Bazen na Novom Beogradu od danas nosi ime Vlaha-Bata Orlića

Na ovaj način opština Novi Beograd je odala počast i hoće da čuva sjećanje na ovog vrsnog stručnjaka i izuzetnog čovjeka.
316 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2013. 21:23h

Spomen tabla sa imenom legendarnog vaterpolo stručnjaka Vlaha - Bata Orlića otkrivena je danas na zatvorenom bazenu Sportskog centra 11. april, koji će ubuduće nositi ime po čovjeku koga smatraju ocem jugoslovenskog vaterpola.

Na ovaj način opština Novi Beograd je odala počast i hoće da čuva sjećanje na ovog vrsnog stručnjaka i izuzetnog čovjeka.

Otkrivanju spomen table prisustvovala je njegova supruga Ljilja, brojni prijatelji i sportisti, medu kojima i predsjednik opštine Aleksandar Šapić, kao i Igor Milanović, Viktor Jelenić i drugi.

"Prije nekoliko mjeseci, u saradnji sa Vaterpolo savezom, došli smo na ideju da ovako nešto uradimo, jer ako je neko zaslužio da jedan bazen ponese njegovo ime to je sigurno Vlaho - Bato Orlić. Možda je to trebalo da bude neko drugo plivalište, ali je Vlaho na Novom Beogradu, nedaleko odavde, živio preko 20 godina. Nadam se da će ova tabla sa njegovim imenom, u godinama i decenijama koje su pred nama, biti sinonim za vaterpolo sport, da će se na ovom bazenu ostvarivati značajni uspjesi i da će nam pomoći da se sjetimo njega i svega onoga što je uradio za vaterpolo", rekao je Šapić.

U holu SC "11.april" postavljena je i izložba fotografija iz bogate sportske karijere i života Vlaha Orlića.

Orlić je rođen u Kotoru, 16. marta 1934. godine, a u rodnom gradu bavio se plivanjem i veslanjem. Nakon Drugog svjetskog rata sa porodicom se preselio u Dubrovnik, po završetku gimanzije upisao je Medicinski fakultet u Sarajevu, a studije je nastavio u Zagrebu i Beogradu.

Vaterpolom je počeo da se bavi u Jugu 1959. godine, a karijeru je nastavio u Partizanu i sa njim su crno-bijeli postali najtrofejniji jugoslovenski i evropski klub.

Jedan je od osnivača Vaterpolo saveza Jugoslavije, a kao predsjednik Stručnog saveta najzaslužniji je za velike uspehe poput zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu i Seulu, svjetskim prvenstvima u Madridu i Pertu...

Bio je zagovornik ideje profesionalizma u vaterpolu i pokretač stvaranje infrastrukture za vaterpolo, posebno izgradnje zatvorenih bazena.

Umro je u Beogradu 10. juna 2010. godine nakon duže bolesti, gde je i sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Bonus video: