Umro Božidar Stanišić-Cikota, prvi osvajač olimpijske medalje iz Crne Gore

Bio je i član reperezentacije koja je učestvovala na Olimpijskim igrama u Rimu i u Tokiju gdje su Jugosloveni osvojili srebrnu medalju
228 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2014. 16:44h

Božidar Stanišić Cikota, jedan od najboljih crnogorskih i svjetskih vaterpolista, umro je danas u svom domu u Herceg Novom, u 78. godini.

Božidar Stanišić rođen je 1936. godine u Herceg Novom. Vaterpolo je počeo da igra u rodnom gradu i sa dvadeset godina zaigrao je u prvom timu Jadrana.

Cikota je već tada bio jedan od najboljih igrača, a njegovih se majstorija, pogotovo legendarnih šrauba, koje su mu bile specijalnost, i 55 godina kasnije sjećaju svi koji prate vaterpolo.

Cikota je 1958. godine sa saigračima iz Jadrana, Borisom Čukvasom i Milanom Galetom Muškatirovićem, sa jugoslovenskom vaterpolo reprezentacijom na Evropskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju.

Bio je i član reperezentacije koja je učestvovala na Olimpijskim igrama u Rimu i u Tokiju gdje su Jugosloveni osvojili srebrnu medalju.

Tako je Cikota postao prvi sportista iz Crne Gore koji je osvojio medalju na olimpijskim igrama..

Komemorativna sjednica povodom smrti Božidara Stanišića Cikote održaće u nedelju 10.30 sati u velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi.

Sahrana će se obaviti istog dana 15 sati kod Crkve Sv Spasa na Toploj.

Bonus video: