Tempesti i Filjoli jači od „ajkula”

"Azuri" slavili nakon peteraca
0 komentar(a)
Crna Gora - Italija, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Italija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2014. 18:38h

Crna Gora je porazom od Italije završila prošlo ljeto, a sada je protiv istog protivnika otvorila novo poglavlje. I opet, baš kao i u meču za bronzu na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, rezultat je negativan - Italijani su slavili nakon peteraca (ukupnim rezultatom 15:13 u Svjetskoj ligi.

Po novom pravilu Fine, po kojem je bazen kraći za pet metara, Crna Gora je odigrala fenomenalno veliki dio prvog poluvremena, u napadu pucala i pogađala iz svih oružja i povela sa 5:1 nošena odličnim Nikolom Murišićem...

Ta prednost od četiri gola je, ipak, bila samo najava velike borbe, jer su „azuri” morali da proigraju i počnu da pogađaju. Tako je sastav Alesandra Kampanje za samo dva minuta i 55 sekundi serijom 4:0 potpuno otvorio utakmicu (5:5).

U trenucima dominacije Italije vidjelo se i koliko Crna Gora nije bila pripremljena za novo pravilo, jer se večeras pokazalo da je skraćivanje bazena ubrzalo igru.

Tako su „ajkule”odjednom izgubile koncentraciju u napadu, u nekim momentima su čak i iznenađujuće brzo dolazile u situaciju da šutiraju, što je očigledno bolje „leglo” Italiji. Ali, popustile su i u defanzivi, prije svega u odbrani od italijanskog kontranapada.

Italija je u trećoj četvrtini pogotkom Andree Fondelija prvi put došla do dva gola prednosti (9:7, taj rezultat je bio i na kraju tog dijela igre), a Vjekoslav Pasković je odmah na startu posljednje dionice najavio uzbudljiv finiš.

U još dva navrata gosti su bili na plus dva (10:8 i 11:9), a onda je Aleksandar Ivović konačno „probio” Stefana Tempestija i s dva vezana gola, drugi 11 sekundi prije kraja, odveo u penal rulet, gdje ipak dileme nije bilo.

Tempesti, koji je branio gotovo perfektno, kasnije je odbranio šuteve Ivovića i Darka Brguljana, a na drugoj strani su pogodila sva četiri Italijana (peterce je branio Zdravko Radić umjesto Dejana Lazovića)...

Na kraju, Crna Gora je osvojila taj jedan bod (Italiji su pripala dva), a kolike su joj šanse da ove sezone dođe do finalnog turnira vidjeće se 29. decembra kada gostuje Hrvatskoj u Rijeci.

Hrvati su večeras savladali Francusku sa 14:7.

Crna Gora - Italija 11:11 - nakon peteraca 13:15 (3:1, 3:4, 1:4, 4:2)

Budva - Bazen „Dragan Trifunović”. Gledalaca: 700. Sudije: Stavridis (Grčka), Buh (Španija). Igrač više: Crna Gora 11 (5), Italija 9 (3). Peterci: Crna Gora 1 (1), Italija 1 (1).

Crna Gora: Radić, Dr. Brguljan, Pasković 1, Saveljić, Da. Brguljan 1, Čučković 1, Sarić 1, Ukropina, Ivović 2, Murišić 3, Klikovac, Jokić 2, Lazović (12 odbrana).

Italija: Tempesti (14 odbrana i dva peterca), Di Fulvio, Kopoli, Filjoli 5, Rencuto, Fondeli 2, Đakopo, Galo 2, Figari, Luongo 1, Bruni, Baraldi 1, Del Lungo.

Bonus video: