TURNIR U KAZAHSTANU

Žrijeb za FINA Svjetski kup: Crna Gora u grupi sa Srbijom

Vaterpolisti Crne Gore igraće u grupi A sa aktuelnim šampionom Srbijom, Sjedinjenim Američkim Državama i Južnom Afrikom, odlučeno je žrijebom u meksičkom Kankunu
74 pregleda 3 komentar(a)
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Zoran Đurić
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.02.2019. 09:50h

Na FINA Svjetskom kupu, koji će se održati u Kazahstanu, vaterpolisti Crne Gore, aktuelni vicešampioni svijeta iz Barselone, igraće u grupi A sa aktuelnim šampionom Srbijom, Sjedinjenim Američkim Državama i Južnom Afrikom, odlučeno je žrijebom u meksičkom Kankunu.

U grupi B igraće Mađarska, Hrvatska, Australija i Kazahstan.

Žrijebu je ispred Vaterpolo saveza Crne Gore prisustvovao predsjednik Stručnog savjeta za vaterpolo Petar Porobić.

Srbija brani tron, iako zbog slabog plasmana na Svjetskom prvenstvu u Barseloni (sedmo mjesto) nije trebalo da učestvuje. Ipak, FINA je odlučila da Srbija kao prvak Evrope dobije pravo nastupa u žestokoj konkurenciji.

Crnoj Gori je, inače, to prvi nastup na ovom takmičenju, koje se održava od 1979. godine, kada je premijerno izdanje održano u Beogradu i Rijeci, gdje je SFR Jugoslavija osvojila bronzu.

Srbija, kao pravni nasljednik bivše države, ima najviše uspjeha, sa četiri zlata, te po dva srebra i bronze. Od toga, dva puta je trijumfovala SFRJ (1987, 1989), a jednom Srbija i Crna Gora (2006).

Po tri zlata imaju Mađarska i Rusija (od čega je dva osvojio bivši SSSR), dva SAD, dok su po jednom trijumfovali Italija i Njemačka. Interesantno, Španija je osvojila pet medalja i svih pet bronzanih...

Turnir u Alma Ati na programu je od 19. do 24. avgusta .

U konkurenciji dama takmičenje će biti održano u ruskom Kazanju od 12. do 17. avgusta.

U grupi A nastupiće Španija, Rusija, Kina i Novi Zeland, a u grupi B SAD; Mađarska, Australija i Južna Afrika.

Pobjednici oba turnira će obezbijediti pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine.