Iščekivanje protivnika i trening po provali oblaka

"Ajkule" se u petak sastaju sa boljim iz duela Grčka - Srbija koji se igra od 20.30 časova
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 09:04h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Sve povoljnosti na papiru lakše grupe u prvoj fazi na Evropskom prvenstvu crnogorski vaterpolisti su iskoristili kao prava šampionska ekipa i zaslužili da dođu na samo korak od medalje.

Direktan plasman u polufinale učinio je da naš nacionalni tim dobije dan više za odmor, a on je iskorišten na neobičan za ljetnji period - treningom u predvečernjim časovima po provali oblaka na otvorenom bazenu, kad je temperatura u Budimpešti iznosila 20 stepeni Celzijusa...

Ali, i to je potvrda da nijedan put do odličja nije lak, a to se neće promijeniti bez obzira na to s kim „ajkule“ u petak od 19 časova ukrste koplja na modernom bazenu „Alfred Hajoš“, koji nosi ime po prvom mađarskom olimpijcu.

Rival će biti ili Srbija ili Grčka, a gledajući kvalitet reklo bi se da su „delfini“ dovoljno moćni da ne ugroze plasman u polufinale i da je novi sudar sa Crnom Gorom realnost.

Ipak, sve to je biti u vazduhu do večeras poslije 21.30 časova i utakmice Srba i Helena.

"Srbija je svakako kvalitetnija od Grčke i rekao bih da je realno da igramo protiv njih u polufinalu. Ali, da sačekamo, ništa nije sigurno, nećemo još analizirati nijednog protivnika dok ne bude poznato s kim igramo", rekao je Aleksandar Ivović.

Jeste li imali želje pred polufinale, s obzirom na to da je bilo moguće da protivnik bude i Hrvatska, sve do poraza od Mađarske?

"Iskreno, izgledalo mi je da su Hrvati nešto slabiji od ostalih velikih timova na startu prvenstva. A onda su protiv Srbije remizirali, mogli su prije dvije noći i da savladaju Mađare, tako da sam promijenio mišljenje. Velika su reprezentacija, podjednako kvalitetna kao Srbija, tako da sve dođe na isto. Najvažnije je da smo mi u polufinalu i da imamo šanse da dođemo do medalje. Kada igramo protiv Srbije uvijek je to nešto više od sporta, doše do nacionalnog naboja, i ti mečevi znače mnogo više. Ne bi trebalo da bude tako, ali jeste", kazao je Ivović.

Rezultati su stigli. Jeste li zadovoljni igrama do sada?

"Očekujem da budemo najbolji u naredna dva meča, znam da to možemo. Bićemo rasterećen i znam da iz te rasterećenosti može da proiziđe još bolja igra. U grupi smo imali dva rivala koja zaslužuju veći respekt, igrali smo u nekim mečevima dobro u nekima nešto slabije, ali nas je žrijeb pogledao možda prvi put na velikim takmičenjima i to smo znali da iskoristimo. Najteže je igrati unaprijed dobijene utakmice, psihički se u suštini najviše borite sami protiv sebe. Najvažnije je da ni u jednoj utakmici nismo popustili u odbrani, a nagrada je stigla u remiju protiv Italije koji nam je otvorio vrata polufinala", dodao je bek „ajkula“.

Popularni Leka, po mnogima najbolji bek na svijetu, nije želio da priča o svom učinku u napadu koji ga čini najproduktivnijim igračem turnira. On je najbolji strijelac sa 16 golova (iz ukupno 30 šuteva) i dijeli prvo mjesto sa Špancem Albertom Espanjolom.

"Nekada se tako dogodi, da treba da završim akciju i najvažnije je da damo gol. Baš ne razmišljam o tome da li sam najbolji strijelac ili nisam. Samo mi je važno da se mi iz Budimpešte vratimo s medaljom, ostala invidualna priznanja su totalno nebitna. Neka bude kao u Barseloni, svi bili bili zadovoljni", zaključio je Ivović.

Perović: Ne znam prija li ovolika pauza

Selektor Ranko Perović je podvukao da je zadovoljan kontinuitetom na velikim takmičenjima (makar polufinale četvrti pu zaredom).

"Kontinuitet dobrih rezultata je ono čemu težimo, a bio nam je cilj i sada da dođemo do polufinala. Sad imamo samo jednu želju - da dođemo do medalje.

Tri dana odmora mogu da budu problem?

"Jako je dugo prvenstvo, nije lako držati formu 16 dana. S jedne strane je dobro što imamo odmor, jer to znači da ne igramo četvrtfinale gdje bi rizikovali eliminaciju. Ali, da li je dobro ili ne za fizičku spremu, vidjećemo", kazao je Perović.

Očekujete li Srbiju u polufinalu?

"Srbija je kvalitetnija ekipa od Grčke. Ipak, bilo je iznenađenja do sada, tako da je rano govoriti ko će nam biti protivnik. Čekamo rivala, a znam da možemo da igramo protiv bilo koje reprezentacije na svijetu".

Kakva nacija: Preko tri hiljade Mađara po kiši gledalo ženski vaterpolo

Priča koliki su Mađari fanatici za vaterpolo traje decenijama, zato je ovaj vodeni sport (u većini zemalja čak i nepopularan) u Mađarskoj od nacionalne važnosti.

Ali, ono što je viđeno juče na „Alfredu Hajošu“ prevazilazi sve - preko tri hiljade Mađara je gledalo ženski vaterpolo meč između Mađarske i Rusije, iako je kiša neprestano padala praktilčno 24 časa.

Podatak da samo u Budimpešti ima 108 bazena, da se samo kompleks „Alfred Hajoš“ sastoji od osam (po četiri otvorena i zatvorena) govori dovoljno šta znači vaterpolo Mađarima i koliko mu pažnje poklanjaju. Zato su i svi složni da je ovo Evropsko prvenstvo jedno od najbolje organizovanih ikada....

Mađarice su, inače, savladale Ruskinje sa 11:7 i plasirale se u polufinale Evropskog prvenstva, a bilo je suđeno da i s tri hiljade uglavnom domaćih navijača kisne i jedan Crnogorac – u pitanju je sudija Petar Abramović, koji je mjerio vrijeme na toj utakmici.

Raspored današnjeg programa

Za plasman od 5. do 8.mjesta

Rusija - Njemačka 16.00

Gruzija - Francuska 17.30

Četvrtfinale

Italija - Hrvatska 19.00

Grčka - Srbija 20.30

Galerija

Bonus video: