Šlager za finale

"Mislim da će u finale otići ekipa koja bude mirnija i sigurnija. Naši dueli su već postali „klasiko“ velikih takmičenja i u ta 32 minuta je sve moguće", rekao je Lompar
55 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2014. 10:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Grčka nije mogla da parira Srbiji, favorit je odradio ono što je planirao, pa je Crna Gora dočekala protivnika u polufinalu.

Dakle, Crna Gora - Srbija, sjutra veče od 20.30 časova, opet će odlučivati koji od velikih rivala ide do kraja, do borbe za zlato, a koji će u nedjelju igrati za utješnu (ne i nevažnu) nagradu u vidu bronzanog odličja.

Ne može se reći da su crnogorski vaterpolisti zatečeni epilogom sinoćnjeg četvrtfinala, ovaj polufinalni par je bio „nacrtan“ i tri dana, a iako su u sportu čuda moguća, teško je bilo očekivati da Grci imaju snagu da poremeti planove sastavu Dejana Savića.

Tako su „ajkule“ sinoć i formalno mogle da se okrenu duelu svih duela na turniru, čija vrijednost je neprocjenjiva. Biće to peti duel Crne Gore i Srbije na evropskim prvenstvima. U dosadašnja četiri meča skor je izjednačen...

"Očekivali smo Srbiju u polufinalu, posljednjih dana smo ih i analizirali i pripremali naredni meč. Srbija je bila favorit, znalo se da će Grci teško moći da im pariraju ako se bude igralo na veliki broj golova i bilo je baš tako", rekao je Vido Lompar, pomoćnik Ranka Perovića, koji je sinoćnji duel pratio uživo.

Crna Gora je imala više dana za odmor, Srbija je igrala teže mečeve na turniru. Šta je bolje od toga?

"Može da bude važno i jedno i drugo, vidjećemo. Imali smo odmor, ali smo odlično fizički pripremljeni. S druge strane, Srbija je imala više mečeva, i težih, igrala je i ovo razigravanje, sigurno da je u ritmu. Ipak, spremni smo i mi i oni, jer sada nije stvar umora. Sada je ključna želja za pobjedom", ističe Lompar.

Šta očekujete da presudi?

"Mislim da će u finale otići ekipa koja bude mirnija i sigurnija. Ovo je polufinale, naši dueli su već postali „klasiko“ velikih takmičenja i u ta 32 minuta je sve moguće. Favorita nema, šanse su 50-50, a ulog je ogroman, kao i naš motiv - dodao je prvi Perovićev saradnik.

Srbija je sinoć od starta igrala u ritmu koji joj u potpunosti odgovara, a u tome su joj pomogli i Heleni slabom igrom u odbrani. Proradio je napad „na stativama“ Srbije, razigrao se prije svih Miloš Ćuk, i kasnije protivnik nije mogao da prati, iako je imao raspoložene napadače... Na kraju je bilo 13:9, a Grci su, iako su gubili konstantno, imali napad tri minuta prije kraja da smanje na 12:10.

Nikola Janović: Stari smo znanci

Kapiten "ajkula" Nikola Janović je analizirajući Srbiju istakao da je najjači tim na šampionatu. Ali, Crna Gora ima snagu da pobjeđuje velike rivale, dokazala je to davno...

"Sigurno da nas očekuje težak meč. I prije šampionata smo kazali da su oni najveći favoriti. Na svim mjestima su odlično pokriveni. S druge strane, stari smo znanci. Odigrali smo puno mečeva do sada i biće to pravo polufinale. Mi imamo svoje adute, igramo odlično. Svaki reprezentativac na ovom šampionatu igra izvanredno", rekao je Janović i dodao:

"Igrali smo manje utakmica od njih, ali ne odlučuje fizička sprema, već psihološka stabilnost, koju jedna ili druga ekipa budu imale u datom trenutku. Pošto su obje selekcije odigrale puno važnih utakmica, vjerujem da će inspiracija pojedinca i odbrana odlučiti pobjednika", kazao je Janović.

Savić: Presudiće psiha, ne taktika

Selektor Srbije Dejan Savić zna koliko su mečevi "delfina" i Crne Gore specifični. Zato je i svjestan da favorita nema.

"Siguran sam da će biti velika utakmica, u pitanju su dva tima koja se odlično poznaju. Većina igrača su igrali zajedno i mislim da neće prevagnuti taktički, već psihološki momenat", rekao je Savić crnogorskim novinarima.

Otvorena „Vodafon arena“ u centru grada

Do juče ih je bilo 108, a sada Mađari imaju bazen više - u centru Budimpešte je otvoren novi kompleks, koji istina može da primi svega 290 navijača!

Ali, to su Mađari, u ovom sportu spremni za sve inovacije, a podatak da je posao ozvaničen usred Evropskog prvenstva govori koliko je sve odrađeno perfektno...

"Vodafon arena" može da se nazove spektakularnim zdanjem, bez obzira na to što nije posebno komforno. Međutim, Mađarskoj i Budimpešti ne trebaju senzacionalni objekti kada ih ima toliko, važno je samo da ih je što više i da su za upotrebu.

Sve to djeluje pomalo kao neka druga dimenzija ovog sporta ako se gleda iz perspektive Crne Gore (koja ima dva otvorena bazena i tri zatvorena, od kojih su dva neuslovna), ali je samo dokaz gdje je vaterpolo više od igre...

„Vodafon arenu“ su otvorili, između ostalih, Gergelj Kiš, Zoltan Seči, Aleksandar Šoštar, tu je bio i Deneš Kemenj, bivši selektor, a sada predsjednik Vaterpolo saveza Mađarske. Sve sami velikani vodenog sporta...

Galerija

Bonus video: