Filip Filipović najbolji vaterpolista u Evropi

61 pregleda 0 komentar(a)
Filip Filipović, Foto: Www.ecwaterpolo2012.com
Filip Filipović, Foto: Www.ecwaterpolo2012.com
Ažurirano: 05.02.2015. 15:24h

Srpski reprezentativac Filip Filipović najbolji je vaterpolista Evrope u 2014. godini, drugi put u karijeri (prvi put je to bilo 2009. godine), u tradicionalnom izboru Evropske plivačke federacije (LEN).

U anketi u kojoj su učestvovali predstavnici svih vaterpolo federacija Evrope, članovi biroa LEN-a, komisija i medija, vaterpolista italijanskog Pro Reka je dobio 56,1 odsto glasova.

Filipović je u novembru prošle godine proglašen i za najboljeg igrača svijeta za 2014. godinu, pa je ovaj izbor logična posljedica.

On je u 2014. godini sa selekcijom Srbije osvojio Evropsko prvenstvo u Mađarskoj (četvrti strijelac šampionata) i Svjetsku ligu u Dubaiju, gdje je bio najbolji strijelac na finalnom turniru.

Na klupskom planu je sa kragujevačkim Radničkim stigao do finala Lige šampiona, ali je izgubio od Barselonete.

Bio je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Rimu 2009. godine, a u Šangaju dvije godine kasnije najbolji igrač. Filipović je bio član "idealnog tima" Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Njegov saigrač u klubu i reprezentaciji, golman Gojko Pjetlović bio je drugi sa 22,8 odsto glasova, dok je treće mjesto pripalo Mađaru Danijelu Vargi sa 12,3.

Među pet najboljih su još i Mađar Deneš Varga (5,3 %) i Kotoranin Dušan Mandić, koji nastupa za Srbiju (3,5 %).

Bonus video: