Sveti Nikola i Antonio Kasano simboli grada na obali Jadrana

U Bariju su jedva dočekali da se „azuri” nakon otprilike godinu pauze vrate u ovaj grad koji je poznat po Svetom Nikoli i dovedu velikana jednog sporta, kao što je Crna Gora u vaterpolu
59 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2014. 13:26h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Sport u Bariju nema baš mnogo uspjeha prethodnih godina, pa stanovnici imaju rijetku priliku da ugoste italijanski nacionalni tim u bilo kom sportu, pa čak i u vaterpolu, gdje će večeras u okviru 5. kola Svjetske lige gostovati Crna Gora (20 časova).

Ipak, u Bariju su jedva dočekali da se „azuri” nakon otprilike godinu pauze vrate u ovaj grad koji je poznat po Svetom Nikoli i dovedu velikana jednog sporta, što Crna Gora u „palanuotu” svakako jeste.

„U naš grad stiže jedna od najbitnijih svjetskih reprezentacija, Italiji je potrebna podrška. Očekujemo da se Bari još jednom pokaže kao odličan domaćin”, najavili su organizatori duel rivala koji su se sreli i u polufinalu Svjetskog prvenstva u Barseloni.

Bari, koji je središte regije Pulja, u italijanskim sportskim okvirima je poznat i kao rodni grad Antonija Kasana, dok je na našim prostorima sigurno prva asocijacija što su baš na stadionu „San Nikola” u Bariju 1991. fudbaleri Crvene zvezde, predvođeni Crnogorcima Dejanom Savićevićem, Refikom Šabanadžovićem, Slobodanom Marovićem i Duškom Radinovićem, postali prvaci Evrope pobjedom nad Marsejom u finalu tadašnjeg Kupa šampiona.

Takođe, po veličini drugi grad na jugu Italije (nakon Napulja), 1997. godine je bio i domaćin Mediteranskih igara...

A fudbalski klub Bari, nekada fabrika talenata, u posljednje dvije decenije je uglavnom „šetao” od Serije A do Serije B, a posljednji put je elitu igrao u sezoni 2010/11. Klub iz grada sa juga Italije se sada bori za opstanak u Seriji B, ali i sa velikim finansijskim problemima, pa vrijeme od prije petnaestak godina, kada je Italija strhovala od tada mladih asova Kasana i Nigerijca Huga Eninaje, te iskusnih Fila Masinge, Iksela Osmanovskog i ostalih djeluje kao daleka istorija...

Kada je u pitanju vaterpolo, Bari ima drugoligaša koji je trenutno lider na tabeli.

Bonus video: