POTPISIVANJE UGOVORA

Porobić : Pokušaj zaštite odlaska igrača

"Proces koji smo pokrenuli je neophodan, jer po instrukcijama LEN novi ugovori sa igračima do 18 godina su mjerodavni, kako bi se zaštitili igrači iz našeg saveza", rekao je Porobić.
50 pregleda 27 komentar(a)
Petar Porobić, Foto: Luka Zeković
Petar Porobić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.08.2013. 18:44h

Programom potpisivanja ugovora sa igračima mlađim od 18 godina Vaterpolo Plivački Savez Crne Gore (VPSCG) će u saradnji sa Evropskom vaterpolo federacijom (LEN) pokušati da spriječi odlazak mladih crnogorskih vaterpolista, i njihov eventualni nastup za druge reprezentacije, rekao je direktor Saveza Petar Porobić.

On je kazao da se sličan postupak trebalo pokrenuti i ranije, navodeći ga kao jedini način da se zaštite mladi igrači pod okriljem VPSCG.

"Proces koji smo pokrenuli je neophodan, a pokazalo se da se to trebalo uraditi i ranije, jer po instrukcijama LEN novi ugovori sa igračima do 18 godina su mjerodavni, kako bi se zaštitili igrači iz našeg saveza", rekao je Porobić agenciji MINA.

Juniorski reprezentativac Nikola Radonjić odbio je da potpiše ugovor sa Primorcem, a interesovanje za njega pokazao je beogradski Partizan i on neće nastupiti za reprezentaciju na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Ranije su crnogorske klubove Jadran i Primorac napustili Andrija Prlainović, Dušan Mandić i Gavril Subotić, koji su klupsku karijeru nastavili u Partizanu, a reprezentativnu u Srbiji.

Vaterpolo savez je u dogovoru sa klubovima ove godine pokrenuo aktivnost da se krene u potpisivanje ugovora sa igračima do 18 godina, a da potpisnici tog ugovora budu igrač, roditelj ili staratelj, klub i savez, kako ne bi došlo do odlaska u druge klubove van države Crne Gore.

Porobić je kazao da će LEN odlučiti da li će Radonjić nastaviti karijeru u Partizanu.

"Radonjić nije potpisao ugovor sa Primorcem, pa iz tog razloga VPSCG ne može da udovolji zahtjevima Partizana koji je od nas tražio sertifikat, te će LEN donijeti odluku o daljim koracima", rekao je Porobić.

Na pitanje da li će Radonjiæ nastaviti karijeru u reprezentaciji Srbije, Porobić je kazao da nije upoznat sa njegovim ambicijama, ali da za njegov eventualni nastup u nekoj drugoj reprezentaciji ne postoje administrativne prepreke.

"Žao mi je što Radonjić nije potpisao ugovor sa Primorcem. Ne znam koje su njegove ambicije, ali prema pravilima LEN, ukoliko igrač dobije sertifikat da nastupa za drugi klub iz druge države, igrač može da nastupi i za drugu nacionalnu selkciju, kada prođe godinu dana od posljednjeg nastupa za prethodnu reprezentaciju", rekao je Porobić.

On je kazao da svi djelovi i organi PVSCG moraju snositi odgovornost za poslove u kojima su nadležni.

"Savez mora da napravi sistem u kome će pravilno funkcionisati svi njegovi organi, s tim što će svaki organ snositi odgovornost za svoj dio posla", rekao je Porobić.

On smatra da je za visok plasman na takmičenjima, ali i za kvalitetan rad neophodno postaviti prioritete.

"Savez u svojim strategijama postavlja različite ciljeve. Naš cilj je uvijek osvajanje trofeja, ali pošto imamo mali broj klubova cilj je stvaranje igrača i stvaranje baze, koja će nam omogućiti reprodukciju A reprezentacije", rekao je Porobić.

On je nastup kadetske reprezentacije na turniru u Beogradu okarakterisao kao vrlo uspješan.

"Turnir je predstavljao malo EP u tom godištu, učestvovale su reprezentacije Srbije, Hrvatske, Mađarske, Grčke. Dobre igre na ovom turniru su ohrabrenje za budućnost i razvoj mladih generacija koje dolaze", rekao je Porobić.

On je kazao da je rad u svim mlađim reprezentativnim selekcijama na visokom nivou, kao i da očekuje dobar rezultat juniorske selekcije na predstojećem EP na Malti.

"Ne volim da ističem rezultat mimo selektora, ali moram reći da crnogorska reprezentacija ima sve preduslove za visok plasman i osvajanje medalje na EP", zaključio je Porobić.

Preporučujemo za Vas