Počinje bitka za finalni turnir

U drugom kolu Svjetske like "ajkule" dočekuju Italiju u derbiju koji će najaviti ko je bliži završnici
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 09:43h

Večerašnjim derbijem grupe C Svjetske lige ujedno počinje i bitka za plasman na finalni turnir - Crna Gora ili Italija, odgovor se svakako ne može dobiti odmah nakon okršaja u Kotoru, ali bi makar moglo da se nasluti koja je ekipa bliža cilju.

Dakle, od ovog meča umnogome zavise šanse "ajkula" da odu do finala koje jeste ambicija, ali nije prioritet za 2014. godinu.

"Naravno da nije prioritet, ali ko ne voli da pobjeđuje? Zato u svakom takmičenju želimo da idemo do kraja, iako nam je svima u glavama Evropsko prvenstvo u Budimpešti narednog ljeta. Finalni turnir bi bio dobra priprema za EP i bio bih zadovoljan ako bi na njemu mogli da uporedo i igramo utakmice i treniramo", rekao je selektor crnogorskih vaterpolista Ranko Perović.

Crna Gora je prošle godine u Svjetsku ligu ušla bez rezultatskog opterećenja, jer je u grupi bila i Hrvatska, koja je kao aktuelni olimpijski šampion u tom trenutku važila za favorita. Ali, tada je sve promijenila utakmica u Zagrebu u prvom kolu kada su „ajkule“ razbile „barakude“. Sada je situacija drugačija – Crna Gora je u ovo takmičenje ušla kao svjetski vicešampion, samim tim i jača ekipa u odnosu na "azure"...

"Prošle godine se situacija odvijala tako kako jeste i iskoristili smo šansu. Sada prvi veliki meč igramo kod kuće i praktično nam je on ključan za prolaz. Ako pobijedimo, pa i ako to bude nekom pristojnom razlikom, onda su nam šanse za plasman realne", kazao je Perović.

A, mogućnosti ekipe su u ovom trenutku nepoznanica čak i za selektora.

"Period za pripremu utakmice je kratak, igrači su došli iz raznih klubova. Neko ima problem s trenerom, neko sa povredom, neko sa prehladom... Ali, siguran sam da ćemo stisnuti redove, motiva znam da ne može da fali i to je dobar uvod u ovu utakmicu", dodao je crnogorski selektor.

Takođe, nepoznanica je i Italija.

"Ne treba od nas očekivati da budemo na nivou na kojem smo bili u Barseloni, ali takođe to ne treba očekivati ni od Italije. Dosta su mijenjali, i oni na Svjetsku ligu gledaju kao na pripremu za Budimpeštu narednog ljeta i praktično smo u istoj situaciji", zaključio je Perović.

Crnogorski vaterpolisti su se okupili juče u Kotoru, a na prvom treningu je bilo svih 14 igrača (jedan će večeras biti prekobojan) koliko je pozvao Perović za ovu akciju.

Na spisku su – golmani: Miloš Šćepanović (Galatasaraj), Dejan Lazović (Budva), Miloš Konatar (Budva).

Centri: Filip Klikovac (Posilipo), Saša Mišić (Debrecin).

Lijeva strana: Mlađan Janović (Pro Reko), Vjekoslav Pasković (Galatasaraj), Darko Brguljan (Kanotijeri).

Desna strana: Luka Sekulić (Jadran), Draško Brguljan (Vašaš), Dragan Drašković (Akvakjara).

Bekovi: Aleksandar Ivović (Pro Reko), Antonio Petrović (Primorje), Uroš Čučković (Partizan).

Kampanja Da vidimo gdje smo

Italijani su juče preko Podgorice stigli u Kotor s namjerom da vide koliko izmijenjeni tim može protiv aktuelnog svjetskog vicešampiona.

Tako je makar duel sa Crnom Gorom najavio selektor "azura" Alesandro Kampanja.

"Ovo je mnogo drugačija i ozbiljnija utakmica nego ona sa Njemačkom na startu Svjetske lige. Počeli smo praktično novi ciklus za Olimpijske igre 2016. godine i ovo je prava prilika da vidim na djelu sve što želim. Jer, jači protivnik od Crne Gore nam u ovom trenutku ne treba. Vratili smo dvojicu iskusnih, Stefana Tempestija i Masima Đakopa, ostali igrači su mladi i moraju da dokažu da su spremni za velike utakmice. Rezultat? Naš mentalitet je takav da nas uvijek zanima pobjeda", rekao je Kampanja.

Upražnjeno mjesto nastalo nakon otkaza Stefana Luonga koji je operisao slijepo crijevo zauzeo je Aleks Đorđeti, uzdanica Pro Reka. U drugom meču grupe C, Njemačka dočekuje Slovačku.

Ostali parovi - grupa A: Srbija - Rumunija (slobodna je Rumunija).

Grupa B: Hrvatska - Grčka (slobodna je Mađarska).

Galerija

Bonus video: