Janović: Imam još snage da predvodim sjajnu generaciju

"Smatram da kao kapiten ovog tima imam obavezu da ga predvodim i dalje kada osjećam da mogu", jasan je stariji od braće Janović
3 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2014. 15:35h

Nikola Janović je prije sedam dana definitivno presjekao i odlučio da nastavi reprezentativnu karijeru koja traje još od 1999. godine kada je debitovao na Evropskom prvenstvu u kapici sa grbom Jugoslavije.

Od tada, stariji od braće Janović je igrao i za reprezentaciju državne zajednice, a od 2006. je jedan o lidera crnogorskog nacionalnog tima s kojim je, počev od Malage 2008. (kada je Crna Gora debitovala i postala prvak Evrope) do Barselone prošle godine, učestvovao na svakom velikom takmičenju.

Proteklih mjeseci Janović je bio bliže odluci da se povuče nego da nastavi, ali se sve promijenilo - Nikola će biti kapiten makar još na narednom Evropskom prvenstvu koje se u julu održava u Budimpešti i na kojem "ajkule" brane srebrnu medalju iz Ajndhovena.

"Zaista sam bio najbliže odluci da ne nastavljam. Ali, u razgovoru sa saigračima sam došao do zaključka da ekipa koju imamo može još mnogo da pruži i da želim da i dalje budem dio nje. Motiv mi nikada nije nedostajao, igranje za reprezentaciju mi je čast i smatram da kao kapiten ovog tima imam obavezu da ga predvodim i dalje kada osjećam da mogu. Jer, bilo bi mi loše gledajući mečeve na TV-u, a znajući da sam mogao da pomognem timu s kojim treniram godinama", rekao je Janović i osvrnuo se na staž u reprezentaciji:

"Moja reprezentativna karijera traje od 1999. godine, što je zaista dug period. I prije Svjetskog prvenstva u Barseloni prošle godine sam pomislio da će mi to biti vjerovatno posljednje takmičenje, kako god da se ono završi. Bio je prisutan zamor, ali se poslije tog dosta stvari desilo i sada više ne postavljam pitanje da li želim da nastavim da igram", kazao je Janović.

Priznaje da je u konačnoj odluci pomogla i dosadašnja klupska sezona u Jugu koja mu je, utisak je stručnjaka, jedna od najboljih u karijeri.

"Uživam u bazenu, igram za jedan od najboljih klubova u Evropi, nastupam za reprezentaciju koja na svakom velikom takmičenju juri medalju... Više mi u sportu ne treba, igraću dok znam da mogu da se posvetim sto odsto, kad više ne bude tako, povući ću se", istakao je Janović, koji je kapiten "ajkula" od ljeta 2008. kada je kraj karijere objavio Veljko Uskoković.

EP u Budimpešti je, dakle, naredni ispit za tim Ranka Perovića.

"Rano je prognozirati kakve su nam šanse za medalju, ali svakako da ova ekipa uvijek želi da bude na postolju. Ono što je u ovom trenutku sigurno je da ćemo učestvovati na najbolje organizovanom takmičenju ikada, jer je Mađarska zemlja vaterpola. Biće izazov suprotstaviti se takvoj sili pred njenom publikom. Svakako da će, kao i uvijek, odlučivati nijanse. Svjedoci smo da na svakom velikom takmičenju po jedan favorit ispadne ranije iz borbe za medalju - dešavalo se to i nama, Mađarima, Srbiji, Hrvatskoj, Italiji...", zaključio je Janović.

Prošla godina je za mene bila posebna

Nikola Janović je prošle godine osvojio titulu prvaka Hrvatske sa Jugom, potom je u avgustu u Barseloni slavio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu sa reprezentacijom, a nagrada za odlične partije tokom 2013. je stigla u decembru. Janović, koji u martu puni 34 godine, izabran je za najboljeg sportistu Crne Gore.

"Prošla godina mi je bila zaista posebna. Bila je uspješna i na klupskom i na reprezentativnom planu. Ali, priznanje za najboljeg sportistu u svojoj zemlji za mene ima veliku važnost. To je dokaz da se cijeni i prepoznaje ono što radite, ali i motiv više da nastavim", rekao je Janović.

Galerija

Bonus video: