Lekina strijela pogodila „delfine”, Italija rival u polufinalu

"Ovo je čudo, nagrađeni smo za perfektan meč, neprestanu borbu i to što smo istrajali u odbrani od prvog do posljednjeg trenutka", sijao je od sreće selektor Ranko Perović.
41 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2013. 21:21h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Barselona - Loptica je stala na crveno, rulet je konačno pripao Crnoj Gori - „ajkule” su u ovom trenutku prevazišle sebe i savladale najvećeg protivnika u četvrtfinalu, u utakmici gdje nema popravnog, gdje „viner” može da bude samo jedan, gdje jedna ekipa ostaje da juri medalju, a drugoj preostaju mrvice...

I, da, savladana je Srbija, reprezententacija koja je poslije šest godina, nakon Svjetskog u Melburnu 2007, prvi put ostala bez medalje, nakon 14 vezanih takmičenjima u kojima je bila na postolju!

Na kraju je bilo 9:8, a gol odluke je dao Aleksandar Ivović minut i 10 sekundi prije kraja i to na način na koji je kroz karijeru „probio“ sve golmane na planeti - projektilom koji je otišao u sam ćošak gola Gojka Pijetlovića.

Srbija je imala i posljednji napad, dobila je i dva igrača više, ali je dvije sekunde prije kraja šut Andrije Prlainovića (kojeg je Antonio Petrović stavio u džep) fenomenalno odbranio Miloš Šćepanović, koji je na poluvremenu stao na gol umjesto Zdravka Radića.

Tada je uslijedilo neopisivo slavlje, crnogorskim vaterpolistima i stručnom štabu je pao kamen sa srca zbog dvije stvari - prvo zbog toga što su ostala „u životu” u Barseloni, a onda i jer je konačno skinuto prokletstvo Srbije.

"Ovo je čudo, nagrađeni smo za perfektan meč, neprestanu borbu i to što smo istrajali u odbrani od prvog do posljednjeg trenutka. Imali smo i minus, bilo je i problema tokom meča, koji moraju da postoje kada igrate protiv ovako jake ekipe. Mislim da smo večeras dokazali da smo veliki, da imamo nevjerovatan karakter i srce", sijao je od sreće selektor Ranko Perović.

Tačno, karakter je taj koji je presudio, jer je Crna Gora u prošlosti gotovo identične utakmice protiv Srbije po pravilu gubila. Međutim, sada su dugovi naplaćeni, jedna lopta je otišla na stranu „ajkula“ i borba za medalju je tu. Crnu Goru dijeli tako malo da prvi put u istoriji dođe do odličja na svjetskim prvenstvima.

Rival u polufinalu je Italija, koja je u posljednjem četvrtfinalu eliminisala Španiju sa 4:3 (2:2, 1:1, 1:0, 0:0).

"Ništa nismo uradili ako sada poletimo. Treba da se posvetimo polufinalu, da budemo čvrsto na zemlji i da se pripremimo najbolje što možemo. Napravili smo veliku stvar, ali još smo daleko od onog po šta smo došli, a to je medalja. Ovaj meč nas je iscrpio, ali imamo vremena da se povratimo", dodao je Perović.

Crna Gora je prva povela, Srbija je u drugoj četvrtini dva puta imala po dva gola prednosti (4:2 i 6:4), ali su „ajkule” reagovale i izjednačile do kraja prvog dijela (6:6).

Treća četvrtina je donijela gol prednosti za „delfine” (8:7), ali se tada naziralo da nije gotovo, vidjelo se da Crna Gora, prije svega u odbrani, ima snagu koja je čuva. Jer, ko pamti kada su posljednji put Prlainović, Vanja Udovičić i Filip Filipović meč završili bez gola iz igre (ovaj posljednji se upisao iz peterca)?

Filip Klikovac je pogodio za 8:8, Mlađan Janović je potom promašio peterac, i tada je Crnu Goru spasavala defanziva - u posljednjoj dionici „ajkule” su odbranile čak pet igrača više (nisu primile nijedan gol) i herojska pobjeda je stigla kao džek pot.

Već opisani gol Ivovića je samo razgalio oko stotinak navijača Crne Gore na bazenu „Bernat Pikonjelj”, koji su bili svjesni da tek slijedi prava borba u srcu Katalonije.

Crna Gora - Srbija 9:8 (2:3, 4:3, 1:2, 2:0)

Barselona - Bazen „Bernat Pikornelj”. Gledalaca: 3.500. Sudije: Flehajv (Australija), Margeta (Slovenija). Igrač više: Crna Gora 12 (6), Srbija 11 (4). Peterci: Crna Gora 2 (1), Srbija 1 (1).

Crna Gora: Radić (dvije odbrane), Dr. Brguljan, Pasković, Petrović, Da. Brguljan 1, Kruzija, M. Janović 3, N, Janović 2, Ivović 2 (1), Mišić, Klikovac 1, Jokić, Šćepanović (pet odbrana).

Srbija: B. Mitrović, Mandić 1, Gocić 1, Udovičić, Ćuk, D. Pijetlović 1, Nikić 1, Aleksić 1, Rađen, Filipović 1 (1), Prlainović, S. Mitrović 2, G. Pijetlović (četiri odbrane i peterac).

Galerija

Bonus video: