"Ajkule" protiv "barakuda" - da li je došao momenat da se mijenja istorija?

Crnogorski vaterpolisti od 18.30 igraju četvrtfinale EP u Barseloni. Rival je Hrvatska, tim koji “ajkule” nisu savladale na velikim takmičenjima osam godina
183 pregleda 14 komentar(a)
Crna Gora - Hrvatska vaterpolo, Foto: Reuters
Crna Gora - Hrvatska vaterpolo, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2018. 09:14h

Crnogorski vaterpolisti na Evropskom prvenstvu u Barseloni žele da se umiješaju u borbu za medalju, a da bi došli do polufinala moraju da izađu na kraj i sa favoritom, ali i tradicijom koja govori mnogo toga pred današnji okršaj na bazenu “Bernat Pikornelj”.

"Ajkule" od 18.30 časova igraju sa Hrvatskom u četvrtfinalu, rivalom koji je u istoriji često znao da stane na put našim vaterpolistima na velikim takmičenjima.

Tradicija duela sa “barakudama” je velika, počela je krajem 2006. godine prijateljskim utakmicama, kasnije je prerasla u ogromno rivalistvo. Rivalstvo u kojem je, i to je činjenica, Hrvatska često izlazila kao pobjednik.

U 30 međusobnih mečeva Hrvati su pobijedili u čak 19, uz osam trijumfa naših vaterpolista, te tri remija. A podatak da je Crna Gora posljednji put slavila 2013. u Svjetskoj ligi, te da je na velikom takmičenju pobijedila davne 2010, i to na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, govori koliko joj Hrvatska ne leži.

GOJKOVIĆ: ZNAMO IM I VRLINE I MANE

Plasman među osam najboljih selekcija za crnogorske vaterpoliste je rezultat koji se podrazumijeva na svakom velikom takmičenju, a četvrtfinalna utakmica predstavlja liniju između uspjeha i prosjeka.

Takva je i današnja protiv rivala kojem naš tim mora da prepusti ulogu favorita.

"Četvrtfinale je najteža utakmica na prvenstvu i sve ambicije zavise od tog meča. Znali smo i ranije da ćemo imati tešku utakmicu i da nas u četvrtfinalu čekaju ili Grci ili Hrvati. Došla nam je Hrvatska, znamo dosta o njoj, zna i ona o nama. U pitanju su svjetski prvaci, igraju dosta dobro u Barseloni, iako tokom ljeta nisu bili na nivou. Znamo koje su im vrline i mane, možemo da igramo sa njima", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Duel sa Rumunijom u osmini finala bio je dobar trening, duel sa Hrvatskom je u ovom momentu najveći mogući izazov, jer je u pitanju vjerovatno i najkompletnija reprezentacija na planeti - sa Markom Bijačem na golu, Marom Jokovićem, Ćavijem Garsijom, tandemom centara Luka Lončar-Josip Vrlić, Androm Bušljeom na poziciji beka, standardno dobrim Antom Vukičevićem, mladim asovima Lukom Bukićem i Lorenom Fatovićem...

"Nadam se da ćemo dobro otvoriti utakmicu. Odbrana mora da bude na visokom nivou, jer Hrvatska ima dva najbolja centra na svijetu u ovom momentu koji izbore mnogo isključenja i napada s igračem više. Imaju još dosta kvaliteta, ali to je jedan od zadataka koji su pred nama", dodao je Gojković.

Ljevoruki Joković i Garsija su lideri "barakuda".

"Imamo igrače koji mogu da im se suprotstave, čak i da budu dominantni u duelima sa njima. Moramo, međutim, da poremetimo njihovu organizaciju igre i saradnju sa centrima. Mislim da možemo da im pariramo u plivanju, ali je ključno da u jakom ritmu uđemo u utakmicu", istakao je Gojković.

NAJLAKŠI MEČ ZA PRIPREMU

Crna Gora je do sada na EP odigrala četiri meča - savladala je Francusku, Maltu i Rumuniju, te odigrala neriješeno protiv Španije u derbiju grupe.

"Mislim da smo pružili dobre igre do sada, izuzev možda protiv Francuza kada smo promašili dosta zicera. Takve šanse smo pretvarali u gol protiv Rumunije i poslije je bilo sve lakše. Psihički se rasteretimo kada krene u napadu, kao što je to bio slučaj u duelu sa Rumunijom, koju nije lako dobiti 10 golova razlike. To nije uradila Srbija, niti Rusija u Barseloni", kaže bek Aleksandar Ivović, sa 11 golova najbolji strijelac Crne Gore u Barseloni.

Hrvatska je uvijek bila najteži mogući rival, najčešće i nepremostiva prepreka za Crnu Goru.

"Dobro se poznajemo, oni su jedna od dvije najbolje selekcije na šampionatu. Ne treba bježati od njihovih kvaliteta, ali to ne treba da nas uplaši. Meni je najdraže da igram ovakve utakmice. Lakše je pripremiti se za ovakvog rivala nego, na primjer, za Rumuniju, koju morate da pobijedite i imate neko opterećenje. Sada znam da igram protiv najboljih igrača na svijetu i to će biti nadmetanje koje će pokazati koliko stvarno može Crna Gora. Naša reprezentacija prvi put u ovom sastavu igra protiv Hrvatske, tako da ćemo dobiti pravu sliku koliko trenutno možemo protiv najjačih na svijetu", zaključio je Ivović.

Pobjednik ovog duela u polufinalu će se sastati sa boljim iz meča Srbija - Mađarska, koji se igra danas od 17 časova.

Bonus video: