Vičević: Zlato je najljepša nagrada za nas

"Na startu priprema rekao sam momcima da ćemo biti nagrađeni onoliko koliko budemo spremni da se žrtvujemo i rezultat je stigao", rekao je selektor juniora Mirko Vičević
72 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 14:50h

Epitet najtalentovanije generacije u crnogorskom vaterpolu juniori su opravdali prethodnih desetak dana na Malti, ali i što je još važnije od samog odličja, dokazali su da vaterpolo na ovim prostorima ima na koga da se osloni u budućnosti.

Braća Konatar, Bogdan Đurđić, Stefan Pješivac, 15-godišnjak (najmlađi u ekipi) Aleksa Ukropina i ostali su u ovom trenutku zalog za buduća vremena u kojima Crnu Goru čekaju novi izazovi.

Šest pobjeda u isto toliko mečeva na Evropskom prvenstvu i dominacija u gotovo svakoj od tih utakmica su jasan pokazatelj da je Crna Gora u ovom uzrastu stvarno najbolja na Starom kontinentu.

"Ovo zlato je samo nagrada za sve ono što smo radili tokom ljeta. Momci su zaista dali sve, odrekli su se mnogo stvari da bi spremni došli na ovo takmičenje i drago mi je da im se to vratilo, jer su zaslužili. Na startu priprema sam im rekao da ćemo biti nagrađeni onoliko koliko budemo spremni da se žrtvujemo i rezultat je stigao", rekao je selektor juniora Mirko Vičević.

Zaštitni znak ove generacije je odbrana. Nije slučajnost da je po tome poznat i seniorski nacionalni tim.

"Primili smo najmanje golova. U mečevima koji su odlučivali sve, u polufinalu i finalu, dozvolili smo Italiji i Srbiji da daju po pet golova. Odbrana je odlično funkcionisala i protiv Španije u četvrtfinalu, kada smo primili sedam, takođe i u grupi, tako da slobodno mogu da kažem da nam je ona donijela zlato. Naravno, bilo je potrebno i da postižemo golove, ali sam znao da imamo taj kvalitet u napadu i da je najprije potrebno da budemo na nivou ispred svog gola", jasan je Vičević.

Crnogorski tim je u startu bio u prednosti u odnosu na ostale rivale, jer u sastavu ima veliki broj igrača koji su igrali prethodne sezone (čak imali i zapaženu minutažu) u seniorskoj konkurenciji u svojim klubovima...

"Vidjelo se iskustvo igranja tokom sezone, kao i fizička sprema koja je bila odlična. Sve je zaista bilo na visokom nivou. Takođe, raduje me što u reprezentaciji imamo gotovo podjednak broj igrača koji dolaze iz Budve, Primorca, Jadrana, u bliskoj budućnosti će ih biti i iz Katara... Tako da zaista imamo razloga za optimizam", istakao je Vičević.

Baza, dakle, nije tako mala kao što se mislilo.

"Nije mala, ali ako uporedimo našu bazu s onom koju imaju Mađari ili Italijani, onda svakako nije ni velika. Ali, rekao bih da je mala, ali jako kvalitetna", zaključio je Vičević.

Porobić: Dominirali smo

Predsjednik Stručnog savjeta Vaterpolo saveza Petar Porobić je napomenuo da je ovo bilo veoma uspješno ljeto, te da su ga juniori samo krunisali zlatnom medaljom.

"Potpuno zasluženo smo uzeli zlatnu medalju i malo je takmičenja gdje je jedna ekipa tako dominirala kao naša na Malti. Jedina smo ekipa koja je dobila sve utakmice, koja je odigrala stabilno od početka do kraja. U ključnim momentima, i kada nam rezultat nije išao na ruku, pokazali smo nevjerovatnu snagu. Treba pohvaliti i sve trenere koji su radili sa igračima. Ova selekcija je dugo u takmičenjima i sada je na pravi način pokazala koliko vrijedi. Mislim da smo još jednom funkcionisali kao dobro organizovani tim i svoj posao odradili na najbolji mogući način. Svakom meču se prišlo maksimalno ozbiljno, detaljno se analiziralo, i naravno igrači su u svakom duelu pružili maksimum. To je formula kako se dolazi do vrhunskog rezultata", rekao je Porobić.

Bonus video: