NIKOLA JANOVIĆ O CG SPORTISTIMA KOJI IGRAJU ZA DRUGE REPREZENTACIJE

Ne osuđujem, ali smatram da je igranje za nacionalni tim važnije od svega

"Moramo da se posvetimo djeci, ona su naša budućnost. Moramo na sve načine da ih animiramo da se bave sportom, da ih upoznamo sa našim najboljim sportistima, da im priuštimo druženje sa njima, kako bi ojačali kult naših nacionalnih timova i crnogorskog sporta", kaže Janović
9 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.02.2015. 18:19h

Vaterpolo reprezentaciju Crne Gore u utorak u Budvi očekuje duel sa Francuskom, u okviru preliminarne faze Svjetske lige.

Prvi put ove sezone u bazen će ući kapiten reprezentacije Nikola Janović, koji će se, na taj način, uključiti u pripreme nacionalnog tima za Svjetsko prvenstvo.

Janović će se u kratkim pripremama i tokom meča sa Francuzima bolje upoznati i sa mladićima, koji su uključeni u planove najbolje selekcije – Saveljićem, Ukropinom, Murišićem, Đurđićem...

"Mislim da ima talenata, što se vidjelo na nekim mečevima Svjetske lige. Oni su na pragu, dobro je što je tako. Iako vrijeme ove generacije nije prošlo, moramo da razmišljamo o budućnosti", kaže Janović.

Svjetska liga ove sezone je, može se reći, svjesno žrtvovana, kako bi se regenerisale snage i proširio krug kandidata za Svjetsko prvenstvo. U Kazanju je cilj isti kao i svih ovih godina – medalja.

"Uvijek imamo velike ambicije, i kada ih ne ostvarimo, kao prošlog ljeta, ne možemo da budemo zadovoljni. U vrhu smo, nema dileme, vjerujem da ćemo ostati i u Kazanju, ali i da možemo da napravimo više od toga – odnosno da uzmemo medalju", ističe Janović.

Crna Gora će u Kazanju igrati u grupi sa Srbijom, Australijom i Japanom, ali je s obzirom na sistem takmičenja važnije sa kim se ukršta u osmini finala.

"Još više je važno da igramo dobro od starta. Ako krenemo kako treba, dobijamo samopouzdanje i sigurnost, sve se posloži. Ako budemo „lutali“ u formi, nevažno je s kim igramo i ukrštamo. Vrlo je specifična ta psihologija kolektivnog sporta, mnogo toga bi trebalo da se poklopi da se uzme medalja. Ne odlučuje samo kvalitet. Zaista nije fraza da sve može da se promijeni brzo – ako imate loš dan da sve padne u vodu, ako imate briljantan dan da odete do visina", kaže Janović.

Posljednih dana aktuelna tema u crnogorskoj sportskoj javnosti je učinak naših rukometaša – Markovića, Stojanovića i Damjanovića u reprezentaciji Katara, zapravo njihova odluka da zaigraju za selekciju druge države. U vaterpolu je takvih slučajeva bilo odavno – Prlainović, Mandić, Subotić... Kakav je stav jednog od najboljih crnogorskih sportista?

"To je osjetljiva tema i specifična, ali nikada ne osuđujem sportiste, uvijek sam na njihovoj strani, jer sam i sam iz te priče. Ipak, mislim da je igranje za nacionalni tim nešto što je iznad svega i što je obaveza, makar zbog ljudi koji navijaju za vas i reprezentaciju, koji se raduju uspjesima i pate zbog poraza, možda i sa istim emocijama kao i mi na terenu, ili u bazenu", kaže Janović.

Janović, međutim, smatra da bi crnogorske sportske institucije trebalo da urade više na promociji crnogorskog sporta i naših najboljih sportista – recimo, kroz sistem edukacije u školama.

"Moramo da se posvetimo djeci, ona su naša budućnost. Moramo na sve načine da ih animiramo da se bave sportom, da ih upoznamo sa našim najboljim sportistima, da im priuštimo druženje sa njima, kako bi ojačali kult naših nacionalnih timova i crnogorskog sporta".

Neke svoje ideje i entuzijazam Janović bi uskoro mogao da stavi na raspolaganje, jer je svjestan da se bliži kraj igračke karijere.

"Imam ugovor sa Jugom do kraja sezone, a onda ću da vidim šta dalje. Jeste neki cilj da „izguram“ do Rija, ali ne po svaku cijenu. U svakom slučaju, u vaterpolu sam cijeli život, a moja budućnost je u Crnoj Gori i mislim da je logično da ostanem u sportu i da probam da pomognem, na bilo koji način. Ne samo ja, već i svi naši vrhunski sportisti, trebalo bi da budu uključeni u program razvoja crnogorskog sporta, svojim iskustvom i autoritetom", zaključio je Janović.

Preporučujemo za Vas