dan više odmora, što je važno na ovakvim takmičenjima", nadovezao se Saveljić.

Saveljići su u modi

Saveljići su ovih dana u fokusu sportske javnosti, nakon što je Argentinac crnogorskog porijekla Esteban debitovao u dresu fudbalske reprezentacije.

Esteban je Nikolasov rođak...

"Nismo se upoznali, imali smo mnogo obaveza, ali biće vremena", rekao je Nikolas.

Nikolasov otac je naš proslavljeni fudbaler Niša Saveljić. Nikolas je naslijedio sportske gene, ali očito ne za fudbal...

"Tata zna da sam uspješniji u vaterpolu nego što bih bio u fudbalu, tako da se ne ljuti. Naprotiv, srećan je zbog mene. Vjerujem da ću jednog dana i ja uraditi nešto veliko i značajno. Živim za to", kaže Nikolas.

Bonus video: