Porobić nakon tuče u Budvi: Mladi su pogrešno vaspitani

"Moraćemo da se pozabavimo ovim problemom malo dublje, pa da postavimo jasna pravila kako bi krivci mogli da budu i kažnjeni kako zaslužuju", ističe direktor VPSCG
121 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2014. 09:13h

Sukobi vaterpolista Budve i Jadrana prije dvije noći bacili su sjenku na finalnu seriju plej-ofa, podsjetili na ne tako davna vremena kada su crnogorski timovi bili mnogo jači nego što je slučaj danas.

Kvalitet se promijenio, ali navike nisu, pa su istovremeno incidenti i sve što se desilo nakon njih, podsjetili i na to koliko su čelni ljudi u crnogorskom vaterpolu nespremni da izađu na kraj sa situacijama koje se iz godine u godinu ponavljaju i koje ovaj sport vuku na dno bazena...

"Imamo želju da vaterpolo organizaciju podignemo na viši nivo, ali za to je potrebna volja svih. Loše je što se samo krivica prebaca s jednih na druge, potom se traže kompromisi, stižu pritisci i njima se podliježe. Najgore od svega je što su ove incidente napravili većinom mladi igrači, koji se očigledno vaspitavaju na pogrešan način. Svi snosimo krivicu, ali ne znam zašto se igrači ne ponašaju ovako kada igraju u Jadranskoj ligi ili na međunarodnoj sceni. Moj utisak je i da sudije mnogo bolje sude kada to rade van Crne Gore i sve to čini da se dođe do onakvih scena iz Budve", rekao je za "Vijesti" direktor Vaterpolo saveza Crne Gore Petar Porobić.

Do rješenja nije teško doći, postoje propozicije, ali je problem što se one baš i ne poštuju do kraja.

"Ne kažem da treba da budemo rigorozni, pa da djeca budu grubo kažnjena, ali ne bih ni da im tolerišemo to što su mladi. To je pogrešan pristup... Moraćemo da se pozabavimo ovim problemom malo dublje, pa da postavimo jasna pravila kako bi krivci mogli da budu i kažnjeni kako zaslužuju. Da budu jasne kazne kada igrač udari protivnika, da se zna mjera kada igrači s klupe uđu u vodu da se tuku. Ako je sudija pogriješio, da zna šta ga čeka, isto mislim i za delegate, domaćine ako imaju propust u organizaciji. Sve to mora da se zna", jasan je Porobić.

Treća utakmica finalne serije se igra sjutra u Herceg Novom, a Porobić vjeruje da je lekcija naučena i da incidenata neće biti:

"Mislim da će sada sve proteći u najboljem redu, ali pitanje je do kada će biti tako ako se ne uozbiljimo. Jer, ovakve stvari se kod nas dešavaju često, od finala Kupa do finala prvenstva - uvijek kada je ulog trofej tenzije su ogromne. A, i u trećem meču polufinalne serije između Budve i Primorca je bila tuča navijača na tribinama, bila je ugrožena bezbjednost djece... Nažalost, nekima je mnogo važnije da li će, na primjer, predsjednik udruženja sudija biti iz Kotora, Budve ili Herceg Novog. Zamaramo se nebitnim stvarima, a problemi u klubovima i njihovom nastupu u Jadranskoj ligi ostaju, sa bazenima je isto, pogledajte na šta liče plivališta u Kotoru i Igalu", ističe Porobić.

Galerija

Bonus video: