Nebojša Milić želi da stvara nove šampione

Prethodne dvije godine Milić je bio u Italiji, vodio je drugoligaša Tolentino, a sada je došlo vrijeme da nastavi sa usavršavanjem u Crnoj Gori
270 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 16:28h

Nebojša Milić je opet u Crnoj Gori, i to u potpuno drugačijoj funkciji – bivši kapiten Primorca se nakon dvije godine vratio u naš vaterpolo i preuzeće brigu o mlađim kategorijama Budve.

Prethodna 24 mjeseca Milić je bio u Italiji, vodio je drugoligaša Tolentino, a sada je došlo vrijeme da nastavi sa usavršavanjem u Crnoj Gori.

"Lako sam postigao dogovor sa Budvom, čelnici kluba i ja smo imali gotovo iste ambicije, ista mišljenja i drago mi je što ćemo sarađivati. Jasno nam je da ovdje ima talenata, a plan Budve je da sve bazira na mlađe snage i da se kroz ozbiljan rad stvaraju igrači koji bi sjutra mogli da konkurišu za prvi tim", rekao je Milić.

Podmlađivanje je, u stvari, sada jedini put za crnogorske klubove, jer svi kubure sa finansijama i dolazak kvalitetnih igrača više nije najrealniji.

"Rad s mlađim kategorijama je proces koji traje i zahtijeva strpljenje i veliki posao. To zahtijeva rad od nekoliko godina, a treba da znamo da nije realno da baš svaka generacija ima po pet ili šest supertalentovanih igrača. Ako bi po generaciji lansirali po jednog bilo bi veoma dobro. Ali, znam da ovdje potencijala ima, ne samo u Budvi, već i u Jadranu, Primorcu i Kataru. Pratio sam turnire posljednjih dvadesetak dana i zadovoljan sam onim što sam vidio", jasan je Milić.

Crnogorski klubovi su posljednjih godina bili zapostavili rad s mlađim kategorijama, sve manje igrača iz škole je dolazilo do prvog tima, ali se stvari posljednje dvije sezone bitno mijenjaju...

"Možda se posljednjih godina malo slabije radilo s mlađim kategorijama, ali nema potrebe sada da se traže opravdanja i odgovori na pitanja zašto je to bilo tako. Sada treba da krenemo sa radom, da svi klubovi zajedno počnemo da stvaramo šampione", tvrdi Milić.

Kako ističe dvostruki klupski prvak Evrope (prvo sa Bečejom, kasnije i sa Primorcem), u Italiji je sve mnogo drugačije.

- Tamo je sve podređeno reprezentaciji. Radi se planski, obavljaju se sastanci sa selektorom seniorske reprezentacije i sve se radi da bi se njemu omogućilo da radi posao kako treba. Pogotovo u A1 i A2 ligi. Bio sam u Tolentinu, radio i sa muškom i ženskom ekipom, ali to je praktično porodični klub, bez neke posebne ambicije. A, ja sam želio da nastavim da se usavršavam kao trener, zato sam se i vratio u Crnu Goru – zaključio je Milić.

Ne zanima me vođenje prvog tima

Ambicije Nebojše Milića su u ovom trenutku vezane isključivo za rad sa mlađim kategorijama. Kako ističe, smatra da neke stvari u sportu treba da idu redom...

"Neka sve ide svojim tokom, sada samo želim da se posvetim djeci. Da ih izvedem na pravi put, ne samo sportski, već i životni. Za sad nemam ambicija da budem trener neke seniorske ekipe, ali to ne znači da ih neću imati u budućnosti. Ipak, u ovom trenutku o tome uopšte ne razmišljam", rekao je Milić.

Srebro iz Barselone je velika stvar

Bivši kapiten Primorca, u kojem je dugo radio sa sadašnjim selektorm Rankom Perovićem, veoma cijeni ono što su "ajkule" napravile na Svjetskom prvenstvu u Barseloni. Srebrna medalja mora da se sagleda iz više uglova, ali kroz svaki je odličje ogroman uspjeh.

"Svim ostalim selektorima na svijetu je posao olakšan u odnosu na našeg. Jer, velika većina njih cijelu reprezentaciju gleda svakodnevno, svi igraju u domaćim klubovima i tada je sve manje komplikovano. Kod nas je situacija mnogo drugačija, nemamo gotovo nijednog reprezentativca u crnogorskim klubovima i teško je sve uklopiti za nekoliko mjeseci. I zato je srebro velika stvar, iako svi žalimo što je došlo do poraza u finalu. Tim prije, jer i ja zaista mislim kao i mnogi da smo bolji od Mađarske. Ali, to je sport, u finalu često odluči jedan momenat", istakao je Milić.

Galerija

Bonus video: