Crna Gora nakon peteraca odbranila bronzu

"Ajlule" jedva izbjegle poraz u regularnom dijelu, a onda u penal ruletu nije bilo dileme protiv neugodnih Australijanaca
14 komentar(a)
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Tiago Reis
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Tiago Reis
Ažurirano: 21.06.2014. 15:06h

Teškom mukom, ali cilj je ispunjen - crnogorski vaterpolisti su osvojili (odbranili) bronzanu medalju na finalnom turniru Svjetske lige u Dubaiju.

U meču za odličje "ajkule" su savladale Australiju nakon peteraca sa ukupnih 12:9.

U regularnom toku je bilo 8:8, i to nakon što je Crna Gora osam sekundi prije kraja preko Nikole Murišića u napadu s igračem više izjednačila i izborila "penale". Predrag Jokić je odlično asistirao centru Primorca koji je s prve stative matirao juče odličnog Džejmsa Klarka.

Australijanci su konstantno bili u vođstvu, dva puta su imali i plus dva (2:0 i 3:1), ali je Crna Gora bila spremna da juri do posljednje sekunde, iako je bilo evidentno da je protivnik, kojeg odlično vodi hrvatski trener Elvis Fatović, fizički spremniji...

A, kada je već stigla minus u samom finišu, Crnu Goru je krenulo u penal-ruletu, pa je Australija iskoristila samo prvi od ukupno tri udarca ka golu Zdravka Radića.

Mrežu je zatresao samo Riči Kempbel (Radić odbranio šut Džeroda Kempbela, Džono Koteril pogodio stativu), a na drugoj strani su se upisala sva četvorica - Mlađan Janović, Jovan Sarić, Darko Brguljan i Antonio Petrović.

"Utakmica je bila jako zahtjevna, Australija je dobar tim i to je pokazala. Borili smo se, stizali prednost protivnika i na kraju smo nagrađeni za to što smo vjerovali. Nekoliko novih igrača koje imamo su pokazali hrabrost i čestitam im na tome. Zadovoljni smo bronzom, nikada nije lako doći do medalje", rekao je Petrović, čiji je gol u penal seriji i donio trijumf "ajkulama".

Crnoj Gori je ovo ukupno četvrta medalja u Svjetskoj ligi, a druga bronzana, nakon što je odličje istog sjaja osvojila i prošle godine u ruskom Čeljabinsku.

Titula Srbiji

U finalu dileme nije bilo – Srbija je pobijedila Mađarsku (10:6), pa je poredak na tronu isti kao i prošle godine.

Srbi su u drugoj četvrtini vodili sa 9:2, a Mađari su u nastavku samo uspjeli da izbjegnu debakl.

U taboru šampiona su najefikasniji bili Filip Filipović i Stefan Mitrović (po tri gola), dok se na drugoj strani istakao Deneš Varga sa četiri pogotka.

Peto mjesto na turniru osvojile su Sjedinjene Američke Države (savladale Kanadu sa 14:11), dok je u duelu za sedmu poziciju Brazil bio bolji od Kine (8:7).

Crna Gora - Australija 12:9 - nakon peteraca (1:2, 3:2, 1:2, 3:2, 4:1)

Dubai - Bazen "Hamdan". Gledalaca: 100. Sudije: Peila (SAD), Aleksandresku (Rumunija). Igrač više: Crna Gora 9 (4), Australija 8 (3). Peterci: Crna Gora 1 (1).

Crna Gora: Radić (devet odbrana i peterac), Dr. Brguljan 2, Pasković, Petrović 3 (2), Da. Brguljan 3 (2), Drašković, M. Janović 2, Čučković, Sarić 1, Murišić 1, Klikovac, Jokić.

Australija: Klark (12 odbrana), Kempbel 2 (1), Ford, Koteril, Pauer, Gilkrist 1, Rouč 3, Janger 2, Edvards, Martin, Emeraj, Miler 1, Slejd.

Bonus video: