Cijelo ljeto staje u samo jednu utakmicu

„Ajkule“ sada mogu na miru da čekaju rivala, a to će gotovo sigurno biti Srbija, koja u 17.30 časova igra protiv Rumunije
56 pregleda 83 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Danilo Papić
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Danilo Papić
Ažurirano: 28.07.2013. 10:19h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Osmina finala je preskočena rutinski, sigurnim hodom je savladana Kanada (12:4), pa crnogorski vaterpolisti sada na miru mogu da se pripremaju za „utakmicu svih utakmica“ u četvrtfinalu protiv Srbije.

Meč takve važnosti, gdje popravnog nema, možda dolazi i ranije nego što se očekivalo, jer se naviklo da dueli sa „delfinima“ donose medalju, ali i ovako je tenzija na vrhuncu - pobjednik ovog okršaja će do kraja Svjetskog prvenstva juriti odličje, a poraženom ostaju mrvice, biće osuđen na borbu za plasman od 5. do 8. mjesta. A, to ni Crnoj Gori ni Srbiji nije bila ambicija...

Crna Gora je iz meča u meč, ne računajući slabašni Novi Zeland, popravljala utisak, malo po malo je dodavala gas u napadu, pa je i duel sa Kanađanima protekao u dominaciji, jer je protivnik samo jednom, i to na startu, imao rezultat (1:1) koji ga drži u igri.

Tim Ranka Perovića je nekoliko minuta u trećoj četvrtini imao prazan hod, i to kada je poveo sa 7:2.

Kanada je golovima bivšeg igrača Jadrana Kevina Grejema i Konstantina Kudabe došla na 7:4 tako što je iskoristila nekoliko poklona naše ekipe, ali je brzo došlo sve na svoje mjesto.

Antonio Petrović je prekinuo mini seriju rivala u posljednjim sekundama treće dionice, a u nastavku su se po dva puta upisali Aleksandar Ivović i Draško Brguljan, pa je crnogorski tim serijom 5:0 u velikom stilu priveo kraju osminu finala.

Gol Brguljana za 11:4 stigao je nakon kontranapada, koji je postao zaštitni znak Crne Gore u Barseloni. Taj pogodak je ukupno 10. koji je dala Crna Gora nakon što je presjekla napad protivnika, po čemu je statistički najbolja na Svjetskom prvenstvu.

“Nisam u potpunosti zadovoljan jer opet nismo držali koncentraciju u cijelom meču. Primili smo dva gola iz naših grešaka, i jači, mnogo jači rival od Kanade, kao što je Srbija, to će kazniti surovo”.

“Suština je da moramo da budemo mnogo agresivniji protiv Srba, da ne popuštamo nijednog trenutka i da onda u neizvjesnoj završnici tražimo šansu - rekao je Perović”.

Šćepanović: Ovaj meč je nosio pritisak >>>

Srbiji je prepuštena uloga favorita.

“Svakako su favoriti, ali imamo i mi šansu, naravno da se nećemo predati. Neka je na njima tenzija, oni moraju da opravdaju očekivanja, a pitaćemo se i mi i učiniti sve da im poremetimo planove”, dodao je Perović.

Šta bi moglo da presudi u korist Crne Gore protiv aktuelnog svjetskog vicešampiona? Odgovor je ponudio Antonio Petrović.

“Fali nam medalja, a želja i glad za odličjem bi mogla da bude naša prednost. Individualno, možda su ekipe jednakog kvaliteta, ali oni bolje funkcionišu kao tim, što i nije nelogično, s obzirom na to da su najmanje promijenili u prethodnom periodu. Riješili smo se Kanade, sada ćemo se posvetiti analizi narednog protivnika i pripremiti se za veliki meč”, rekao je bek crnogorske reprezentacije.

Crna Gora - Kanada 12:4 (2:1, 3:0, 3:3, 4:0)

Barselona - Bazen „Bernat Pikornelj“. Gledalaca: 400. Sudije: Balfanbajev (Kazahstan), Vogel (Mađarska). Igrač više: Crna Gora 6 (3), Kanada 6 (1).

Crna Gora: Radić, Dr. Brguljan 2, Pasković, Petrović 1, Da. Brguljan, Kruzija 1, M. Janović 2, N. Janović 2, Ivović 3, Mišić, Klikovac 1, Jokić, Šćepanović (10 odbrana).

Kanada: Rendl (četiri odbrane), Kudaba 2, Vikalo, Konstantin-Bikari 1, Bojd, Robinson, Tašero, Grejem 1, Digl, Konvej, Gašić, Markizin.

Bonus video: