Crna Gora večeras sa Španijom: Još jedan loš dan bio bi poguban

"Optimista sam, ova ekipa je uvijek znala da reaguje kada nije u baš idealnoj situaciji", rekao je crnogorski selektor Ranko Perović
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2013. 11:07h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Barselona - Jedna loša partija na startu je prerano stvorila tenziju kod crnogorskih vaterpolista, vjerovatno mnogo ranije nego što su i sami očekivali pred start Svjetskog prvenstva.

Za to su, na kraju krajeva, sami krivi, vremena da se hvataju za glavu gotovo da nemaju, jer je novi izazov već tu - on se zove Španija, domaćin turnira koji upravo u toj činjenici što će imati uz sebe publiku (mnogi kažu i klasičnu domaćinsku naklonost sudija) vidi svoju šansu da bez kompleksa „udari“ i na boljeg od sebe.

Dva dana nakon šoka protiv Grka, crnogorski vaterpolisti bi, međutim, mogli da okrenu sve i vrate optimizam - za samo 32 minuta bi se izbrisalo sve negativno što se dogodilo na otvaranju u bazenu „Bernat Pikornel“ i onda bi favoriti na Svjetskom prvenstvu opet dobili jasnu poruku da se i na „ajkule“ mora ozbiljno računati.

Reklo bi se da je Grčka čak na vrijeme opomenula tim Ranka Perovića, to je uradila i pomalo surovo (vodila sa 4:0, potom i 6:1). Kao što Španci osjećaju trenutak da dotuku favorita u grupi, tako šansu vidi i Crna Gora, iako se u ovom trenutku s pravom postavlja pitanje koliki je domet „ajkula“ nakon teškog poraza od Helena.

Činjenica je da naš nacionalni tim teško može da odigra gore nego što je bio slučaj prije dva dana, ali i da je sada protiv „crvene furije“ došao u situaciju da mora da se vadi, a to je svakako ono što mu u ovom trenutku nije trebalo.

Otvorene karte

Kako god, situacija je specifična, jer Crna Gora u slučaju pobjede može i da bude prva u grupi. Ko bi onda mario za užasan početak...

"Apsolutno smo smireni, jer poraz od Grka, koliko god bio šokantan, može da se ispravi. Kroz razgovore i analize smo zaključili šta nije valjalo u prvoj utakmici i mislim da se te greške više neće ponoviti. Falilo nam je drskosti i svježine protiv Grčke, onda se i kroz slab napad pojavila nervoza i povratka nije bilo. Jednostavno, nismo pružili ono što zahtijeva veliko takmičenje", rekao je Perović.

A, da bi se savladala „furija“ potrebno je da Crna Gora uradi sve suprotno od onoga što je radila u ponedjeljak.

"Španci odlično plivaju, a kod nas i taj segment mora da bude mnogo bolji ako želimo da ostvarimo pozitivan rezultat. Optimista sam, ova ekipa je uvijek znala da reaguje kada nije u baš idealnoj situaciji", dodao je crnogorski selektor.

Rivali se ne biraju

Crna Gora, takođe, ima interesantnu situaciju kada je u pitanju mogući protivnik u četvrtfinalu.

Ako bi naš tim bio treći u grupi, to bi gotovo sigurno značilo da ide na megdan Amerikancima u osmini finala (drugoplasirani tim u grupi B), dok bi eventualni protivnik za plasman u polufinale onda bila Italija, aktuelni svjetski šampion.

A, u slučaju da se osvoji 2. mjesto u grupi izvjesno je da bi se zakazao duel sa Kanadom u osmini (trećeplasirana u grupi B), ali i sa Srbijom u četvrtfinalu. Naravno, sve ovo pod uslovom da Srbi odrade kako se očekuje stvari u grupi C i završe prvi ispred Mađarske.

"Kalkulacije su sada manje bitne, o tome i ne razmišljamo. Primarno je da vratimo igru, da nam krene u napadu, i onda se ne bojim nijednog protivnika. Sami sebi smo najveći rival", jasan je Perović.

Petrović: Reakcija!

"Očekujem reakciju, evidentno je da smo loše otvorili prvenstvo. Ali, ne možemo da posustanemo i zaplačemo. Svjesni smo gdje smo griješili, da je taj grč u napadu s igračem više učinio svoje. Moramo da se trgnemo na vrijeme ako želimo da se uključimo u borbu za medalju", rekao je Antonio Petrović i pojasnio da će ovaj meč biti nešto sasvim novo:

"Teško je uporediti Špance i Grke, jer imaju različite stilove igre. Španija se mnogo više oslanja na plivanje, igra brži vaterpolo, to se vidjelo i protiv Novog Zelanda, ali taj meč, s obzirom na to kolika je razlika u kvalitetu, i ne može da se shvati preozbiljno. Takođe, Španci imaju i nekoliko novih igrača koji su nepoznanica", kazao je Petrović.ž

Vjeruje se da će krenuti napad.

"Odbrana je bila korektna, primili smo šest golova, ali šta vam to donosi kada date samo jedan za tri četvrtine. Moramo da budemo opušteniji pred protivničkim golom, to je recept", istakao je novi bek riječkog Primorja.

S druge strane, Felipe Perone, najbolji strijelac Španije protiv Novozelanđana na startu (pet golova), najavljuje sve bolju igru svoje ekipe.

"Start je bio zadovoljavajući, iako smo igrali protiv najslabije ekipe u grupi. Čeka nas Crna Gora, veoma jak protivnik, koji mora da pobijedi nakon poraza od Grčke. Ipak, spremni smo na sve, očekujem da pobijedimo", rekao je Perone.

Mišić: Borci ne padaju na prvom koraku

Težak poraz od Grčke što prije želi da zaboravi i Saša Mišić, centar koji je prije dva dana debitovao za crnogorsku reprezentaciju na velikim takmičenjima.

"Svakako da je poraz od Grka bio veliki udarac, rekao bih čak i nokaut. Ali, znam da je naša ekipa sastavljena od pravih boraca i da nećemo pasti na prvom koraku.

Uostalom, niko od nas ne želi da tek tako odustane nakon dva mjeseca žestokog rada tokom priprema", rekao je Mišić.

Da li vam je sada jasnije šta se desilo na startu turnira?

"Iskreno, nije mi ništa jasno. Ne bih da tražim alibi, tipa da nismo imali sreće, već se nadam da ćemo već u narednoj utakmici pokazati pravo lice".

Koliko je Španija opasnija od Helena?

"Španija je veći izazov, jer je bolji tim nego Grčka i biće samim tim teže za nas protiv nje. Međutim, pitamo se i mi, znamo da reagujemo na izazove, često baš u najtežim utakmicama pružimo najviše. Proradiće i inat, u to sam siguran".

Martinova sjenka iznad Barselone

Barselona je više od kluba, to piše i na tribinama „Nou kampa“, a to se vidi i osjeća i po ponašanju medija i katalonske javnosti. Šta je Barsa vidjelo se i juče, kada je na Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima sjenku bacio jedan Argentinac - Herardo Martino, popularni Tata!

U pitanju je novi trener Barselone, koji je i zvanično preuzeo „blaugranu“ i čiji je lik preplavio naslovne strane svih dnevnih novina u Barseloni. Tiražni sportski dnevnik „Mundo deportivo“ je dolasku Martina posvetio pet strana (analiziran mu je čak i privatni život, temperament i da li je pravi čovjek za Barsin sistem), a ovaj list je još šest strana popunio ostalim dešavanjima u fudbalskom klubu Barselona, pa su o Martinu pričali i njegovi zemljaci Sesar Luis Menoti i Dijego Armando Maradona.

Vodeni sportovi su zato potpuno u drugom planu... Konkretno, Svjetsko prvenstvo u vaterpolu i pobjeda Španije nad Novim Zelandom je provučena samo kao informacija. „Novozelanđani su bili predjelo.

Sljedeći protivnik je Crna Gora, koja poslije poraza od Grčke ne smije sebi da priušti još jednu grešku“, piše između ostalog u tekstu „Mundo deportiva“.

Grupa A

Novi Zeland - Grčka (20.10)

Španija - Crna Gora (21.30)

Grupa B

Južna Afrika - SAD (9.30)

Hrvatska - Kanada (10.50)

Grupa C

Kina - Australija (12.10)

Srbija - Mađarska (13.30)

Grupa D

Kazahstan - Rumunija (17.30)

Italija - Njemačka (18.50)

Galerija

Bonus video: