Moćna Srbija pregazila Mađasku i odbranila tron

Reprezentacija Srbije savladala Mađarsku sa ubjedljivih 12:7 i odbranila zlato iz Ajndhovena
0 komentar(a)
Filip FIlipović, Foto: Beta/AP
Filip FIlipović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.07.2014. 20:15h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Od pakla do zlata - tako se može okarakterisati put Srbije do titule evropskog šampiona nakon što je ponizila Mađarsku u finalu pred šest hiljada bučnih domaćih navijača na bazenu “Alfred Hajoš”.

Rezultat od 12:7 djeluje nestvarno, ali ono što su Mađarima uradili “delfini” ne može svako, pa je konačan ishod i realan. Razlika je bila i veća od tih pet golova, dileme nijednog trenutka nije bilo, domaćin je pregažen.

Tako je Srbija odbranila trofej iz Ajndhovena, jer je pronašla način da pobijedi i deklasira nadahnutog domaćina kojeg je izgleda “progutala” domaćinska atmosfera u Budimpešti.

Pobijedio je najbolji, iako su Srbi dugo na EP djelovali kao da im nešto nedostaje.

Ali, šampionski timovi znaju da reaguju kad je najteže. A u Budimpešti je, interesantno, sastavu Dejana Savića bilo gotovo najlakše u finalu...

Zanimljiva scena viđena je na kraju meča. Savić nije uletio u bazen da slavi, iako su ga igrači pozivali nekoliko puta, već je onako šmekerski odšetao do postolja i sjeo u sredinu gdje mu je i mjesto, čekajući da manifestacija dodjele medalja i trofeja počne...

E, sada, ovo je ista ona Srbija koju je Crna Gora u petak veče skoro 20 minuta učila vaterpolo u oba pravca. “Ajkule” sada još više mogu da žale što su prokockale veliku šansu da sinoć budu dio finala EP, jer je to u Budimpešti pravi spektakl.

Mađari nisu osvojii zlato, ali im pripada zlatna medalja kada je u pitanju ljubav prema reprezentaciji i ovom sportu.

Jer, momenat kada je Marton Vamoš sedam sekundi prije kraja smanjio na 12:7 ostaje da se pamti - publika je gol proslavila kao da je pobjednički, a potom igrače pozdravila kao prvake.

Mađarska i Budimpešta, da je sreće, bili bi domaćin nekog velikog takmičenja u vaterpolu svake dvije ili tri godine... Ovaj sport bi tada bio nevjerovatno popularan.

Za najboljeg igrača izabran je Mađar Deneš Varga, najbolji golman je Gojko Pijetlović, a strijelac Španac Albert Espanjol sa 24 pogotka.

Mađarska - Srbija 7:12 (1:3, 1:4, 4:2, 1:3)

Budimpešta - Bazen “Alfred Hajoš“. Gledalaca: 6.000. Sudije: Margeta (Slovenija), Aleksandresku (Rumunija). Igrač više: Mađarska 14 (4), Srbija 11 (7).

Mađarska: Nađ (dvije odbrane), Gor-Nađ, Madaraš, Erdelji 1, Vamoš 3, Hošnjanski, Ad. Deker, Sivoš 1, Da. Varga 1, De. Varga 1, Tot, Harai, At. Deker (sedam odbrana).

Srbija: G. Pijetlović (10 odbrana), Mandić 2, Gocić 3, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Rađen 1, Filipović 2, Prlainović 1, S. Mitrović, B. Mitrović.

Bonus video: