Veliki ispit za mlade snage

Hrvatska ima dva trijumfa u Svjetskoj ligi, Crna Gora poraz u duelu s Italijom u Budvi
0 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2014. 11:14h

Od večerašnje utakmice protiv Hrvatske u Rijeci umnogome zavise i ambicije crnogorskih vaterpolista u ovogodišnjoj Svjetskoj ligi.

Stručni štab „ajkula” je, doduše, jasno postavio kao cilj da kroz ovo takmičenje bezrezervno pruži šansu većem broju mlađih igrača i da je rezultat u drugom planu, pa je i pitanje koliko je realno očekivati da Crna Gora u kombinovanom sastavu parira kompletnoj Hrvatskoj i poveća apetite da makar brani bronzu koju je osvajala posljednje dvije godine, prvo u Čeljabinsku, a onda i Dubaiju...

Hrvati su ove sezone vratili u nacionalni tim Miha Boškovića i Damira Burića koji su napravili pauzu poslije Olimpijskih igara, selektor Ivica Tucak je za ovaj meč pozvao i sve ostale „senatore” (Nikšu Dobuda, Sandra Sukna, Mara Jokovića, Andra Bušljea...), i činjenica je da se potpuno podmlađeni tim Crne Gore neće mnogo pitati na Kantridi...

“Igramo protiv Hrvatske koja je kompletna, tako da ne možemo da joj prijetimo. Hrvati u sastavu imaju nekoliko olimpijskih šampiona i nama to predstavlja ogroman motiv”.

“Prije svega, mi mlađi želimo da pokažemo da vrijedimo i nadamo se dobrom rezultatu. Ovakve utakmice, slične onoj protiv Italije u Budvi, biće nam od velike koristi za ubuduće”, rekao je centar crnogorske reprezentacije Nikola Murišić.

U odnosu na meč s Italijom koji je odigran prošlog mjeseca („azuri” slavili poslije peteraca), selektor Ranko Perović je promijenio trojicu igrača - nema Aleksandra Ivovića, Vjekoslava Paskovića (izostaju prinudno jer su sa svojim klubovima na pripremama u Australiji), kao i Zdravka Radića.

Umjesto njih, sada su tu čuvar mreže Jadrana Slaven Kandić, njegov saigrač na bekovskoj poziciji Radovan Latinović i Bogdan Đurđić, 18-godišnjak plejade talentovanih igrača Budve.

“Rekli smo i ranije da nam je imperativ da kroz ovu Svjetsku ligu proširimo bazu. Nema dileme da su Hrvati favoriti na svom bazenu, a na nama je da budemo spremni da iskoristimo svaku eventualnu šansu koju nam protivnik dozvoli”, istakao je Perović.

Kao što je poznato, iz ove grupe dva tima idu na finalni turnir, s tim što je jedno mjesto već rezervisano za Italiju koja je dobila organizaciju. Osvajač Svjetske lige obezbijediće direktan plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru...

Pavić: Pobjedom protiv Crne Gore približili bismo se finalnom turniru

Koliko Hrvatska respektuje Crnu Goru, jasno je i po spisku od 14 imena koji je objavio selektor Ivica Tucak.

Kako god, ambicije „barakuda” su plasman na finalni turnir...

“Pobjeda protiv Crne Gore bi značila da smo na dobrom putu da se plasiramo na finalni turnir. Bilo bi dobro kada bismo kroz Svjetsku ligu obezbijedili Olimpijske igre”, rekao je kapiten Hrvatske Josip Pavić.

Tucak je pozvao 14 igrača, jer se i dalje ne zna da li će Paulo Obradović biti spreman za meč.

Na spisku su: Josip Pavić, Marko Bijač, Nikša Dobud, Luka Lončar, Ivan Buljubašić, Andro Bušlje, Damir Burić, Maro Joković, Miho Bošković, Paulo Obradović, Ante Vukičević, Sandro Sukno, Petar Muslim i Luka Bukić.

Bonus video: