MILOŠ ŠĆEPANOVIĆ O EP U MALAGI 2008.

Ta 2008. godina nas je odredila kao generaciju

"Naravno da je to veliki uspjeh crnogorskog sporta, sjećamo se euforije koje ni sami nismo bili svjesni dok se nismo vratili u Crnu Goru", rekao je golman "ajkula"
105 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Šćepanović, Foto: Reuters
Miloš Šćepanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 10:09h

Miloš Šćepanović je za evropske okvire bio golman koji je, iako ne tako mlad, morao tek da se dokazuje, sve do kontinentalnog prvenstva u Malagi 2008. i bljeska koji je u tom trenutku zapalio “Akvatik centar” u andaluzijskom gradu.

Duel sa Grčkom je bio prekretnica, Šćepanović je zamijenio Zdravka Radića i zablistao u meču koji je, tada se činilo, bio izgubljen... Tadašnji selektor Petar Porobić je pogodio sa izmjenom, pa je Šćepanoviću pokazao put prvo ka srcima navijača, a onda i put kojim idu legende.

"Šćepo majstore", čulo se sa tribina u svakoj utakmici "ajkula" u Malagi, a kasnije je melodija postala gotovo kultna kada je crnogorski vaterpolo u pitanju.

"Evropsko prvenstvo u Malagi je takmičenje koje nam je i u srcima i u mislima, turnir koji nas je odredio i kao generaciju u svakom smislu. Naravno da je to veliki uspjeh crnogorskog sporta, sjećamo se euforije koje ni sami nismo bili svjesni dok se nismo vratili u Crnu Goru. Stvarno nismo imali ideju da se na taj način prati i da naš uspjeh toliko znači ljudima u Crnoj Gori. Onda smo na dočecima u raznim gradovima shvatili šta smo zaista uradili", rekao je Šćepanović.

Već je i napisano i ispričano, ali - ko je tada mogao da pretpostavi da će deset godina kasnije u Barseloni Crna Gora juriti tek drugo zlato na velikim takmičenjima?

"Nažalost, tako je, to je ostalo jedino zlato do sada sa velikih takmičenja. Ali, mislim da je, sve i da je bilo titula koje smo, naravno, svi željeli, bilo nemoguće ponoviti utisak kakav je bio u Malagi", pogodio je suštinu iskusni čuvar mreže.

Šćepanović je o Malagi sve ove godine pričao biranim riječima. Svjestan da je i on poslije tog turnira postao ono o čemu je sanjao kada je počeo da se bavi vaterpo lo sportom - golman kojeg stručnjaci svrstavaju među najbolje.

"Veliki dio ekipe je sa medaljom u Malagi bio potpuno afirmisan. Prije svih ja, jer sam dobio šansu u tom trenutku i znao sam da moram da je iskoristim. Takva prilika se ne dobija svaki dan, neko je nikada i ne dočeka. Sreća pa sam je iskoristio, vjerovao sam u sebe i saigrače...

Kada se pomene Malaga bude se i emocije.

"U Malagi smo imali neviđeno zajedništvo. Bio je tu Veljko Uskoković kao stariji igrač i čovjek sa iskustvom osvajanja medalja u bivšim državama. Bilo je još momaka koji su igrali za Jugoslaviju, pa Srbiju i Crnu Goru i svi mi smo bili podređeni uspjehu. Iz meča u meč smo sve više vjerovali, ali nismo nijednog trenutka bili euforični", kaže Šćepanović i prisjeća se:

"To zajedništvo, nažalost, kasnije nije bilo izraženo u velikoj mjeri kao 2008. Bilo je neuspjeha, negativnih iskustava... Mislim da smo osvajanjem te medalje u Malagi stavili sebi veliki teret na leđa, koji očigledno u nekim momentima nismo mogli najbolje da iznesemo. Onda smo, poslije sve te euforije, godinu kasnije imali neuspjeh na Svjetskom prvenstvu u Rimu, kada smo vidjeli da sve ima dvije strane. Da tu ogromnu euforiju koja je bila prisutna može veoma brzo da zamijeni veliko razočaranje. Počelo je EP u Barseloni i nova šansa za medalju.

"Spremni smo, motivisani i znamo da imamo šansu", jasan je Šćepanović.

Vjerujem da smo mnoge mlade inspirisali da se bave vaterpolom

Vaterpolo je poslije Malage bio nevjerovatno popularan. Ali, sistem je zakazao - samo su Podgorica i Nikšić u međuvremenu dobili bazene.

"Nadam se da je taj uspjeh iz 2008. mnoge momke inspirisao, da je naša generacija u određenoj mjeri učinila da se mladi bave sportom, pogotovo da se posvete vaterpolu. Žao mi je što za sve ove godine nismo proširili bazu, vjerujem da će ubuduće i ostali gradovi imati ravnopravnu šansu da se bave ovim sportom kao mi sa primorja", rekao je Šćepanović i dodao:

"Mi smo u Malagi, ako ništa drugo, pokazali da možemo. Ta zlatna medalja je i bila uvod u to da crnogorska javnost počne da vjeruje da naši sportisti mogu da ostvaruju velike rezultate. Kasnije je bilo medalja, osvajali smo ih i mi i rukometašice... Uspjeha je svakako bilo, sigurno će ih biti još", kaže Šćepanović, koji u oktobru puni 36 godina.

Nikada nismo bježali od izazova

Crnogorski vaterpolisti od prvog velikog takmičenja 2008. pa do danas nisu sišli sa velike scene.

Uvijek su bili u vrhu ili pri njemu, uvijek su na velika takmičenja išli kao ozbiljan kandidat da se vrate sa medaljom.

"Svake pripreme za veliko takmičenje smo počinjali s vjerom da možemo do medalje, spremali se za zlato gdje god smo igrali. Bili smo sve vrijeme u samom vrhu, jedna od četiri najbolje ekipe i u očima drugih, ali i u našim očekivanjima, očekivanjima javnosti... I kada nismo bili kompletni, i kada nije sve bilo idealno, vjerovali smo da možemo do odličja. Istina, izgubili smo mnogo polufinala, utakmica za medalju i žalimo što medalja nije bilo više. Ipak, moram da ponovim: Žalimo što je 2008. osvojeno do sada jedino zlato, ali i da ihje bilo još nijedno se ne bi tako proslavilo kao ono iz Malage. To EP je neponovljivo i znam da tako misli svaki moj saigrač koji je bio u Malagi", zaključio je Šćepanović.

Preporučujemo za Vas