Medalja bi zaliječila rane iz polufinala

"Zavisi od nas, moramo da se saberemo, da sakrijemo slabosti i da iz nas izađe ono najbolje što imamo", rekao je Ranko Perović
71 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2014. 10:59h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Odavno je dokazano da ekipa koja lakše preboli poraz u polufinalu velikog takmičenja ima veće šanse da se domogne bronze, pa je jasno da crnogorskim vaterpolistima večeras protiv Italije u duelu za treće mjesto treba prije svega - mirna glava i povratak vjere u sopstvene mogućnosti.

Da li je i koliko to izvodljivo poslije onako šokantnog i uznemirijućeg poraza od Srbije prije dvije noći koji je, po sopstvenom priznanju, potresao igrače? Ali, u ovakvim situacijama se vidi ko je veliki, a ko želi da to bude.

Iako su „ajkule“ više puta dokazale da su velesila, isto tako mogu da se nabroje slučajevi kada im je nedostajalo „to nešto“ da preuzmu evropski i svjetski primat. Zato, duel s Italijanima je pomalo misterija, malo ko može da predvidi šta donosi...

Jer, možda i Crna Gora ima veću igračku snagu od Italije, možda je i iskusnija, ali u ovoj utakmici može da pobijedi samo ako epilog okršaja sa „delfinima“ ostavi iza sebe. Koliko god on bio težak i za mnoge nevjerovatan, bronza bi popravila utisak i značila bi da je cilj ispunjen, a dobro se zna šta je bio imperativ pred put u Budimpeštu.

Selektor vaterpolo reprezentacije je danas Ranko Perović hladne glave analizirao meč protiv Srbije uz konstataciju da je njegov tim izgubio od najbolje ekipe na planeti.

"Bio je čudan meč. Ali, ipak smo izgubili od Srbije, po meni najbolje ekipe na svijetu. Tačno je da smo imali veliku prednost, ali ona se stiže čak i u fudbalu, a ne u vaterpolu. Tako da moramo da zaboravimo što prije taj meč i okrenemo se Italiji. Bronza bi bila odličan rezultat, iako smo, po meni, i plasmanom u polufinale napravili uspjeh. Šesti put zaredom smo u polufinalu u svim takmičenjima, to nije uradio niko... Želimo medalju, a biće moguće doći do odličja samo ako budemo fokusirani isključivo na Italiju", rekao je Perović.

Je li ekipa popustila fizički u drugom poluvremenu?

"Imamo jednog igrača koji igra na nezgodnoj strani, to mu je prirodna pozicija. Sve ostalo je neka vrsta improvizacije... Izlaskom Draška Brguljana smo protiv Srbije izgubili sigurnost u odbrani, sve se poremetilo i nismo mogli da to prevaziđemo. Imamo slabosti, nekad ih sakrijemo, nekad prevaziđemo sebe, a nekad to nije moguće. Na primjer, Mlađan Janović daje „milion odsto“, igra van svoje pozicije i ja sam mu zahvalan do neba što je prihvatio sve to da igra ovog ljeta. Tako da je napadanje bilo kog igrača bespotrebno, ravno „samoubistvu“, jer je njima najteže. Ne treba od svega ovoga praviti tragediju", ističe Perović.

Jesu li Italijani u psihološkoj prednosti pred meč za bronzu?

"Imaće prednost ako im je mi damo. Zavisi od nas, moramo da se saberemo, da sakrijemo slabosti i da iz nas izađe ono najbolje što imamo. Problema ima dosta, i povrijeđenih igrača i onih koji igraju van svoje pozicije. Nije lako i ja sam ponosan na momke i na ono što rade. Nisu pobijedili Srbiju, ali su dali sve što su imali u tom trenutku. Prošle godine smo mi gubili od njih, pa pobijedili, sada je obrnuto. Sport je sport, a što je naša javnost ovo shvatila na neki drugi način, koji nije sportski, ne želim da komentarišem. Ovi momci rade maksimalno, a mi nemamo boljih od njih koji hoće da igraju za Crnu Goru".

Koliko će se ovaj meč razlikovati od onog u grupi?

"Biće različit, nijedna utakmica nije ista. Pitanje je kako ćemo krenuti mi, kako će oni, šta će biti u napadu s igračem više... Sve je to otvoreno... Protiv Srbije smo otvorili odlično, napad s igračem više je bilo 4-3 do jednog trenutka. Vidjećemo, važno je da se skupimo i iznesemo ovaj turnir. Medalja bi bila uspjeh", istakao je Perović.

Treća sreća?

Crnogorski vaterpolisti su do sada dva puta igrali za bronzu na velikim takmičenjima i oba puta su poraženi - od Srbije.

Naravno, u pitanju su dueli na Olimpijskim igrama 2008. i 2012. godine, kada su „ajkule“ prokockale izgledne šanse da donesu odličje s najmasovnijeg svjetskog takmičenja. Možda je vrijeme za treću sreću...

S druge strane, Italijani imaju pet bronzi s evropskih prvenstava. Posljednja dva puta su mečeve za treće mjesto gubili - od Mađarske 2012. u Ajndhovenu na EP i prošle godine od Hrvatske na Svjetskom prvenstvu.

Galerija

Bonus video: