Perović: Ne želimo da „prosipamo“ rejting

"Rezultat nije u prvom planu, ali uradićemo sve da se kvalifikujemo na finalni turnir", rekao je Perović
90 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolo reprezentacija, Foto: Wpolo.me
Vaterpolo reprezentacija, Foto: Wpolo.me
Ažurirano: 08.12.2014. 13:38h

Novo pravilo Fine, da se ovogodišnja Svjetska liga igra u bazenu od 25 metara, zaživjelo je prošlog mjeseca na startu ovog takmičenja, a crnogorski vaterpolisti u „nove vode“ ulaze tek sjutra.

Rival Crnoj Gori je Italija, koja u Budvu stiže već kao učesnik finalnog turnira čiji će biti domaćin, tako da bi i eventualna pobjeda „ajkula“ značila mnogo manje nego u nekim drugim situacijama iz razloga što će se pravi dueli vrijedni plasmana na finalni turnir voditi protiv Hrvatske.

Ali, finalni turnir je samo sekundarni cilj naših vaterpolista ove sezone u Svjetskoj ligi. Primarni je čini se teži - stvaranje novih asova koji zaslužuju da budu prvo članovi, a onda i nosioci igre u seniorskoj konkurenciji ubuduće.

Crna Gora i Italija su stari rivali, a posljednje okršaje su imali na Evropskom prvenstvu u Budimpešti koje je odigrano ljetos.

Tada je u grupi bilo neriješeno, a onda su „azuri“ slavili u borbi za bronzu. Ipak, u odnosu na jul malo toga je isto u taboru dva tima, iako su u našem Mlađan Janović, Aleksandar Ivović, Predrag Jokić, Zdravko Radić, Draško i Darko Brguljan..., a na drugoj strani Stefano Tempesti, Valentino Galo, Andrea Fondeli, Franćesko di Fulvio...

"Očekujem tešku i neizvjesnu utakmicu, s obzirom na to da se igra u manjem bazenu. Kao i uvijek, idemo na pobjedu i pokušaćemo da osvojimo tri boda. Nismo imali vremena da zajedno radimo, jer su neki igrači juče igrali u svojim klubovima. To otežava situaciju, ali sigurno da ćemo dati sve od sebe da dobijemo", rekao je Perović i osvrnuo se na gore navedeni primarni cilj u ovoj Svjetskoj ligi.

"Moramo da podmlađujemo selekciju. Rezultat nije u prvom planu, ali uradićemo sve da se kvalifikujemo na finalni turnir. Italija se već plasirala, pa očekujem da sa Hrvatima u međusobnim duelima vodimo borbu za to drugo mjesto. Teško je nešto prognozirati, teška je grupa, pogotovo za nas, jer moramo da se podmlađujemo. Imamo malu bazu, moramo na ovaj način dati priliku mladim igračima, jer ih moramo dobiti što prije. Nismo u situaciji da prijetimo bilo kome, ali se nećemo ni predati. Ono što je sigurno je da ćemo dati maksimum koji imamo u ovom trenutku.

Selektor Italije Alesandro Kampanja već godinama kandidate za reprezentaciju okuplja makar jednom mjesečno, a ovog puta je imao još bolju pripremu za meč u Budvi.

"Koliko su Italijani u prednosti govori i to da su se sedam dana pripremali za ovu utakmicu sa ekipom Pro Reka, a mi imamo samo jedan dan za trening. Međutim, nama najveći broj igrača igra u inostranstvu i nismo u mogućnosti da radimo duže sa njima. Ali, imamo rejting koji ne želimo da "prosipamo" tek tako, već ćemo uraditi sve da pobijedimo", naglasio je Perović.

Italija je u prvom kolu u gostima savladala Francusku, dok je Crna Gora bila slobodna.

"Italija pripada samom vrhu svjetskog vaterpola i očekujem jako tešku utakmicu. Vidjećemo kako ćemo se snaći u manjem bazenu, s druge strane Italijani su po tom pitanju u maloj prednosti, jer su već igrali po novim pravilima. Suvišno je govoriti o kvalitetu rivala, savladali su nas u borbi za bronzu na EP. Zbog toga su naši veliki dužnici. Igramo pred našom publikom i vjerujem da novu sezonu možemo otvoriti pobjedom. Imamo problem što je gro igrača stigao juče ili danas. Nema tu puno prostora da se nešto posebno uradi, ali važno je da se okupimo i nadam se da ćemo spremno dočekati duel sa Italianima - istakao je kapiten Crne Gore Predrag Jokić.

Porobić: Da se adaptiramo na nova pravila

Direktor Vaterpolo saveza i predsjednik Stručnog savjeta Petar Porobić podvukao je da neće biti lako adaptirati se na nova pravila.

"Igramo sa ozbiljnim i renomiranim protivnikom. Ono što bih naglasio je da se ova utakmica igra po novim pravilom Svjetske lige. Dakle, eksperimentalna utakmica koja će se odigrati u bazenu od 25 metara, a ostala najavljena pravila još uvijek nisu usvojena. Ali, data je prilika da se vidi kako će sve to funkcionisati. Eto, ova utakmica će imati tu draž. Nadam se da ćemo nakon ove utakmice i ostalih u grupi otkloniti tu jednu dilemu - dilemu oko dimenzija bazena", rekao je Porobić.

Italijani u jakom sastavu

Čak desetorica igrača koji su predstavljali Italiju na posljednjem velikom takmičenju biće u sastavu i večeras protiv Crne Gore.

Tu su iskusni Stefano Tempesti na golu, Pjetro Filjoli, Valentino Galo, ali i mlađe snage koje su već afirmisane – Fabio Baraldi, Franćesko di Fulvio, Andrea Fondeli, Nikolo Figari, Masimo Đakopo... Pored njih,na spisku su i Marko del Lungo, Stefano Luongo, Lorenco Bruni, Vinćenco Rencuto i Franćesko Kopoli.

U odnosu na duele iz Budimpešte u Crnoj Gori nema Miloša Šćepanovića (koji nije ni branio na EP), Nikole Janovića, Antonija Petrovića i Saše Mišića, a na drugoj strani Aleksa Đorđetija, Matea Ajkardija i Alesandra Velota.

Bonus video: