Crna Gora u finalu!!!

Crna Gora je odigrala perfektan meč, pregazila Italiju i ušla u finale Svjetskog prvenstva. Tamo je u subotu u 22.15 časove čeka Mađarska, koja je savladala Hrvatsku sa 11:10
101 pregleda 312 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2013. 21:20h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Barselona - „Ajkule“ opet ujedaju sve pred sobom, to je najavljeno protiv Srbije u četvrtfinalu, a sada je kristalno jasno - crnogorski vaterpolisti su u polufinalu Svjetskog prvenstva počistili Italiju (10:8) i skinuli joj krunu koju je čuvala dvije godine, još od turnira u Šangaju.

Ali, špansko tlo je nešto drugo, mnogo se razlikuje od kineskog - Crna Gora na njemu ima posebnu inspiraciju, pa je nakon pet godina i sunčane Andaluzije sada zablistala i u Kataloniji.

Očekivao se pakao u pravom smislu te riječi protiv „azura“, ali je u bazenu sve bilo jasno kao dan - tim Ranka Perovića je bio ubjedljiv, tri i po četvrtine je gradio veliku prednost, došao na plus šest početkom posljednjeg dijela igre (10:4) i onda „prikočio“ i počeo da hvata zalet za finale - više od pet minuta igra „ajkula“ se svodila samo na plivanje i odrađivanje posla, šuta na gol praktično nije bilo, pa se može reći da se nisu ni istrošile toliko koliko su očekivale. Tako je „setebelo“ i serijom 4:0 izbjegao debakl.

Naredni i posljednji rival u Barseloni će biti Mađarska, čiji je plasman u finale jednako odjeknuo kao ovaj crnogorski, malo ko ga je očekivao, ali koga briga - sjutra veče od 22.15 časova do zlata može samo jedan tim, favorita nema, sve prednosti i nedostaci padaju u vodu...

"Nisu mogli da nas iznenade, kontrolisali smo stvari tri i po četvrtine i zaista zasluženo pobijedili. Čestitam igračima, ovo je velika pobjeda, imamo medalju i ovi momci su je zaslužili nakon velikog rada tokom ljeta. Bili su osporavani, ali sam vjerovao u njih, pokazali su veliko srce i kvalitet", rekao je Perović.

Crna Gora je sinoć imala sve što joj treba da pokaže Italiji da nema šta da traži. Odbrana, toliko spominjana i veličana, odradila je posao perfektno, a za napad su se pobrinuli braća Janović, neuništivi Aleksandar Ivović, poletni Vjekoslav Pasković, standardni Draško Brguljan...

Plus provjereni napadač Darko Brguljan, koji se čekao do polufinala da proigra, ali je vrijedjelo, jer je dva puta majstorski nadmudrio Stefana Tempestija.

"Ne treba da se zaustavimo, a sigurno se nećemo zadovoljiti time što smo u finalu. Odigrali smo najbolje u četvrtfinalu protiv Srbije, a to je bio najteži meč. Mađarska? I oni su, kao i mi, za mnoge iznenađenje ovdje, ali u finalu će biti sve otvoreno. Meč za zlato je vjerovatno i najlakši mogući, jedva čekamo da počne. Nadam se najboljem - dodao je Perović.

„Grande partita“, rekli bi Italijani za predstavu Crne Gore, i zaista bolje nije moglo, teško. Priznao je to i italijanski reprezentativac Mauricio Felugo.

"Niko nas ovako nije nadigrao. Svaka čast Crnoj Gori, želim joj sreću u finalu", istakao je Felugo.

Crnoj Gori je ovo treće finale velikog takmičenja, nakon onih na evropskim prvenstvima u Malagi i Ajndhovenu.

Ali, ovo je ujedno i prvo na svjetskim prvenstvima gdje „ajkule“ nikada nisu stigle dalje od četvrtfinala - u Rimu 2009. su bile devete, u Šangaju, dok se Italija šepurila na pobjedničkom postolju, završile su na 7. mjestu.

Crna Gora - Italija 10:8 (3:1, 2:0, 4:3, 1:4)

Barselona - Bazen „Bernat Pikornelj“. Gledalaca: 3.200. Sudije: Margeta (Slovenija), Korizna (Poljska). Igrač više: Crna Gora 8 (4), Italija 9 (3). Peterci: Crna Gora 2 (2).

Crna Gora: Radić, Dr. Brguljan, Pasković, Petrović 1, Da. Brguljan 2, Kruzija, M. Janović 2 (1), N. Janović 3 (1), Ivović 2, Mišić, Klikovac, Jokić, Šćepanović (sedam odbrana).

Italija: Tempesti (pet odbrana), Peres, Đito, Filjoli 3, Đorđeti, Felugo, Figari, Galo 1, Preśuti 1, Fiorentini, Ajkardi 3, Napolitano, Del Luongo.

TOK MEČA

4. četvrtina

10:8 Ajkardi igrač više, sedam sekundi prije kraja

10:7 Preśuti, 1,51 do kraja

10:6 Filjoli, igrač više, 2,40 do kraja

10:5 Filjoli, 3,57 do kraja

Finale sada ne može da izmakne. Nema ni teorijske šanse!

10:4 Ivović, pet minuta i 10 sekundi do kraja!

Trebalo bi čudo da se dogodi da Crna Gora ne uđe u finale i obezbijedi treću medalju na najvećim takmičenjima od obnavljanja nezavisnosti. Na osam minuta do kraja, puleni Ranka Perovića protiv svjetskog prvaka Italije vode sa čak 9:4.

3. četvrtina

9:4 Darko Brguljan sa igračem više, pet sekundi prije kraja 3. četvrtine! Finale je nadohvat ruke!

8:4 Galo, fenomenalan lob 24 sekunde prije kraja četvrtine

8:3 Nikola Janović sa igračem više, tri minuta do kraja 3. četvrtine

7:3 Ajkardi, ponovo sa igračem više kupi odbijenu loptu i pogađa, 20,09

7:2 Antonio Petrović iz kontre radi ono što nije Mlađan, prošle je 19,31

Italija je imala zicer u napadu sa igračem više, ali je Miloš Šćepanović fenomenalno reagovao. Crna Gora je krenula u kontru, Mlađan Janović je bio sam ispred Tempestija, ali ga je kapiten "azura" zaustavio.

6:2 Nikola Janović sa igračem više, 17,26

5:2 Filjoli, 16,49

Na poluvremenu sve liči na idilu, jer "ajkule" igraju perfektno u odbrani, ne daju Italijanima da "dišu". I napad je više nego solidan, nema straha od sjajnog Tempestija, što je i donijelo veliku prednost. Finale je na vidiku...

2. četvrtina

5:1 Sada je plus četiri! Darko Brguljan je minut i 11 sekundi prije poluvremena "probio" Stefana Tempestija sa lijevog krila.

Crna Gora je imala kontru tri na jedan za 5:1, ali je Nikola Janović slabo dodao loptu Filipu Klikovcu, koji nije ni došao do nje.

4:1 Mlađan Janović iz peterca, 9,13

Nakon prvih osam minuta, Crna Gora ima dva gola prednosti, ali je moglo da bude i ubjedljivije, jer je bilo 3:0, a Filip Klikovac je na 3:1 pogodio prečku u napadu sa igračem više.

1. četvrtina

3:1 Ajkardi sa igračem više sa dva metra, nakon odbrane Šćepanovića, 4,31

3:0 Nikola Janović iz peterca, 3,56

2:0 Mlađan Janović koristi igrača više, prošlo je 2,05

1:0 Aleksandar Ivović postiže gol iz daljine poslije samo 25 sekundi!

Počelo je polufinale

Herojska pobjeda nad Srbijom je već zaboravljena, jer je pred vaterpolistima Crne Gore je polufinale Svjetskog prvenstva i još jedan vaterpolo velikan - Italija.

"Azuri" brane titulu iz Šangaja, ali ako "ajkule" budu igrale kao protiv "delfina", finale neće biti daleko.

Tamo već čeka Mađarska, koja je savladala Hrvatsku sa 11:10.

Galerija

Bonus video: