Perović: Tražićemo trijumf od makar dva razlike

"Utakmica sa Italijom nije presudna, ali je jedna od dvije najbitnije u grupi. Pomogla bi ubjedljiva pobjeda, ali ima još jedna utakmica u Italiji", rekao je Perović
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2013. 13:35h

Možda i ključnu utakmicu za plasman na finalni turnir Svjetske lige crnogorski vaterpolisti igraju već u drugom kolu– u utorak u Kotor stiže Italija, jedini pravi konkurent za prvo mjesto, ako se ima u vidu skromni kvalitet Njemačke i Slovačke.

Selektor Ranko Perović je tim povodom danas u Podgorici održao pres konferenciju i ujedno saopštio spisak od 14 imena koji se umnogome razlikuje od premijere sa Slovacima – tu su opet Mlađan Janović, Aleksandar Ivović, Uroš Čučković, Dragan Drašković i Luka Sekulić.

Dakle, to je ono najbolje što "ajkule" imaju u ovom trenutku, izuzev Aleksandra Radovića koji je zatražio predah jer još nije najbolje izašao iz povrede ramena...

"Utakmica sa Italijom nije presudna, ali je jedna od dvije najbitnije u grupi. Pomogla bi ubjedljiva pobjeda, ali ima još jedna utakmica u Italiji. Favoriti smo na domaćem bazenu i tražićemo veću razliku, ali protiv sebe imamo Italiiju koja je vrhunska ekipa. Bilo bi prepotentno tražiti previše, ali bio bih zadovoljan sa dva ili tri gola prednosti", rekao je Perović.

Kako god, u utorak se očekuje spektakl dvije ekipe koje su se sastale i u polufinalu Svjetskog prvenstva.

"Očekujem interesantnu utakmicu, jer su rivali dvije reprezentacije iz vrha svjetskog vaterpola. Međusobni dueli će odlučiti koja će reprezentacija izboriti plasman na finalni turnir. Mi moramo ići na rezultat da bi nam bilo lakše u revanšu", kazao je Perović.

Selektor se potom osvrnuo i na spisak.

"To je naš najjači sastav koji se mogao sastaviti u ovom trenutku. Drašković je bio van stroja mjesec, ali je posljednjih 20 dana trenirao i vraća se. Nije u najboljoj formi, ali sam računao da će mu utakmica značiti. Radović me je zamolio da preskoči ovu akciju jer osjeća umor nakon povrede ramena i morao sam da imam razumijevanja", dodao je Perović.

Kombinovali su i "azuri" koji su takođe bitno promijenili sastav u odnosu na Barselonu.

"Otprilike smo u istoj situaciji, i oni su kao i mi mijenjali. U suštini, kod njih je četiri ili pet igrača konstantno, i oni su i sada tu, a ostali su dio sistema i dobijaju šansu. Svjetska liga je specifična, nema se puno vremena za treninge i pripreme, a poznato je da igrači dolaze iz različitih klubova i neki pojedinac radi bolje, neki slabije i na kraju i to može da bude bitno", istakao je Perović.

Vjerovatni kraj za Nikolu, ne i za Jokića i Radića

Trojica najiskusnijih asova crnogorske reprezentacije opet nisu tu – na spisku nema Nikole Janovića, Predraga Jokića i Zdravka Radića, koji su igrali u Barseloni.

Postavlja se logično pitanje – zašto nisu u nacionalnom timu?

"Nikola je bliži odluci da napusti vaterpolo, nego da nastavi da igra, ali to je ostalo još otvoreno. Njegova je odluka, nadamo se da će je promijeniti. Inače, nije bilo ni predviđeno da Jokić i Radić igraju Svjetsku ligu, ali ako bude potrebno, svakako da će biti na spisku", rekao je Perović.

Murišić će dobiti šansu

Protiv Slovačke su šansu dobili debitanti Bogdan Đurđić i Stefan Pješivac, a protiv istog rivala u gostima, kao i protiv Njemačke, očekuje se da zaigraju još neke mlade snage. To je uostalom i najavio selektor "ajkula".

"Planiramo da kroz Svjetsku ligu damo šansu još nekim igračima koji imaju potencijal, ali i nekima koji su igrali prošle godine, ali sada ne pružaju partije na nivou prošlogodišnjih i smatram da u ovom momentu ne treba da ih nagrađujem pozivom. Vidjećemo, sigurno će biti promjena ubuduće", rekao je Perović.

Je li centar Primorca Nikola Murišić blizu reprezentacije?

"Svakako da jeste. Nedavno smo bili okupili jedan broj igrača i ja sam zajedno sa Nenadom Vukanićem radio isključivo sa centrima. Murišić je do sada u klubu pokazao napadački vaterpolo i to je dobro, ali u reprezentaciji se traži nešto drugo. Mora mnogo više da se pliva, da se igra odbrana, a on to u klubu nije pokazao, a gledao sam mnogo mečeva Primorca ove sezone. Jako dobro sam mu objasnio šta se od njega traži i svakako da će dobiti šansu u Svjetskoj ligi", dodao je Perović.

SPISAK

GOLMANI

Miloš Šćepanović (Galatasaraj)

Dejan Lazović (Budva)

Miloš Konatar (Budva)

CENTRI

Filip Klikovac (Posilipo)

Saša Mišić (Debrecin)

LIJEVA STRANA

Mlađan Janović (Pro Reko)

Vjekoslav Pasković (Galatasaraj)

Darko Brguljan (Kanotijeri)

DESNA STRANA

Luka Sekulić (Jadran)

Draško Brguljan (Vašaš)

Dragan Drašković (Akvakjara)

BEKOVI

Aleksandar Ivović (Pro Reko)

Antonio Petrović (Primorje)

Uroš Čučković (Partizan)