Derbi za polufinale

Pobjednik osvaja prvo mjesto i ide direktno u borbu za medalju, a poraženi će ako želi među četiri najbolja morati da ide težim putem kroz četvrtfinale
7 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2014. 08:48h

Okršaji Crne Gore i Italije na velikim takmičenjima su uvijek donosili nešto više od same pobjede, uvijek je ulog bio veći nego što pokazuje okršaj dva velikana samo na pariru, a trend se nastavlja i na Evropskom prvenstvu u Budimpešti - „ajkule“ i „azuri“ večeras igraju za direktan plasman u polufinale.

Dva rivala se poznaju previše dobro, jer su se sastala dva puta u grupnoj fazi Svjetske lige minule zime (po trijumf oba tima, Crna Gora izborila plasman na finalni turnir), a na velikim takmičenjima je to bilo posljednji put u Barseloni prošlog ljeta. Tim Ranka Perovića je bio ubjedljiv u polufinalu u meču koji je po mnogima najkvalitetniji koji je naša reprezentacija odigrala od svog postojanja na glavnim turnirima.

Janović: Ne bojimo se nikoga

"Biće teška i tvrda utakmica, a protivnik je izuzetan. Protiv sebe immo svjetsku velesilu, ali ne bojimo se nikoga i pokušaćemo da dođemo do rezultata koji želimo, a to je prvo mjesto. Pored njihovog golmana Tempestija, koji je izvanredan, najveća opasnost u napadu prijeti od Đorđetija, Filjolija, Gala i od centra Ajkardija. Imaju nekoliko mladih igrača koji su dobri šuteri, drski", rekao je kapiten Nikola Janović.

Ali, pitaće se i Crna Gora, a prethodna tri meča su pokazala mnogo – odbranu koja ostaje zaštitni znak i sve bolji napad (39 golova ukupno).

"Mislim da su bekovi odradili sjajan posao do sada. Ivović, Čučković, Jokić i Petrović su nosili odbranu, Oni su nam dali impuls da poslije u napadu mi budemo izvanredni. Takođe, Radić je bio izvanredan u sva tri meča. Ako ovako nastavimo, onda djelujemo jako moćno. Imamo kvalitet koji nam daje za pravo da vjerujemo da možemo do polufinala", dodao je Janović.

Protivnik birao mladost i iskustvo

Italijani su, međutim, uvijek „nagazna mina“. Na golu je i dalje Stefano Tempesti, centar Mateo Ajkardi, iskustvo imaju još Pjetro Filjoli, Valentino Galo..., a selektor Alesandro Kampanja je povjerenje u Budimpešti dao i trojici igrača koji imaju između 19 i 21 godinu – Franćesku di Fulviju (1993. godište), Andrei Fondeliju (1994) i Alesandru Velotu (1995)...

"Znali smo da ćemo sa Italijom da odlučujemo o prvom mjestu u grupi, mada oni imaju i utakmicu sa Grčkom. Sve ćemo učiniti da prođemo u polufinale. Naravno, i Italijani će uraditi sve da se domognu prvog mjesta, a to znači nekad i malo više od igre. Mislim da smo bolja ekipa, ali... I Srbija je bolja ekipa od Mađarske, pa je izgubila prije dvije noći. Naš najveći adut je odbrana, a što se tiče Italije, imaju nekoliko odličnih igrača, preko kojih maltene sve ide. Igraju dosta grubo, i ako im se to dozvoli, imaćemo probleme. Ali, na sve te njihove provokacije i „igre“ moramo da ostanemo mirni", istakao je selektor Perović.

„Azuri“ su do sada na EP, baš kao i Crna Gora, upisali sva tri trijumfa u grupi, bili su jednako ubjedljivi (imaju bolju gol-razliku od „ajkula“, jer su se već sastale sa nemoćnom Gruzijom), a večeras će se vidjeti ko je u ovom trenutku dovoljno bolji da izbjegne pakao četvrtfinala i dobije više odmora do polufinala.

Ako Crna Gora bude prva u grupi u polufinalu će čekati boljeg iz duela koji će spojiti drugoplasiranu ekipu iz grupe B i trećeplasiranog iz grupe u kojoj je naš nacionalni tim...

Kampanja: Da pariramo timu koji je uništio Grčku

Selektor Italije Alesandro Kampanja je priznao da je Crna Gora blagi favorit u derbiju grupe.

"Crna Gora je dobro poznat rival i rekao bih za nas najteži mogući. Gledali smo ih na otvaranju šampionata kada su uništili Grčku i bez problema izašli na kraj sa svim njihovim kvalitetima. Ova utakmica zahtijeva posebnu pripremu, jer će biti fizički jako zahtjevna protiv veoma spremne ekipe, ali mislim da i mi imamo šansi. Zadovoljan sam onim što smo pokazali do sada, a koliko možemo vidjeće se protiv Crne Gore", rekao je Kampanja.

I ljevoruki Valentino Galo dobro poznaje „ajkule“:

"Odavno se spremamo za ovaj meč i vidjećemo koliko možemo. Crna Gora je izuzetno jaka, a nas nakon ove utakmice čeka i Grčka. To je veoma težak kraj grupe", istakao je Galo.

Raspored

Grupa A

Gruzija - Rusija (13.00)

Rumunija - Grčka (14.30)

Italija - Crna Gora (19.00)

Grupa B

Španija - Francuska (11.30)

Hrvatska - Srbija (16.00)

Njemačka - Mađarska (20.30)

Galerija

Bonus video: