Nikola i Mlađan prvi put rivali

Nikola je već drugu sezonu uzdanica hrvatskog šampiona, Mlađan od ove nastupa za Reko, pa je došlo vrijeme da u bazenu braća nastupe jedan protiv drugog
122 pregleda 0 komentar(a)
Nikola i Mlađan Janović, Foto: Aniko Kovač
Nikola i Mlađan Janović, Foto: Aniko Kovač
Ažurirano: 29.01.2014. 10:01h

Jug i Pro Reko večeras (17.30 časova) igraju jednu od ključnih utakmica za plasman na finalni turnir Lige šampiona, a duel u Gružu se neće pamtiti samo po sudaru dvije evropske institucije - ostaće zabilježen i kao prvi međusobni okršaj Nikole i Mlađana Janovića.

Nikola je već drugu sezonu uzdanica hrvatskog šampiona, Mlađan od ove nastupa za Reko, pa je došlo vrijeme da u bazenu braća nastupe jedan protiv drugog.

"Biće mi pomalo čudno, jer nikada u karijeri nismo bili protivnici u bazenu, čak ni na treningu. Igrali smo zajedno u Primorcu, onda i toliko godina u reprezentaciji i večeras će osjećaj biti sasvim drugačiji. Vjerujem da nećemo imati previše duela tokom utakmice, ali kako god da bude, profesionalci smo, obojica želimo da pobijedimo i makar za vrijeme utakmice će nam samo trijumf biti u glavi", rekao je za "Vijesti" stariji brat Nikola.

Jug i Reko nakon četiri kola imaju isti broj bodova (po sedam), tri manje od Barselonete, koja je kao domaćin obezbijedila plasman na fajnl-siks.

Ako se zna da sedam bodova u istoj grupi ima i Primorje, te da za samo dvije od te tri sile ima mjesta na finalnom turniru, jasno je da je večeras u Gružu ulog ogroman.

"Oba tima su u komplikovanoj situaciji, a mi, kao i uvijek, u svom bazenu želimo da slavimo. Mi smo Jug, evropska institucija, u Gružu zaista nijednom protivniku nije lako da nametne svoj stil, pa neće ni Reku. Gledajući sastave, Italijani su favoriti, imaju 11-12 vrhunskih igrača, a činjenica je da mi to nemamo. Trijumf bi nam uvećao šanse da se domognemo finalnog turnira, poraz bi nam poremetio mnogo toga", dodao je Nikola.

Po njemu, Reko je jači nakon što je prošle sedmice Rikarda Tempestinija na klupi zamijenio Pino Porcio.

"Vratio im se Porcio i to je sigurno plus za njih, jer svi dobro znaju koliko je donio Reku".

A, Mlađan, kao mlađi brat, možda osjeća veći pritisak, s obzirom na to da mu je Nikola kroz karijeru bio i podrška i jedan od idola.

"Da, Nikola i ja jedan protiv drugog. I to tek sada, nakon što smo promijenili nekoliko vrhunskih ekipa u karijeri. A, sada su nas spojila dva velikana, možda i najveća kluba u ovom sportu. Nikola je odavno prvotimac, mislim da je sa 15 godina igrao u Primorcu, ja sam počeo sa 17 i zaista smo čekali mnogo na međusobni duel", rekao je juče Mlađan nekoliko minuta prije nego što je njegov tim čarter letom krenuo u Dubrovnik.

"Prošle sedmice smo promijenili trenera i mislim da je situacija sada mnogo ozbiljnija. Za Porcija su vezani svi uspjesi Reka u posljednjih desetak godina. Nismo ni do sada u sezoni slabo radili, ali smo se mnogo više oslanjali na individualni kvalitet. Uvijek se čekalo da proradi pojedinac, a imamo zaista odličnu ekipu, igrače koji briljiraju u reprezentacijama i kao ekipa možemo da budemo još bolji. Vjerujem da ćemo već u Dubrovniku pokazati pravu igru i pobijediti. Već smo propustili dosta bodova u Ligi šampiona, ali imamo dobar raspored, do kraja nas čeka dosta utakmica kod kuće i nadam se dobrom ishodu", dodaje on.

Mlađan je jedan od dvojice stranaca u Reku (uz Norberta Madaraša) koji igra samo u Ligi šampiona.

"Iskreno, prija mi da igram samo Ligu šampiona. U Savoni i Marseju sam igrao stalno, kao i u reprezentaciji i ovo mi potpuno odgovara. Istina, Madaraš i ja, koji imamo manje utakmica, preko nedjelje treniramo zaista jačim intenzitetom. Zato, daleko od toga da nam je lako, u Reku je to nemoguće", zaključio je 29-godišnji Mlađan.

Primorje čeka Eger, Radnički u Breśi

Primorje za koje nastupa Antonio Petrović je favorit u duelu sa Egerom u Rijeci u istoj grupi u kojoj se nalaze Jug i Pro Reko, dok će se u Pireju sastati Olimpijakos i Barseloneta.

Duel Grka i Španaca sudi crnogorski arbitar Dejan Adžić...

Derbi grupe B se igra u Italiji - Breśa dočekuje Radnički u meču dva tima koja imaju sva četiri trijumfa.

S jedne strane je Igo Kruzija, a u taboru Kragujevčana će nastupiti Boris Zloković i Zdravko Radić.

Uroš Čučković sa Partizanom na Banjici igra sa Špandauom, dok Galatasaraj naših Miloša Šćepanovića i Vjekoslava Paskovića ide u Rumuniju na megdan Oradei.

Grupa A: Jug - Pro Reko, Primorje - Eger, Olimpijakos - Barseloneta.

Grupa B: Breśa - Radnički, Partizan - Špandau, Oradea - Galatasaraj.

Bonus video: